C_sterbai.jpg
Het opstarten van een zoetwateraquarium Afdrukken

Siervis Geraardsbergen

 Het opstarten van een aquarium is heel belangrijk en er geldt één gouden regel. "Wees geduldig". Als je geen geduld hebt en je plaatst er van de eerste dag visjes in, dan maak je grote kans dat al je visjes, of toch de zwakste van de groep, sterven. Het water van het aquarium heeft namelijk nog geen biotoop en is dus nog niet geschikt om nieuwe bewoners op te vangen. Het is dus heel belangrijk dat je de tijd neemt bij het opstarten van je aquarium. Ik spreek hier uit eigen ervaring, want ik heb deze fout gemaakt met mijn 50-liter aquarium.

Eerst en vooral moet je je aquarium grondig poetsen. Dit doe je niet met kuisproduct, maar gewoon met water. Een beetje azijn mag, maar spoel je aquarium daarna heel goed uit. Ook het grind, het hout en andere decoratiematerialen gemaakt uit steen moeten gespoeld worden. Dit doe je door ze grondige tijd te koken in water. Hoe langer, hoe beter. Voor hout geldt dat je moet koken tot er geen tot minieme kleurverandering in het water komt. Daarna laat je hem best nog een paar dagen naweken zodat hij het water goed geabsorbeerd heeft en niet onmiddellijk gaat drijven in je aquarium.

Eenmaal je dit allemaal gedaan hebt, kan je het grind in je aquarium leggen. Achteraan in het aquarium ligt het niveau van het grind hoger dan in het begin. Ook de decoratiematerialen (hout, stenen, ...) kan je nu in je aquarium leggen. Hierna volgen de plantjes. Grote, hoge plantjes plaats je best achteraan, de kleine plantjes vooraan. Sommige plantjes kan je op een stuk hout bevestigen, bijvoorbeeld Javavaren. Dit kan je doen met kleine kopspeldjes of visdraad. Vergeet wel niet de speldjes er terug uit te halen als je plantjes zich vastgezet hebben op het hout. Sommige plantjes dienen goed voor het camoufleren van je technische apparatuur, zoals de pijpjes van je filter, of de slang van je luchtpomp. Zelfs je thermostaat kan je camoufleren. Hoe minder techniek je ziet, hoe natuurlijker je aquarium oogt.

Dan gaan we nu over tot het vullen van de aquarium. Ik heb me gericht op de richtlijnen van het tijdschrift “De Aquariaan” van Aquariumclub Siervis Geraardsbergen. Hierin staat geschreven dat je best een plastiek zak op de bodem legt, daarop leg je een bord en voorzichtig giet je dus het water in het bord. Zo vul je stilletjes aan je aquarium, zonder je bodem te storen, en dit werkt heel goed! Als je aquarium gevuld is met water, mag je de filter en je thermostaat aanzetten. Nu moet je wachten tot er zich een bacteriecultuur gevestigd heeft.

Test wekelijks of meerdere keren per week je water met testsetjes. Die kan je kopen bij de club of een aquariumhandelaar. Als je water na een drietal weken goede waterwaardes heeft, kan je visjes beginnen kopen.

Doe dit echter niet zonder eerst info te winnen over de visjes. Ze moeten in jouw aquarium met jouw waterwaardes kunnen leven. Zo zet je dus geen vis die nood heeft aan zacht water, in een aquarium met hard water. Hou daar dus een beetje rekening mee !

 
RocketTheme Joomla Templates