Chilotilapia.jpg
Wat is kienhout Afdrukken

Natuur in huis Zwijndrecht (NL)

Kienhout is een roodbruin kleurig hout dat bij turfwinning uit de bodem gehaald wordt en in een geconserveerde toestand verkeert, omdat het vele jaren in een zure omgeving in de veenlaag onder de grond heeft gelegen. Door deze natuurlijke conservering wordt het geschikt voor ons aquarium en is het een zeer begeerd en gewaardeerd decoratiemateriaal.
Toch zit er verschil in de stukken kienhout die we vinden of kopen. Dit komt omdat het kienhout uit verschillende houtsoorten bestaat. Eikenhout is ook als het kienhout is geworden zwaarder dan bijvoorbeeld naaldbomenhout in dezelfde vorm. Dit gegeven is ook van belang bij het bepalen van de houdbaarheid van het kienhout in ons aquarium. Zacht hout (licht) rot meestal sneller dan hard hout. Het is daarom van belang te weten wat het voelbare gewichtsverschil is tussen even grote stukken kienhout om zo de juiste stukken aan te schaffen.
Verder is het belangrijk om te zorgen dat kienhout ook in ons aquarium geconserveerd wordt. Daarom moeten we het van tevoren goed reinigen, zodat de aanwezige bacteriën gedood worden.
Een heel goede manier om dit te doen is het uitkoken van de stukken hout in een grote ouderwetse wasketel of babyketel met toevoeging van wat zout. Tevens zal het inwateren van het hout sneller verlopen.
Toch kunnen er na een juiste behandeling nog problemen optreden die vaak niet met het kienhout in verband worden gebracht. Zo kan er een vette laag aan de oppervlakte van het water ontstaan, die door de afsluiting van de oppervlakte kan zorgen voor een ontregelde gasuitwisseling van het water. Deze vetlaag kan ontstaan doordat er toch nog afbraakbacteriën in het binnenste van het kienhout zijn achter gebleven die nu, doordat ze in contact staan met zuurstof, een afbraakproces in werking stellen dat als restproduct een olieachtige stof afgeeft. Veelal zullen blauwe algen dan ook snel de kop opsteken. Ook kan het komen doordat het kienhout is overgoten met benzine, omdat kienhout voor turfstekers een afvalproduct is en daarom vaak verbrand wordt. We moeten dus altijd voorzichtig blijven met het gebruik van kienhout in ons aquarium.

 
RocketTheme Joomla Templates