Congozalmen.jpg
Bladstrooisel in het aquarium Afdrukken

                http://www.dwergcichlide.nl

Bladstrooisels bootsen de natuurlijke biotoop van dwergcichliden na. Dwergcichliden leven vaak in de zijrivieren van zijrivieren, dus ver in het woud. Daar zijn veel bomen langs de rivierzijde, waardoor er veel bladeren in het water vallen.

Om een biotoop zoveel mogelijk na te bootsen, kan men kiezen om bladstrooisel zones aan te leggen in het aquarium. Dit geeft je aquarium een heel ander karakter en het komt ook nog eens heel natuurlijk over. Natuurlijk zijn lang niet alle bladsoorten daarvoor geschikt. Sommige bladsoorten rotten heel snel en sommige doen daar juist een half jaar of nog langer over. Het kiezen voor bladstrooisel in je aquarium is kiezen om rottende dan wel vergaande bladeren in je aquarium te hebben liggen. Dit brengt natuurlijk zeer veel afvalstoffen in het water, die wij als aquarianen nu net niet willen in het water. Want dit is zeer ongezond voor onze vissen. Maar toch, als wij een bepaald biotoop willen nabootsen, kun je bijna niet langs bladstrooisel zones. Het geeft een zeer natuurlijke uitstraling aan je aquarium en dwergcichliden gebruiken de bladeren ook nog eens als schuilplaats, maar ook om eitjes op af te zetten. Toen zijn we op zoek gegaan naar het juiste blad wat lang goed blijft en weinig tot geen afvalstoffen afgeeft. Er zijn 3 verschillende bladsoorten die uitermate geschikt zijn als bladstrooisel in het aquarium.
Dit zijn beukenbladeren, eikenbladeren (Amerikaanse eik) en amandelboombladeren.

Als men kiest om bladeren in het aquarium te doen dan moet men zeker op de volgende dingen letten.

  • Pluk de bladeren van de boom.
  • Kies de dikste en sterkste bladeren uit.
  • Neem nooit afgevallen bladeren van de grond. Hieraan kunnen schimmelsporen vastzitten. We moeten ten allen tijde vermijden dat er schimmel in ons aquarium komt! Dus van de boom plukken is de aanrader.
  • Pluk de bladeren in de zomer.
  • Laat de bladeren drogen op een droge donkere plaats. Doe ze niet in een telefoonboek. Ze drogen dan wel goed maar zijn ook zo plat als een dubbeltje waardoor er geen natuurlijke effect is.
  • Pluk er meteen meer dan zat voor een heel jaar. Elke 2-3 maanden zal men de bladeren moeten vervangen door nieuwe om al te veel vervuiling te voorkomen.
  • Was de bladeren voordat je ze in het aquarium legt.

 

Amandelbladeren hebben een genezende functie en kunnen worden aangeschaft bij de betere aquariumzaken of online shops. Deze bladeren zijn vrij groot maar samen met de eiken en beukenbladeren maakt het tot een mooi plaatje.

Eikenblad heeft de kracht om het water aan te zuren. Let dus goed op je pH-waarden met eikenblad!

Beukenblad heeft geheel geen werkingen en is dus voor de meeste aquarianen het ideaalste.

Wanneer u deze richtlijnen in de gaten houdt, zal het plaatsen van bladstrooisel een echte aanwinst zijn voor uw eigen biotoop!

 
RocketTheme Joomla Templates