hemichromis_lifalili.jpg
Fetrilon, de gezonde basis Afdrukken

Pristella Schoten

Voor het behouden van planten in het aquarium is het een goede zaak als we in staat zijn bepaalde tekorten in de voeding te kunnen aanvullen. Op die manier zullen die in het water aangeboden elementen van het voedselbestand optimaal gebruikt worden. Een gebrek aan ijzermest komt vaak voor. Een trage en teruglopende plantengroei is hiervan het tastbare spijtige effect.

Typische verschijnselen zoals geel wordende bladeren, bleke en een aangevreten indruk zijn eveneens te wijten aan een tekort aan (Fe) ijzer. Kort uitgelegd komt het hierop neer dat bladeren voor de groei ijzer nodig hebben en wel in een vorm die gemakkelijk opgenomen wordt. Kan er geen ijzer, in de vorm van opneembare ijzerzouten, opgenomen, dan dienen de andere voedingsstoffen tot niets. De plant kan deze stoffen niet assimileren, er is bijgevolg geen uitwisseling, geen opbouw meer van cellen, enz. U begrijpt het, de plant gaat stilaan dood.
Al zijn er voldoende voedingszouten aanwezig, zonder ijzer gaat het niet. Als de planten al het ijzer hebben opgebruikt, dan kunnen we wel wat water verversen de Fe concentratie opvoeren, maar dit is niet voldoende.

Een oplossing hiervoor is FETRILON. Het wordt in de tuinbouw gebruikt voor het voorkomen en genezen van geelzucht bij groenten en sierplanten. Het is te verkrijgen in zaadhandel en vakhandel voor tuinbouwartikelen. Het bevat ongeveer 5% ijzer in een organische verbinding en is daardoor uitstekend geschikt, want opneembaar, voor aquariumplanten.
Het poeder wordt in water opgelost. Dosering, in hard water 1 gram op 100 liter, in zacht water, 2 gram op 100 liter water. We voeren deze bemesting gelijktijdig met de gedeeltelijke waterverversing door. Let op dat het poeder droog bewaard wordt. Het is sterk hygroscopisch, dit wil zeggen dat het water onttrekt aan de omgevingslucht. Het zal dan hard en onbruikbaar worden.

Conclusie:
Als ijzergebrek de reden is van slechte plantengroei, zult U zien dat de planten een paar dagen na de dosering terug groen worden.
Rode planten worden weer mooi rood en diep van kleur.
Fetrilon kan ook gebruikt worden, zoals gezegd, in de tuinbouw.

 
RocketTheme Joomla Templates