vieja_synspilum.jpg
Nymphoides aquatica - Bananenplant Afdrukken

 

De Nymphoides aquatica, beter bekend onder de naam Bananenplant, komt oorspronkelijk voor in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is een erg mooie plantje met brede, groene bladeren die, als ze volledig onder water zitten, hartvormig zijn.

De diameter is 5 tot zelfs 15 centimeter en de kleur is groen tot roodbruin, al naar gelang de omstandigheden. De stengels zijn tamelijk lang. De drijvende bladeren zijn iets groter, hoofdzakelijk groen en hebben soms rode stippeltjes.

Nymphoides aquatica is een plant waarmee men moet experimenteren (testen), zelfs als ze niet wil groeien. De wortels moeten goed in de bodem zitten, maar de knoppen (banaantjes) dienen er bovenuit te steken. De bananenplant kan gemakkelijk vermeerderd worden, als men maar wacht tot de knoppen aan de basis sterk genoeg zijn.

De bananenplant kan vrij lage temperaturen verdragen. In de winter zelfs 10°C en soms nog minder. De bovengrens wat temperatuur betreft lig bij de 30°C. Een temperatuur van rond de 24°C wordt door de plant het meest op prijs gesteld. Aan de watersamenstelling worden geen bijzondere eisen gesteld. Een hardheid van 10°DH wordt aangeraden.

De bananenplant vraagt wel een voedzame bodem, niet proberen op arme grond, ze hebben behoefte aan veel licht, echter bij een te felle verlichting zal de plant drijfbladeren gaan vormen. Een te zwakke verlichting daarentegen maakt de plant onhoudbaar; ze sterft af.

Ondanks hun uiterlijk horen de bananenplanten niet tot de familie van de Nymphyaca (Lotussen), maar tot de familie Menyanthaceae en wel tot het genus Nymphoides van de soort aquatica. ...Het is maar dat u het weet!

 
RocketTheme Joomla Templates