pygocentrus_nattereri.jpg
Toxotes jaculatrix - Schuttersvis Afdrukken

Colisa Chuna, Gemert (NL)

Schuttersvissen komen voor op de Filippijnen, Malaga, Australië, de Indische archipel en het kustgebied van de Rode zee. Het is duidelijk een brakwatervis.

Deze vis moet gehouden worden in de speciaalaquarium of samen met andere grote vissen. (liefst brakwateraquarium) De watertemperatuur ligt best tussen 25 en 30°C. De vissen worden tot 24cm groot, in het aquarium blijven ze kleiner. Zij eten bij voorkeur levend voer, vooral insecten.

In de meeste aquariuumzaken worden schuttersvissen onder de naam Toxotes jaculatrix verkocht, het gaat hier echter om twee soorten van het geslacht Toxotes. De tweede soort is de Toxotes chatareus, die te onderscheiden is aan een vlek onder de rugvin, die niet in de rugvin doorloopt zoals bij T. jaculatrix wel het geval is.

De Toxotus chatareus is wat gedrag betreft hetzelfde als zijn familielid en is net zo trefzeker in het vangen van insecten, die zich boven het wateroppervlak bevinden. Beide soorten zijn oppervlaktevissen, die op insecten jagen in het brak water van riviermondingen. Niet al het voedsel wordt gevangen door waterdruppels te schieten, maar ook door uit het water naar het voedsel toe te springen. In de natuur blijven de jonge dieren in de buurt van de kust. Het liefst daar, waar de vegetatie over het water hangt, want dan hebben ze meer beschutting. Oudere exemplaren trekken naar dieper water.

Schuttersvissen zijn uitstekende aquariumvissen, die in zoet-, brak- en zeewater gehouden kunnen worden. ( het liefst brak water) Ook zijn ze zeer geschikt als paludariumbewoner. Het best kunnen ze gehouden worden in een flink aquarium met zo veel mogelijk oppervlakte en voldoende zwemruimte. Ondanks dat ze onderling nogal agressief kunnen zijn, is het een echte scholenvis, die het beste met argusvissen en zilverbladvissen gehouden kan worden.

Over de kweek is nog niets bekend. Het beste kan men bij de aanschaf jonge exemplaren kiezen, omdat deze acclimatiseren. Als de dieren éénmaal gewend zijn, geven ze misschien een demonstratie van het voedselvangen door druppels water te schieten als men voedsel een centimeter of 10 boven het wateroppervlak tegen de ruit van het aquarium aanbrengt.

 

 

 

 

 
RocketTheme Joomla Templates