Ghana_red.jpg
Bio CO2, en nu de keuken in... Afdrukken

Recepten voor bio-CO2. Het internet staat er vol mee, dus eigenlijk is deze pagina niet nodig.

 Maar, OK, om het verhaal af te maken en omdat ik het toch weer een pietsje anders doe, hierbij dan wat recepten zoals ik die toepas of toegepast heb.

 

 

 

 

 

 Het turborecept

Dit recept geeft relatief veel CO2 maar is dan ook relatief snel uitgewerkt. Bij mij loopt zo’n opzet zo max. 1 tot 1,5 week.

  • Fles voor ca. 80-90% vullen met lauwwarm water (20-25 graden, Als het water te koud is willen de gistbacteriën niet goed groeien). De fles dus niet helemaal vullen omdat bij schuimvorming dit schuim in de wasfles of in het aquarium wordt gedrukt.
  • Voor een literfles ca. 100 gram suiker in de fles toevoegen, 2-liter fles 200 gram, enz.
  • Theelepel pokon toevoegen voor 1-1,5-2 liter flessen, 5-liter jerrycan een kleine eetlepel Pokon toevoegen
  • Fles met lauwwarme suikerwater even een minuutje of zo goed schudden of beluchten, voor verzadiging zuurstof en goede menging suiker en water.
  • Toevoegen van 0,5-1 gram gist
  • Nog ietsjes schudden om gist door water te mengen
  • Klaar!! na een half uurtje kun je de eerste bubbels al verwachten. Hou de fles wel op de goede temperatuur! 22-28 graden is ideaal hoewel bij de hogere temperaturen de looptijd wel korter wordt!

Het 16V recept

Dit recept geeft nog aardig veel CO2 maar gaat wat langer mee dan het turborecept. Bij mij loopt zo'n opzet zo max. 2 weken. De iets lagere productie en langere standtijd komt omdat het suiker wat meer onderin de fles blijft en minder goed met water is vermengt. De groei in de beginfase gaat wat langzamer door de relatief lagere suikerconcentratie (deel van de suiker ligt nog immers op de bodem). De gistbacteriën doen er dan wat langer over om een en ander op te peuzelen.

  • Fles voor ca. 80-90% vullen met lauwwarm water (20-25 graden)
  • 25 gram suiker in de fles toevoegen, 2-literfles 50 gram, enz.
  • Fles met lauwwarme suikerwater even een minuutje of zo goed schudden of beluchten, voor verzadiging zuurstof en goede menging suiker en water.
  • Theelepel Pokon toevoegen voor 1-1,5-2 liter flessen, 5-liter jerrycan een kleine eetlepel Pokon toevoegen
  • Toevoegen van 0,5-1 gram gist
  • Nog ietsjes schudden om gist door water te mengen
  • Toevoegen van de rest van de suiker, Voor een literfles ca. 75 gram suiker, 2-literfles 150 gram, enz. De suiker op de bodem laten zinken van de fles, niet meer schudden!!
    (Van een vel papier kun je een mooie trechter maken om suiker in de gistfles te laten lopen).
  • Klaar!! na een uurtje kun je de eerste bubbels al verwachten. Hou de fles wel op de goede temperatuur!

Het Diesel recept

Dit recept geeft een redelijke hoeveelheid CO2 maar gaat dan ook een stuk langer mee dan de vorige recepten. Bij mij loopt zo'n opzet zo max. 3-4 weken. De lagere productie en lange standtijd komt omdat het suiker onderin de fles als gelei aanwezig is en zo geleidelijk wordt afgegeven. De gistbacteriën doen er dan wat langer over om een en ander op te peuzelen.

1e fase, voorbereiden van de gelei

  • 300 gram suiker oplossen in 0,25 liter water
    - voor een 1,5 liter fles (200 gram op 0,15 liter voor 1-liter fles)
  • zakje geleipoeder toevoegen
  • Het mengsel verwarmen en roeren tot het kookt.
  • Het mengsel wat laten afkoelen (anders vervormt de fles!)
  • Het mengsel in de 1,5 liter fles laten lopen
  • Het mengsel in de fles laten afkoelen, bijv. in koelkast

2e fase, maken recept voor de gistfles

  • We hebben dus de fles met het afgekoelde suikergelei mengsel onderin die fles
  • 0,5 gram gist toevoegen
  • Een theelepel Pokon toevoegen
  • Twee theelepels suiker toevoegen, om groei van de gistbacteriën toch nog wat te bespoedigen
  • Water in de fles tot ca. 80-90% bijvullen met lauwwarm water (20-25 graden)
  • Klaar!! na enkele uren (opstarten duurt hier wat langer) kun je de eerste bubbels pas verwachten. Hou de fles wel op de goede temperatuur!

Algen en bio-CO2

In plaats van geleipoeder kunnen we ook agar-agar* toevoegen. Dit is een natuurlijk geleerprodukt gemaakt van....algen. Werkt bij mij nog iets beter dan geleipoeder alleen is de verkrijgbaarheid hier wat lastiger, maar een goede reformwinkel moet het wel hebben. 

*Agar-agar

(ook 'agar' of 'kanten' genoemd) is het extract van een bepaald soort rood zeewier en heeft een sterk gelerende werking. Het kan gebruikt worden als bindmiddel bij o.a. confituur, pudding, (fruit)desserten, ijsroom en soep. Het is een vegetarisch alternatief voor gelatine dat wordt gemaakt van dierlijk beendermeel. Agar-agar gebruikt men ook vaak voor de bereiding van dieetproducten. Het heeft ook een E-nummer, namelijk E406.

Aankopen
Agar-agar is verkrijgbaar in de vorm van staven, vlokken of poeder en is te koop in de natuurvoedingswinkels.

Bewaren
Hoewel gerechten waarbij u agar-agar hebt gebruikt ook opstijven bij kamertemperatuur, bewaart u ze best in de koelkast omwille van het hoge eiwitgehalte.

Bereiding
Agar-agar geleert ongeveer twee keer sterker dan gelatine. Staven en vlokken hebben een kooktijd van ongeveer 20 minuten, poeder hoeft slechts enkele minuten te koken. Eén gram agar-agar vervangt 3 gram gelatine. Net als gelatine, moet u agar-agar weken in ruim water. Vlokken en poeder lossen vaak rechtstreeks in de vloeistof op, maar de staven moet men goed uitknijpen. De geweekte agar-agar wordt vervolgens onder voortdurend roeren in (een gedeelte van) de gebruikte vloeistof zachtjes gekookt tot hij helemaal is opgelost. Dit mengsel kan dan, nog warm en vloeibaar, aan het gerecht worden toegevoegd. Voor een koude bereiding die stijfgeklopte slagroom of opgeklopt eiwit bevat, laat u de agar-agar even afkoelen tot hij nog net vloeibaar is. Agar-agar wordt bij afkoeling snel stijf. Daarom moet u goed (maar niet te lang) roeren wanneer het mengsel aan de bereiding wordt toegevoegd.

Wanneer u agar-agar in vlokken gebruikt, moet u ongeveer de dubbele hoeveelheid rekenen dan het poeder. Eén koffielepel agarpoeder komt overeen met 1 soeplepel agarvlokken. Eén gram agar-agar laat 1 dl waterige vloeistof geleren.
Door de zuurgraad van sommige producten, wordt het opstijven van de gerechten geremd en moet u meer agar-agar toevoegen aan het recept. Sommige producten verhinderen het gehele opstijvingsproces van agar-agar en kan men dus beter niet in combinatie met agar gebruiken: chocolade, kiwi en spinazie.

 

 

 
RocketTheme Joomla Templates