FY001.jpg
Afschuimen in zoet water Afdrukken

 Rosaceus Wilrijk

De afschuimer is sedert jaren een basis-filtermethode in de zeewater-aquaristiek

Grote moleculen zoals eiwitten en koolhydraten kunnen afgescheiden worden omdat zij zich als oppervlakteactieve macromoleculen op de grens tussen water en lucht verzamelen. Organische afvalstoffen worden met deze techniek verwijderd uit de kringloop vooraleer ze door bacteriën afgebroken worden tot min of meer giftige tussen- en eindproducten (putresceïne, ammonium, nitriet, nitraat, fosfaat).

Op deze wijze kunnen de (lage) nitraat en fosfaatniveaus die noodzakelijk zijn voor de goede gezondheid van lagere dieren langere tijd gehandhaafd blijven.

Met zoetwater werken de toestellen echter niet.

Door de hoge oppervlaktespanning van zoetwater is het nagenoeg niet mogelijk voldoende kleine luchtbellen te maken en voor enige tijd te behouden. De oppervlakte is dan ook te beperkt om met voldoende efficiëntie afvalstoffen te binden en af te scheiden.

In de firma Febi Aqua Technik werd echter met Deutsche Grundlichkeit aan een systeem gewerkt dat moest voorkomen dat de luchtbellen voortijdig fusioneerden door adhesiekrachten, en dat de blaasjes kon stabiliseren. Een technisch hoogstandje maakt het onmogelijke dus toch mogelijk. Na de productie van zeer fijne blaasjes in het schoepenrad van de Turboskimmer worden deze gestabiliseerd door ze door fijne buisjes te jagen. Op deze manier kunnen de grote moleculen verrijkt worden in het schuim dat via de kop van het toestel afgeleid wordt.

De concentratie van eiwitten is 8x hoger in de afgescheiden vloeistof t.o.v. het aquariumwater, deeltjes worden zelfs 30x geconcentreerd. Zo wordt, afhankelijk van de omstandigheden, 10 tot 20 liter water per dag afgescheiden. Op deze wijze krijgen we aquariumwater met een lage organische belasting en bovendien lage aantallen bacteriën. Het systeem is ideaal voor overbelaste kweekbakken en uitzwemmers, evenals voor Malawi en Zuid-Amerikacichliden, die bijna steeds in overbezette aquaria zitten.

Een tweede effect van de wel heel intense doorluchting is de sterke zuurstofverrijking van het gezuiverde water dat de filter verlaat, wat in bovengenoemde aquaria enkel positief kan zijn. De zoetwaterafschuimer is een eenvoudige en goed te controleren techniek, heeft weinig of geen onderhoud nodig en behoeft geen vervanging van filtermaterialen.

Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan het toestel. Het is ontworpen om alle oppervlakteactieve macromoleculen te verwijderen, dus eiwitten en koolhydraten uit de voeding, slijm van de vishuid, uitwerpselen en bloed, maar ook medicatie, kleurstoffen( antiparasitaire en antibacteriële medicaties) en spoorelementen met chelator uit plantenvoeding worden op efficiënte manier verwijderd. En door de doorluchting wordt bovendien het voor planten zo noodzakelijke koolzuur uitgedreven.

Het systeem lijkt op het eerste zicht niet compatibel met een weelderige plantengroei. Bovendien is aan te raden tijdens een behandeling voor visziekten het toestel af te zetten.

Tot slot nog even de prijs : de Turboskimmer zuivert 900l/u en kost inclusief de 28 Watt Eheim 1250 pomp iets minder dan 300 euro.
Daarbij dient nog u een luchtpomp te kopen die minimaal 350l/u kan leveren.

Een instapversie vinden we als de luchtaangedreven Aqua-Skimmer die 500l/u zuivert aan de prijs van rond 100 euro.
 Ook hierbij dient u nog een krachtige luchtpomp te kopen die minimaal 300 l/u verzet Vb. Wisa 300 of soortgelijke.

 
RocketTheme Joomla Templates