JC001.jpg
Cladophora aegagropila - Mosballen of mosbollen Afdrukken

Paluzee Zoetermeer (NL)

De laatste tijd zie je overal mosballen in de aquariumwinkels. Omdat ik deze al een aantal jaren heb, krijg ik hier geregeld vragen over van andere aquarianen. Daarom lijkt het me zinnig om mijn ervaringen met deze aanwinst voor het aquarium te delen.

De Latijnse naam voor mosbal of mosbol is Cladophora aegagropila
Een mosbal is eigenlijk geen mos, het is een sieralg. Het ontstaat door alg dat aan bijvoorbeeld een steentje of zo blijft hangen, en al maar meer alg verzamelt. Het dankt zijn balvorm aan het heen en weer rollen op de bodem van een meer.
Een mosbal is als een spons. Je knijpt er eenvoudig al het water uit. Het is goed om ze af en toe in een bakje aquariumwater flink uit te knijpen/spoelen. Daar knappen ze echt van op.
Als ze wat wittig uitslaan of er flinke alg aangroeit, knip ik ze kort. Dit doe ik voornamelijk onderwater omdat hij bovenwater gelijk zijn vorm verliest.
Een mosbal wordt niet snel groter. Eén millimeter groei in de drie maanden is bij mij het gemiddelde.
Sommigen zeggen dat je ze af een toe een week in koud water moet laten staan. Dat ze daar reuze van opknappen. Ik heb dit zelf nog niet nodig gehad. Maar het is een goede tip.

Ik knip mosballen door, in plakken, in de helft, in kwarten. Je kan er ook met je vinger een gat in wringen en hem zo helemaal openvouwen als een matje. Met visdraad bind ik er soms kleinere ballen van. Dan goed ronddraaien in je handen alsof je gehaktballen maakt om ze mooi in vorm te krijgen.

Als de mosballen even uit het water geweest zijn, is het soms lastig ze te laten zinken. Dan is het zaak ze onderwater goed uit te knijpen. Soms is dit een paar keer nodig om ze op de plaats te houden. Soms verzamelen de mosballen lucht waardoor ze zichzelf als het ware droog trekken en opstijgen. Ik heb eens gelezen dat ze dit doen in 'de hoop' via de stroming op een beter plekje terecht te komen. Ik weet niet of dit werkelijk zo is. Wel stijgen bij mij voornamelijk de mosballen in de donkere hoekjes op. Ik trek me er niets van aan, ik leg ze gewoon weer terug waar ik ze wil hebben.
Ik vermoed dat de losse haartjes van geknipte mosballen, elders in het aquarium soms van die nestjes draadalg vormen of op randjes zo'n mooi matje sieralg vormen. Ik zie dit namelijk altijd extra gebeuren na zo'n knipbeurt.

Wat een mosbal zo prachtig maakt is zijn opvallende afwijkende vorm. Deze brengt rust, of markering in de inrichting van een aquarium. Maar het allermooist vind ik toch wel zijn rijke fluwelige diepgroene kleur. 

 

 
RocketTheme Joomla Templates