FY013.jpg
Hoe beginnen met aquarium houden? Afdrukken

   Daphnia Lille

Op vergaderingen kom je af en toe wel eens nieuwe leden tegen die je afvragen hoe je eigenlijk moet beginnen met een aquarium, en waar je vooral moet op letten. Sommigen hebben dit weer snel vergeten of is het te veel geweest om in een keer te onthouden, daarom zetten we de voornaamste punten eens op een rijtje.
We beginnen daarom met de meest gestelde vragen:

Hoe groot moet een aquarium zijn.

In feite kan een aquarium nooit groot genoeg zijn, omdat onze vissen in de natuur uit een immens groot gebied komen waar ze naar alle richtingen vrij kunnen rondzwemmen en zo kunnen ontsnappen aan eventuele belagers.
Dit is dus in een huiskamer niet mogelijk.. wat ons toch niet belet om een aquarium te houden en te onderhouden, als we maar op verschillende factoren letten, en deze zijn; hoe kleiner het aquarium hoe kleiner de visjes dewelke we mogen houden en des te minder verschillende soorten tegen de agressiviteit onderling, en ook hoe moeilijker het is om het aquarium gezond te houden indien aan de vermelde punten geen acht wordt gegeven. ook wordt de grootte van het aquarium bepaalt door de kostprijs van het geheel, en door..


De plaats van een aquarium

De meest ideale plaats om een aquarium te plaatsen, is de plaats waar hij het langst kan bekeken worden, zodat hij niet verwaarloost wordt. Dit gebeurt wel wanneer het aquarium staat op een plaats die niet onmiddellijk voor iedereen zichtbaar is of waar je naartoe moet gaan om hem te bekijken. Daarom is deze plaats meestal in de buurt van het salon.
Voor de nog thuiswonende beginner is dit een plaats op de hoek van een kast of in het beste geval een hoek in de huiskamer, terwijl de volwassen beginner meer aanspraak kan maken op een groter deel van het salon en er soms zelfs een kast moet wijken. Dit wordt mede bepaalt doordat de partner interesse heeft voor het houden van een aquarium.
Deze beide punten bepalen nu de grootte van het aquarium. een klein aquarium van bvb 60 cm zal dan ook weer niet zo diep en hoog zijn dan een aquarium van 1.20 m waar we een diepte van 45 tot 55 cm mogen nemen met ongeveer dezelfde hoogte. Bij langere aquariums mogen we zelfs gaan van 60 tot 70 cm maar we moeten er rekening mee houden dat we in een diep aquarium ook planten of ander materiaal moeten kunnen plaatsen en gemakkelijk moeten kunnen onderhouden. Daarom is een diepte van 60 tot 70cm wel het uiterste. Het neemt dan ook flink wat plaats in beslag in uw huiskamer.
Om de plaats te bepalen waar ons aquarium komt te staan moeten we er vooral op letten dat er niet direct zonlicht kan invallen. Dit bevordert de algengroei in ons aquarium, voorkomen is beter dan te moeten genezen is hier zeker van toepassing. We moeten ook zorgen dat het aquarium gemakkelijk bereikbaar is voor het onderhoud en de dagelijkse voeding die we onze vissen moeten geven.
Als we dit alles hebben overwogen en een plaats hebben gevonden voor het aquarium kunnen we dit...

Zelf plakken/maken of kopen?

Wil je uw aquarium zelf maken dan zou ik toch aanraden van dit samen te doen met een aquariaan die reeds meer ervaring heeft op dit gebied wil je een deftig geheel verkrijgen. Ben je daarentegen zeker van jezelf, dan raad ik je aan om goede informatie in te winnen in allerlei aquariumboeken. Hierin staat meestal de tabel vermeld voor de juiste glasdikte per grootte van het aquarium want dit is zeer verschillend.

De aquariums die je in de handel kunt kopen zijn over het algemeen netjes afgewerkt, en in de juiste glasdikte vervaardigd. Komt daarbij nog dat je gewoonlijk een jaar garantie krijgt op lekkage wat bij een zelf vervaardigd aquarium niet het geval is, ook weer iets om rekening mee te houden. We moeten er ook wel hij vermelden dat een zelf gemaakt aquarium heel wat minder kost dan een aangekocht aquarium. Ook nog een goedkope manier om aan een aquarium te geraken is een kijkje nemen in "koopjeskrant’. Hierin staan dikwijls aquariums te koop die voor een prikje van eigenaar veranderen, met daarbij de nodige aangepaste filtermaterialen en lampen. Ook kan je binnen de vereniging laten weten dat je interesse hebt voor een aquarium. Misschien is er wel iemand die nog een koopje weet of heeft staan. Hang een aanvraag op in het lokaal. Intussen kun je verder uitkijken naar mogelijke...

