EchinodorusSp.jpg
Aquarium op een aantrekkelijke manier beplanten Afdrukken

Gracilis Westerlo 

Dit geldt zowel voor de biologische als voor de esthetische kanten van het beplanten. Een goed beplant gezelschapsaquarium moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Er moeten niet te veel soorten planten in het aquarium staan en de planten moeten in flinke groepen worden geplant, met uitzondering van de solitair planten.
 • Er moet bij het inzetten van de verschillende soorten planten worden gelet op contrast in bladvorm en kleur. Afwisseling in kleur en puntige bladeren naast afgeronde bladeren.
 • Iedere plantensoort heeft in verband met zijn te bereiken hoogte zijn specifiek plaats in het aquarium. Het spreekt voor zich dat kleine plantjes op de voorgrond moeten staan en de hoge planten in middenzone en achtergrond.

Probeer zoveel mogelijk diepte te krijgen in uw aquarium. Dit klinkt simpeler dan het in werkelijkheid is, maar u vindt verderop een paar handige tips om dit te bereiken. Met betrekking tot de echte waterplanten geldt de volgende regel: het aquarium moet voor ongeveer 35% van het plantentotaal bestaan uit echte waterplanten.
Dit zijn onder andere de plantensoorten:

 • Hoornblad - Ceratophyllum demersum
 • Waterpest - Egeria densa
 • ReuzenAmbulia - Limnophila aquatica
 • Cabombasoorten
 • Vallisneria

Echte waterplanten zijn zo belangrijk omdat ze rechtstreeks met hun bladeren voedingsstoffen uit het water halen en zo een teveel aan voedingsstoffen voorkomen. Als er een overschot aan voedingsstoffen in het water zit, werkt dit algengroei in de hand met alle nadelige gevolgen van dien.

Wat betreft het aantal plantensoorten in een aquarium neemt u de volgende vuistregel: men plant één soort per 10 centimeter voorruit. Dus in een aquarium van 120 cm lang zet men 12 soorten planten. Als u deze regel aanhoudt en de verschillende soorten in voldoende grote groepen plant, krijgt men een rustig geheel. Als u meer soorten in de bak plaatst en in kleinere groepen zal het aquarium een onrustige indruk geven. Dit moet u proberen te voorkomen.

Voor het contrast in kleur en vorm tracht u nooit 2 plantensoorten die sterk op elkaar lijken naast elkaar te zetten. U moet kleur en bladvorm afwisselen om zo een contrast te krijgen in het geheel. Er is bijna niet een plant gelijk, dus wat dat betreft kunt u alle kanten op met uw plantenbak. Voor wat betreft de plaats waar u een plantensoort zet, geldt de simpele regel dat u grote planten natuurlijk niet vooraan in uw aquarium zet. U begint vooraan met kleine plantjes en bouwt dit langzaam op naar achteren zodat u een mooie begroeide achterwand krijgt. Om voldoende diepte in een aquarium te krijgen, is de nodige ervaring en een dosis inzicht nodig. Als u wel eens in een museum bent geweest en daar schilderijen zag hangen, hebt u misschien zonder dat u het wist gekeken naar een schilderij gebaseerd op de gulden snede. Deze regel gebruikten onze meester-schilders al jaren om diepte te krijgen in hun schilderijen. Een schilderij is een platte doek en toch slaagt men erin om een optische diepte te creëren.

De regel werkt als volgt: we gaan als voorbeeld even uit van een aquarium met een lengte van 120 cm en een diepte van 60 cm. We trekken in het aquarium een denkbeeldige lijn naar de achterwand op 2/3 van de lengte. In het voorbeeld is dit 80 cm uit de zijkant. Vervolgens trekt u een denkbeeldige lijn van links naar rechts in uw aquarium op 2/3 van de diepte van het aquarium. U meet dit vanaf de achterwand. In ons voorbeeld is dit 40 cm vanuit de achterwand en dus 20 cm achter de voorruit. Als u nu op het snijpunt van de denkbeeldige lijnen een mooie solitairplant zet of hierheen werkt met een plantenstraatje, mat andere woorden deze kruising als aandachtspunt voor de beplanting gebruikt, hebt u daarmee een prachtige blikvanger in uw aquarium. Uw aandacht zal in eerste instantie altijd worden getrokken door deze omschreven plek. Ook is het gebruik van straatjes gemaakt met behulp van een plantensoort naar keuze een manier om diepte te bereiken.Daarnaast ziet u een straatje bestaande uit Heteranthera zosteraefolia. Een straatje dient laag en breed te beginnen en naar achteren toe steeds hoger en smaller te worden. Hiermee creëert u diepte in het aquarium. Plant nooit een groep planten evenwijdig aan de voorruit. Als u dat doet, gaat alle diepte verloren. Bij de achtergrondbeplanting moet u voorkomen dat alle plantengroepen even hoog zijn. U moet de hoogtes laten variëren en zorgen dat u op een paar plekken een doorkijk creëert en de achterwand kunt zien. Als u zorgt voor een donkere achterwand, zorgt dit voor extra diepte.

