FY004.jpg
Onaanvaardbare praktijken in onze hobby... Afdrukken

Uit het maandblad van Gracilis Westerlo

 

Het aquarium.....een stukje natuur in huis ?

Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, de periode bij uitstek om het aquarium nog eens aan te pakken : nieuwe plantjes, nieuwe visjes...

Buiten is alles zo troosteloos, wij halen echter een stukje natuur naar binnen.
De aquariumhandel doet goede zaken. Het aanbod aan vissen en planten is overweldigend.

Maar wat omvat dat aanbod ?

 •  VISSEN INGESPOTEN MET KLEURSTOFFEN !

  Een aantal jaren geleden doken voor het eerst de “disco”-glasbaarzen (Chanda wolffi) op.
  Deze vissen worden stuk voor stuk met fosforescente kleurstoffen ingespoten. Voor iedere vis die in de winkel te koop wordt aangeboden, is er minsten één andere die het niet gehaald heeft. Na een aantal weken verdwijnt de kleur wel, maar wat is het gevolg voor de vis ? Zonder kleur heeft hij weinig kans op een gelukkige toekomst, zonder te spreken van de mogelijk gevolgen van het ingespoten goedje.

  Reactie van de handel :
  Als de klanten het hier niet vinden, gaan ze het elders halen ! 
  Wij zijn dus min of meer verplicht om deze ook aan te bieden !!!
   

Tot overmaat van ramp kom je ze dan nog tegen op een tentoonstelling, in een aquarium met knikkers in plaats van grind ! Onlangs ontdekte ik albino Corydoras aenneus die aan de staartbasis met rode, groene of blauwe kleurstof waren ingespoten. En er zijn er meer ...

Wat mij betreft :

ZULKE PRAKTIJKEN ZIJN ONAANVAARDBAAR EN MAKEN ONZE HOBBY KAPOT.

 

 

Niet alleen in het zoetwater ook in de zoutartikel wordt gebruik gemaakt van kleurstoffen om de dieren te kleuren. Zo is geweten dat anemonen in water met o.a. Methyleenblauw of een andere kleurstof gelegd worden om schoon blauw, rood... te kleuren, om zo beter te verkopen, alsof de natuurlijke kleuren niet mooi genoeg zouden zijn. 

Deze “make-up” is slechts van tijdelijke duur omdat deze kleurstoffen langzaam afgegeven worden door deze dieren.

Nog een andere manier die toegepast wordt om anemonen tijdelijk van een andere kleur te voorzien, is ze te houden in donkere ruimte zodat ze hun kleuren verliezen en maagdelijk wit worden. In dit geval is de anemoon echter geen lang leven beschoren. 

In beide gevallen koopt men dus een kat in een zak en blijft men dikwijls met een kater zitten. U koopt immers een “gewone” anemoon aan een kleurrijke (duurdere) prijs.

 

Ook hier zou ik dus zegggen : koop ze niet. Indien ze niet gekocht worden, worden ze ook niet aangeboden en moeten onze dieren niet nodeloos afzien.

Bewonder liever de natuurlijke kleuren. Ze zijn zeker zo mooi en ... blijvend.

 

 

 

 
RocketTheme Joomla Templates