Stenen en hout voor het aquarium

Over het algemeen kan alle natuursteen in het aquarium worden gebruikt, maar de meest gebruikte zijn toch de zwarte of rode lavasteen, maansteen of maanrotsen grove leisteen, flagstones en rolkeien.
Tegenwoordig zijn er nog verscheidene andere stenen verkrijgbaar die meer werden gebruikt in rotstuinen maar even goed bruikbaar zijn in het aquarium.
Voor de meeste vissen maakt het geen verschil welke stenen je gebruikt als je maar schuilmogelijkheden voorziet. Sommigen hebben liever donkere, andere dan weer lichtere stenen, dit kun je merken aan hun schutpatroon. Een lichtgekleurde vis zal dus meer op zijn gemak zijn tussen lichtgekleurde stenen, omdat hij daar minder opvalt en beschermd is voor zijn belagers, voor de donker getinte vissen zijn de donkere stenen weer beter geschikt.
Alle houtsoorten zijn weer niet geschikt omdat de meeste houtsoorten in meer of mindere mate looizuren bevatten die ons water aantasten. Daarvoor gebruiken we het kienhout en de tropische houtwortels die in de handel verkrijgbaar zijn. De tropische houtwortels kunnen direct gebruikt worden in het aquarium omdat ze onmiddellijk onder water blijven doordat zij zeer weinig lucht bevatten in hun zeer fijne poriën terwijl kienhout grove poriën heeft en dus veel lucht bevat. Kienhout moet daarom worden ingewaterd of bij onmiddellijk gebruik worden verankerd. Dit kunnen we doen door een waterbestendig plaatje zodanig te bevestigen aan het kienhout dat we hierop ons aquariumzand kunnen aanbrengen en het kienhout hierdoor op de gewenste plaats kan blijven. Plastiek of plexi zijn zeer goed bruikbaar.
Ook nog een veelgestelde vraag is de grootte van...

Aquariumzand of grind

Er zijn zeer vele soorten zand of grind in gebruik en bruikbaar voor het aquarium maar ze hebben allen voor- en nadelen. Het hele fijne aquariumzand is enkel bruikbaar voor een zee- of cichlidenaquarium, omdat dit zand snel dichtslibt en geen water meer doorlaat zodat er een rottingshaard ontstaat in de bodem.
In een zee- of cichlidenaquarium worden nauwelijks of geen planten in de bodem geplaatst zodat hier geen dikke laag zand wordt gebruikt. Veel cichliden zitten trouwens steeds in de bodem te wroeten zodat deze herhaaldelijk word omgewoeld en niet kan dichtslibben. Cichliden nemen zand in de muil en laten dit langs de kieuwen weer buiten, is dit zand niet fijn genoeg, dan zal dit hun kieuwen beschadigen met alle gevolgen van dien. In het zeer grove grind daarentegen is er weer wel een goede waterdoorlating, maar kunnen de fijne plantjes weer niet worden ingeplant, is dus weer enkel geschikt voor grove planten en vissen dewelke niet graven.
Voor een plantenaquarium moeten we dus de gulden middenweg nemen en gebruik maken van aquariumgrind met een korrelgrootte van 1.5 tot 2,5 mm. in deze bodem kunnen we gemakkelijk onze plantjes inplanten en we hebben nog een goede waterdoorlating, wat niet wil zeggen dat deze bodem niet meer zal dichtslibben. Eén of twee maal per jaar de bodem beluchten kan zeker geen kwaad, dit is niet mogelijk met...

Een voedingsbodem

Zoals net vermeld zijn er aan het gebruik van een voedingsbodem ook weer negatieve punten verbonden. Een voedingsbodem kan gebruikt worden als we deze ieder jaar vernieuwen anders slibt hij dicht met de daarbij komende verrotting en verzuring.
Bij het gebruik van een voedingsbodem moeten we steeds de zuurgraad (pH) in het oog houden. Omdat de voedingsbodem door het afgeven van looizuren weer het water beïnvloed en aanzuurt. Dus minimum tweemaal per week controleren is de boodschap, doen we dit niet kan het water zonder ons weten om (omdat we het niet willen weten) langzaam sterk zuur zijn geworden, wat bij een plotselinge grote waterverversing negatieve gevolgen kan hebben, doordat we de pH van ons water te plots veranderen. Daarom is het beter om zeer...

Regelmatig water verversen

De meest ideale manier om water te verversen is in plaats van de ene keer per maand 1/5 van de inhoud te vervangen, 4 maal 1/20 per maand of nog beter indien dit zou kunnen iedere dag een kleine hoeveelheid water vervangen. Gaan we zo te werk dan wordt het aquariumwater nauwelijks beïnvloed en ondervinden onze vissen en micro-organismen niet het minste last van een waterverversing. Wanneer we nu dagelijks de bodem van het aquarium afhevelen en het overtollige eten en uitwerpselen verwijderen en dit water vervangen door gewoon op temperatuur gebracht leidingwater dan zullen we nauwelijks problemen krijgen met de opgroei en gezondheid van onze vissen. Als we maar een goede en...