Planten hebben een paar dingen nodig om gezond te blijven: namelijk voldoende licht gedurende een periode van zo’n elf tot twaalf uur per dag. Tevens moet er voldoende voeding aanwezig zijn in de bodem, maar ook in het water met als belangrijkste voedingsstof ijzer (Fe). Vooral bij het houden van rood-bladerige planten is veel licht en voldoende ijzer en sporenelementen belangrijk om de plant op een goede rode kleur te krijgen en te houden. Enkele vragen die we op voorhand moeten overwegen en een keuze maken. Bij het bepalen van de soorten planten die we willen gaan houden, moeten we rekening houden met de eisen die een plantensoort aan haar leefomgeving stelt.

 • Hoeveel licht heeft de plant nodig?
  Er zijn planten die veel licht nodig hebben om te kunnen groeien, terwijl een andere plant bijvoorbeeld aan de helft van de hoeveelheid licht genoeg heeft.
 • Welke bodem moet ik gebruiken?
  Er zijn planten die in een schrale grond willen staan, maar er zijn ook planten zoals de Cryptocorynesoorten die van een beetje klei in de bodem houden.
 • Welke eisen stelt de plant aan het water?
  De watersamenstelling wordt in de eerste plaats bepaald door de vissen die u gaat houden. U hebt ook eventuele wensen van vissoorten die u wil houden en bent ook gebonden aan de eisen die de vissen aan het water stellen.

Hieronder vindt u een beschrijving van verschillende soorten planten en de eisen die zij stellen aan hun leefomgeving.

 • Voorgrond

Samolus parviflorus (Amerikaanse beekpunge):
mooi plantje tot 10cm hoog. Lijkt op een jong slaplantje en wordt ook wel eens zo genoemd. Lichtbehoefte 75W/100 liter pH 6,5-7,5 KH 5-12, temp. 18-24° C.


 • Cryptocoryne x willisii (dwerg-Cryptocoryne):
  dit is een mooi fris groen plantje wat uitermate geschikt is voor op de voorgrond. Hoe sterker de belichting, hoe lager de plantjes blijven en kunnen dan een prachtig grasveldje vormen. Lichtbehoefte 50W/100 liter, pH 6,5-7,5 KH 2-15, temp.22-30° C


 •  
 •  Lobelia cardinalis:
  plantje wat heel gemakkelijk laag is te houden en uitermate geschikt voor voorgrond beplanting. Op de foto ziet u een straatje van Lobelia cardinalis lopen met daarvoor geplant Heteranthera zostereafolia. (sterrenkruid.)


 • Didiplis diandra (Amerikaanse waterpostelein):
  bij een sterke belichting krijgt deze plant prachtige rode koppen. Plant is geschikt voor zowel voorgrond als middenbeplanting. Wordt tot 15 cm hoog maar is prima kort te houden. • Echinodorus tenellus (tenellus gras):
  tot 7 cm hoog plantje. Dit maakt het zeer geschikt voor op de voorgrond. Eist een goede belichting en een temperatuur van 22° C. • Hydrocotyle vulgaris (waternavel):
  moerasplantje wat ook in Nederland voorkomt in drassige weiden en aan de oevers van sloten. Laat zich prima gebruiken als voorgrondbeplanting en vermeerdert zich met uitlopers die om de paar centimeter een nieuw plantje laten ontstaan.
 •  

  • Midden zone


   • Ludwigia repens (Waterlepeltje):
    een prachtige stengelplant met olijfgroene ronde bladeren. De bladeren zijn aan de onderkant prachtig bruin gekleurd. Kan ongeveer 50 cm hoog worden. Bij een zwakke belichting zal de plant bleek blijven en zal de rode kleur verdwijnen. Lichtbehoefte 50W / 100l, pH 5.5 - 7.5, KH 2 - 15, temperatuur 20 – 30°C. Ook geschikt als achtergrond beplanting.

   • Rotala macrandra:
    stengelplant die ongeveer 50 cm hoog kan worden. Heeft een prachtige rode kleur bij voldoende belichting. Ook voor deze plant geldt: bij een zwakke belichting zal de plant bleek worden. Houdt van sterke belichting, bodembemesting en regelmatige ijzertoediening. Lichtbehoefte 75W / 100l, pH 6.0 - 7.0, KH 2 - 15, temperatuur 25-30°C.

   • Hygrophila corymbosa:
    een mooie frisgroene plant die snel groeit en houdt van regelmatige ijzerbemesting. Contrasteert mooi met fijnbladerige rode planten. Lichtbehoefte 50 W / 100l, pH 6.5 - 7.5, KH 2 - 15, temperatuur 22 – 28°C. Ook geschikt als achtergrond beplanting.

