vosjes.jpg
Nymphoides aquatica Afdrukken

Zilverhaai Beringen

Familie : Menyanthacees
Genus : Nymphoides
Soort : aquatica
Nederlandse naam: Bananenplant
Herkomst : Het zuiden van de Verenigde Staten (USA)

Beschrijving :

Zeer originele plant met zijn brede groene bladeren, die uit de bodem geduwd worden en alzo groeien (vandaar de naam bananenplant, die ook krom groeit). De bladeren zitten volledig onder water en zijn hartvormig. Hun diameter is 5 cm tot zelfs 15 cm. De kleur is groen en roodbruin, naargelang de omstandigheden.
De stengels zijn tamelijk lang. De drijvende bladeren zijn een beetje groter, hoofdzakelijk groen, soms met rode stippeltjes.

Cultuur :

Nymphoides aquatica is een plant die men moet testen (experimenteren) zelfs als ze niet wil groeien. Laat de knoppen boven de bodem uitsteken, maar steek de wortels goed in de bodem. Men kan deze plant kweken en voortplanten als men maar wacht tot de knoppen aan de basis sterk genoeg zijn.

Temperatuur :

Kan zeer lage temperaturen verdragen. (in de winter zelfs tot 10°C en zelfs minder). Als de planten afsterven tussen 25 tot 30° Celsius, moet men een nieuw exemplaar planten onder de 25° Celsius

Water :

Alle aquariumwater is goed. Na aanpassing eventueel onder de 10° GH.

Bodem :

Voedzame bodem. Niet proberen op arme grond.

Verlichting :

Normaal tot intens. De verlichting moet in verhouding met de watertemperatuur evenredig zijn. Maar een te hevige verlichting veroorzaakt drijvende bladeren. Een te zwakke verlichting daarentegen maakt de plant onhoudbaar; ze sterft af.

Opmerking :

Ondanks hun verschijning en uitzicht behoren de Nymphioides (aquatica, pellata en anderen) niet tot dezelfde familie als de Nymphyaca.

 
RocketTheme Joomla Templates