Afwisselende voeding gebruiken

De vissen dewelke wij aankopen zijn over het algemeen na-gekweekte vissen en worden ook groot gebracht met veel waterverversing maar ook veel en verschillend voedsel, vele kwekers brengen de gezelschapsvisjes groot met Artemia, watervlooien, Cyclops, Mysis en zelfs fruitvliegjes. Wanneer een beginner nu enkel droogvoer neemt komt de vis veel te kort aan voeding te meer daar hij beter gewoon is. Wil je uw vissen een gezonde voeding verschaffen, wissel dan regelmatig af van voeding, nog beter neem telkens een andere soort. Er is momenteel in de handel een ruime variatie te verkrijgen. Je eet toch ook niet altijd frieten, alhoewel je dit graag lust, uw vissen denken er net zo over. Ik hoop met deze enkele richtlijnen de beginnende liefhebber behulpzaam te zijn geweest.
Na het herlezen van voorgaande tekst kwam ik tot de vaststelling dat ik wel had uitgelegd hoe je moest beginnen of waar je zeker moest op letten alvorens te beginnen met een aquarium. Maar er zijn nog enkele zaken waar je zeker moet op letten VOOR je de visies erin plaatst namelijk...

Het Aquariumwater

Het water dat wij gaan gebruiken om ons aquarium te vullen is gewoon leidingwater. Maar zeker geen koud water nemen en daarna aanvullen met kokend water, dit is zeer gevaarlijk. Het glas van ons aquarium kan dit maar moeilijk verdragen en je speelt veiliger wanneer je het water op voorhand op temperatuur brengt. Ben je niet in het bezit van een mengkraan dan kun je het water eerst in een emmer mengen. Deze emmer plaats je hoger dan het aquarium en je hevelt het op temperatuur gebracht leidingwater in het aquarium. Laat dit water in een kom of schotel lopen zodat de bodem niet onnodig wordt omgewoeld. Door gebruik te maken van een dompelpomp kan je ook rechtstreeks vanaf de spoelbak gemengd water overpompen. Staat uw aquarium lager dan de spoelbak dan kun je gewoon overhevelen. Kun je nu wel gebruik maken van een mengkraan dan bestaan er in de handel hulpstukjes die je aan een mengkraan kunt bevestigen nadat je het zeetje waar het water uitstroomt hebt verwijderd. Deze hulpstukken zijn van het merk GARDENA en zijn in iedere goede doe-het-zelfzaak te vinden, je hebt er de twee mogelijkheden zowel voor de kraan met binnendraadse als met buitendraadse schroefdraad. Hieraan wordt nog een koppelstuk bevestigd van GARDENA fl1 het systeem van de snelkoppeling. Bevestig hieraan een stuk tuinslang tot aan uw aquarium en je kunt zonder morsen uw aquarium vullen en later in omgekeerde richting gemakkelijk water uithevelen voor de wekelijkse waterverversing.
We hebben het net gehad over ‘op temperatuur’ gebracht water een goede temperatuur voor ons aquarium is tussen de 22 °en 24° C. Hogere temperaturen kunnen onze planten niet lang verdragen, bij ziekten kunnen we de temperatuur wel een beetje verhogen maar dit doen we best niet te lang. Bij hogere temperaturen vermindert het zuurstofgehalte in het water en dit is niet goed voor de...

Bacteriën

Deze hebben we hard nodig om een aquarium zuiver en gezond te houden. daarom doen we er goed aan om een emmer aquariumwater van een ander gezond aquarium te mengen in ons eigen aquarium. Vind je dit een beetje te omslachtig dan kun je ook nog pasgebruikte filterwatten of ander substraat van een ander gezond aquarium in uw filter deponeren. Je mag dit vuile filtermateriaal wel een beetje uitspoelen met water van dezelfde temperatuur als het aquarium maar echt niet te veel want je spoelt de nodige bacteriën gewoon weg.
Wanneer we nu geen bacteriën overbrengen naar ons aquarium dan zit er in ons aquarium geheel niets in dat de vervuiling kan afbreken. De eerste vissen die we in ons aquarium huisvesten zullen snel in hun eigen verdund vuil rondzwemmen want het filter verzamelt het vuil en het volgend water stroomt er door heen en wordt zodoende bevuilt door het filter, omdat er geen bacteriën zijn om dit bijeen gebrachte vuil af te breken en gezuiverd water terug te geven.
Hebben we nu bacteriën op de kop getikt en in het filter geplaatst dan doen we er goed aan om toch niet onmiddellijk vissen in ons aquarium onder te brengen, we laten ons aquarium eerst twee dagen...