   • Hygrophila difformis(vaantjesplant):
    mooie plant met fijn gevormde bladeren met een frisgroene kleur. Vraagt een voedselrijke bodem, regelmatige ijzertoediening, CO2 bemesting. Lichtbehoefte 75W / 100l, pH 6.5 - 7.5, KH 2-15, temperatuur 23 – 28°C.

   • Hydrocotyle leucocephala (Braziliaanse waternavel):
    stengelplant met ronde gekartelde bladeren. Groeit snel en kan zowel in de bodem worden geplant en als drijfplant worden toegepast. Heeft veel licht nodig. Lichtbehoefte 75W / 100l, pH 6.0 - 7.5, KH 2 - 15, Temperatuur 20 – 28°C.
    Ook geschikt als achtergrondbeplanting.

   • Achtergrond


    • Cabomba caroliniana:
      echte waterplant. Stengelplant met fijn verdeelde bladeren. Plant kan niet goed tegen CO2 gebrek, regelmatig inkorten, verplanten. Heeft schoon en helder water nodig en veel licht. Lichtbehoefte 75 W/ 100l, pH 6.5 - 7.2, KH 2 - 12, temperatuur 22 – 28°C.

    • Vallisneria spiralis: echte waterplant.
     Ook geschikt voor langs de zijruiten. Stelt niet veel eisen aan waterkwaliteit. Het is een gemakkelijke plant die veel uitlopers vormt en hierdoor dichte bestanden kan vormen. U dient dit wel regelmatig uit te dunnen omdat de plant anders te veel licht tegenhoudt, wat in het nadeel werkt van de andere planten. Lichtbehoefte 50 W/ 100l, pH 6.5 - 7.5, KH 5 -12, temperatuur 15 – 30°C.
     Vallisneria die met zijn snelle groei bijdraagt aan een goede water kwaliteit.

    • Bacopa caroliniana:
     een mooie frisgroene stengelplant die vrij gemakkelijk te houden is in het aquarium. Ze is afkomstig uit het midden en zuiden van Amerika en houdt van water met een temperatuur van 23-24°C. Lichtbehoefte 50W/100l, pH 6.0 - 7.5, KH 5 - 15. De plant is heel gemakkelijk te stekken door het bovenste eind af te knippen en in de grond te planten. Vervolgens het onderste gedeelte van de stengel laten staan waarbij er na verloop van tijd zijscheuten ontstaan die als volwaardige planten gaan groeien. Bij een sterke belichting kan de plant een enigszins rode kleur ontwikkelen.

    • Limnophila sessiliflora (reuze-Ambulia):
     echte waterplant die geschikt is als achtergrondbeplanting. Heeft veel licht en regelmatige ijzerbemesting nodig. Lichtbehoefte 75 W/ 100l, pH 6.0 - 7.5, KH 3 - 15, Temperatuur 22 – 28°C.


   • Solitair

    • Het geslacht Echinodorus bevat enorm veel soorten. Deze soorten hebben enorm veel variëteiten. Ze zijn er tot wel 60 cm hoog, maar er is ook bijvoorbeeld de Echinodorus tenellus, ook wel bekend onder de Nederlandse naam Tenellusgras. Dit plantje is bekend als voorgrond beplanting en wordt ongeveer 5-7 cm hoog. En dan hebben we nog alle soorten en variëteiten die zich hiertussen nog bevinden. De Echinodorus cordifolius. Dit is een zeer krachtig groeiende plant die veel ruimte vereist en vooral een hoog aquarium. de plant kan lange tijd klein worden gehouden door het regelmatig weghalen van de grootste bladeren. Op een gegeven moment echter zal de plant zijn eigen weg gaan en omhoog schieten. Het misschien wel bekendste familielid van deze plant is de Echinodorus amazonicus. Deze plant is bekend onder de Nederlandse naam Amazone zwaardplant. Deze plant wordt wat minder groot (40 cm) en kan in een middelgrote bak prachtig fungeren als solitair plant. Deze plant komt zoals de naam ook al aangeeft uit het Amazonegebied (Brazilië) en behoort sinds jaren tot de populairste aquariumplanten. Een aanrader voor in het aquarium.

    • Ook de familie Nymphaea lotus bestaat uit ettelijke kleurslagen die een aanwinst kunnen betekenen voor uw aquarium. Ook de lotus is prima een tijdje klein te houden door regelmatig de grootste bladeren te verwijderen. Op een gegeven moment zal de plant toch te groot worden. Maar wanneer deze plant zich thuis voelt in het aquarium heeft hij al verscheidende uitlopers gemaakt en verschijnen er hier en daar regelmatig nieuwe planten. U kunt er dan voor kiezen om de grote plant te verwijderen en één of twee jonge planten te laten staan. Deze zullen spoedig uitgroeien tot nieuwe volwaardige lotussen.

   
  RocketTheme Joomla Templates