FY002.jpg
Het Malawimeer Afdrukken

De 'roots' van de Malawicichliden bevinden zich in Afrika, in het Malawimeer, ook wel eens Nyassameer genoemd. Dit meer behoort tot één van de grootste meren ter wereld met een lengte van 560 km, een breedte van 75 km en een maximumdiepte van 700 meter. Het meer heeft een oppervlakte van maar liefst 31000 km². Grotendeels strekt het Malawimeer zich uit over Malawi maar een groot gedeelte van de oostkust behoort toe aan Mozambique terwijl het noordoostelijke deel onder Tanzania valt.

In 1981 richtte WWF het Lake Malawi Nationaal Park op dat beheerd wordt door het Malawi Fisheries Department. Vanwege zijn kostbare waarde staat het zuidelijke deel van het meer sinds 1984 op de lijst van het werelderfgoed genoteerd. Malawicichliden uit deze regionen mogen niet meer geïmporteerd worden.

In het Malawimeer zouden tussen de 500 à 1000 verschillende vissoorten aanwezig zijn. Van al deze soorten vallen vooral de Mbuna's en de kleurrijke soorten het meest op. In de jaren '60 waren het dan ook deze vissoorten die uiterst populair werden in de aquaristiek.

Het valt dus niet te verwonderen dat dit meer de ideale plaats is om te duiken en te snorkelen. Nkhata Bay, Cape Maclear en de eilanden Chisumulu en Likoma zijn de bekendste plaatsen; waar men kan genieten van de pracht van de onderwaterwereld.

Wanneer de chemische samenstelling en de temperatuur van het water in het meer onder de loep genomen worden dan blijkt het volgende. De zuurgraad varieert van 7.8 tot 8.5 pH. Het gaat dus om alkalisch water. Dit is meteen de reden waarom Malawicichliden zo goed kunnen aarden in ons leidingwater dat ook nogal alkalisch is en meestal een pH bezit van rond de 8. Wat de temperatuur betreft, schommelt deze tussen de 23° en 28° C.

Het Malawimeer heeft verschillende soorten bodems en oevers. Deze kunnen ofwel rotsachtig, ofwel zanderig ofwel moerassig zijn. Meestal vindt men een bepaalde soort Malawicichlide op een bepaalde plaats in het meer terug. Maar er zijn ook bepaalde cichliden die overal in het meer kunnen aangetroffen worden.

De laatste jaren hoort men steeds vaker dat het meer geteisterd wordt door overbevissing, vervuiling en door de opwarming van de aarde. Dit zou wel eens een bedreiging kunnen vormen voor de unieke vispopulatie.

 
RocketTheme Joomla Templates