Aanrijpen

Dit doen we om het chloor dat in leidingwater zit de gelegenheid te geven te ontsnappen en om de bacteriën te laten vermeerderen. Daarom moeten we deze bacteriën gaan voederen. Dit doe je door gewoon wat droogvoer of een stukje diepvriesvoeder in het aquarium te doen. de bacteriën weten er wel raad mee. Na twee dagen kunnen we beginnen met..

Vissen overwennen

Dit is een van de meest kritieke punten van onze hobby. Doen we dit niet dan bestaat de mogelijkheid dat we meermaals hij nieuwe aankopen verscheidene vissen verliezen omdat we deze op een verkeerde manier in ons aquarium deponeren. Ik weet wel dat in de meeste. bijna alle aquariumboeken staat vermeld dat je het zakje met de visjes in het aquarium moet leggen, een tijdje wachten om de temperatuur aan te passen en vervolgens enkele scheuren in de plastiekzak te maken zodat het water langzaam wordt gemengd en de vis zonder stresstoestanden uit het zakje naar het aquarium overzwemt. In theorie is dit allemaal juist maar de praktijk leert ons dat de vissen die we aankopen en in het plastiekzakje worden gedaan van schrik hun behoefte doen en zodoende het water sterk vervuilen bij goerami’s is dit trouwens zeer goed te merken. Indien we te werk gaan als hierboven en in de boeken beschreven, kieperen we het vuile water in het aquarium en belasten we het aquariumwater zodanig dat door deze plotselinge inmenging in het milieu dit drastisch kan veranderen met mogelijke ziekten of sterfte op zeer korte termijn.

Hoe moet het nu wel

Wanneer we nu maar enkele kleine visjes hebben aangekocht volstaat het om de inhoud van het zakje, vis en water indien mogelijk zonder vuil, in een weckpot (steriliseerbokaal) van een 1 ? liter, of een andere pot of kom van ongeveer die inhoud in uit te gieten. Vervolgens laten we er zoveel water uitlopen dat de visjes nog net kunnen zwemmen. We nemen nu een dun darmpje dat we in het aquarium hangen en hevelen zo al druppelend water over naar onze pot tot deze vol is. Het druppelen kunnen we regelen door een kraantje er tussen te plaatsen of gewoon met een knoopje in de darm. Na 30 min. tot 45 min. is de bokaal bijna vol en stoppen we met druppelen. De visjes worden nu met een klein schepnetje uit de bokaal gevangen en in het aquarium overgezet, het water in de bokaal wordt weggegoten en NOOIT gebruikt in het aquarium. Bij grotere vissen word natuurlijk een emmer gebruikt en duurt de overheveling langer, we mogen dan ook wel het water laten sijpelen hiermee bedoelen we net niet druppelen, dus nog steeds langzaam water overhevelen.


Op deze manier wordt de nieuw aangekochte vis langzaam aan de temperatuur en de watersamenstelling van het aquarium over gewend en komen er geen ongewenste afvalstoffen in het aquarium. Op deze maner wordt het filter niet extra belast en is er geen verandering in de watersamenstelling.
Dit zijn de voornaamste zaken om een gezond visbestand te kunnen behouden, dus wanneer je nu de volgende keer visjes aankoopt ga dan ook zo als net beschreven te werk. Zo zul je narigheden vermijden en langere tijd een gezond aquarium behouden. Nog een voordeel van deze werkwijze is dat de vissen niet meer in het plastiekzakje worden aangegaapt of aangevallen wat ook weer stresstoestanden zou geven. Nu zullen ze zich direct verschuilen en een weinig later als de kust veilig is te voorschijn komen. Vindt je dat dit toch een beetje te drastisch is kun je de nieuwe aanwinsten tijdelijk in een moederhuisje plaatsen en wanneer iedereen met elkaar heeft kennis gemaakt kun je ze vrijlaten. Grotere exemplaren laat je dan weer los in een met glas afgesloten gedeelte van het aquarium of een groot schepnet met een verzwaarde bodem van bvb een stuk leisteen of grove grind.
Bij een nieuw ingericht aquarium plaatsen we ook niet te veel vissen ineens in het aquarium, weer met het oog op de vervuiling want onze vissen moeten ook gevoederd worden en doen ook weer hun behoeften.
Weinig vis = weinig vuil. En zo gaan we het aquarium langzaam opbouwen en vermijden we tegenslagen en teleurstellingen die anders een ware ravage kunnen aanrichten in ons visbestand en niet het minst in onze geldbeugel.
Tot zover deze uiteenzetting over enkele punten waar je zeker moet op letten bij het beginnen van het "houden van een aquarium".

 
RocketTheme Joomla Templates