FY015.jpg
Aquariuminterieur zelf vervaardigen Afdrukken

Aqua Terra Magazine

 

In het Nederlands blad (Aqua Terra Magazine) troffen we een artikel aan van Huub Custers. Deze man nog voorstellen is voor de meesten overbodig. Op verzoek van de redactie van dit eerder genoemd blad, zette hij uiteen hoe hij te werk gaat voor het vervaardigen van het aquariuminterieur. 

Tijdens de tentoonstelling, gehouden in het kasteel te Hoensbroek (Aqua Tropica), hebben we vele vivaria van zijn hand kunnen bewonderen. Om het snijwerk in tempex (isomo), het spuiten met polyurethaan en de verbindingen en afwerking met tegellijm op cementbasis, waarin dan ook nog kienhout en/of stenen verwerkt worden even op papier te zetten, was niet zo gemakkelijk. Laat een schilder maar eens schrijven hoe hij een schilderij schildert. Voor onze lezers nemen we het bijzonderste deel van zijn artikel over. Meer informatie is ongetwijfeld te bekomen bij Huub Custers zelf.

 

Benodigdheden:

  • tempex (styropur) van verschillende dikten 1 tot 20 cm dik
  • polyurethaan (spuitbus of 2 componenten)
  • tegellijm op cementbasis (bv. Beamix)
  • verder: stenen, kienhout, wortelhout, varenwortelen en alles wat er nog toe kan bijdragen het geheel een natuurlijk aanzien te geven. (mits niet giftig en rottingsvrij)

De bedoeling is dan om de wanden en een deel van de bodem tot een geheel te vormen, met eventueel in een hoek een vak, waarin de verwarming, de pomp en andere technieken verwerkt kunnen worden, zodat er van de apparatuur niets te zien is.

De tempex kan met een gasvlam ingebrand of geschroeid worden. Snijden met een scheef mesje of uitkrabben met een gebogen vork kan ook. Het op elkaar lijmen van verschillende stukken en natuurlijk alle mogelijke combinaties van deze technieken zijn ook goed. Er kunnen uitsparingen voor stenen en kienhout gemaakt worden. Er kunnen stukken polyurethaan bijgepast of uit een bus bij gespoten worden. Dit alles wordt met tegellijm aan elkaar "gemetseld" en bij gestreken met de vingers en/of met een natte verfkwast. Hierbij is nogal wat fantasie en vooral wat "vooraf denken" nodig. Zelf probeer ik me voor te stellen hoe het er onder water zou kunnen uitzien in de natuur. Ook werk ik altijd zonder voorruit. Als die er al inzit, snij ik ze er uit. Het is van bovenaf niet te doen.

Zeker als we het geheel gaan verven met gifvrije acryllatex (op waterbasis).
Ik gebruik de kleuren groen, rood, zwart, wit en geel. Met deze kleuren zijn heel wat combinaties te maken. Bijvoorbeeld: geel + blauw = groen. De verf kan gespoten worden of met de kwast aangebracht worden. Zelf doe ik alles met de kwast: stukje
voor stukje! Het is ook mogelijk om eens wat alternatiefs te maken.
Mits goede filtering aanwezig is en de watersamenstelling optimaal, dan is alles beter dan de goudvissenkom, die je tegenwoordig in elk televisieprogramma met aan de
oppervlakte naar lucht happende vissen tegenkomt.

 
RocketTheme Joomla Templates