Fantoomzalmpje.jpg
Bioballen = nitratenfabriek Afdrukken

     Zilverhaai Beringen

Een zevental jaar terug ging een wensdroom in vervulling met een zeewater aquarium. De goede raad van de verkoper opgevolgd, en wat later stond een prachtig aquarium in huis: een zoetwateraquarium gevuld met zeewater en levend steen. Na een sukkelstraatje van meer dan een jaar is het aquarium zo ver gevorderd dat vissen er probleemloos in overleven en zelfs groter worden. Doch de droom van een mooi rifaquarium werd verder opgeborgen. Lagere dieren, op uitzondering van een paar lederkoralen waren niet houdbaar. Tot recent het budget toeliet een nieuw aquarium te installeren. Het oude is verhuisd naar de achterliggende plaats en doet dienst als filterbak. Absoluut bezorgd om dit keer geen fouten te maken wordt de filtering uitgebouwd met de meest moderne technieken. Alle levend steen, oude water en dieren worden keurig overgebracht in het nieuwe aquarium, zodat een nieuwe inloopperiode haast overbodig is.
 
Nieuwe filteruitrusting:

Het filtersysteem wordt nu opgebouwd uit een voorfilter in de overloopbak van het aquarium, gevuld met 25-liter bioballen. In de achterliggende plaats wordt de 250-liter filterbak opgedeeld in drie vakken gescheiden door filtersponzen. In het eerste vak staat een eiwitafschuimer continu zijn best te doen, echter met relatief weinig schuim. Het volgende vak is gevuld met het vroegere koraalzand en wat overblijvend levend steen. In het laatste vak staat een zwavel-denitrator en de terugloop pomp.
2 maanden Inloopperiode:
Na hun plaats in het nieuwe aquarium gevonden te hebben doen de vissen het uitstekend in hun nieuwe omgeving. Echter bij het meten van het water blijven we hoge nitraatwaarden noteren, en de lagere dieren doen het niet beter dan voorheen. Nieuwe aanwinsten sterven weer af, en de lijdensweg herbegint van voren af aan. De zwaveldenitrator doorloopt zijn inloopcyclus zoals beschreven in de diverse artikelen. Na een tweetal weken een hoge nitrietwaarde die een paar dagen daarna volledig is verdwenen. De stroming van de zwaveldenitrator wordt stilaan verhoogd en na een maand bereiken we niet-meetbare nitraatwaarden aan de uitgang van de reactor. Dus perfect volgens het boekje.
Het aquariumwater blijft echter zeer hoge nitraatwaarden behouden van 150 mg/liter en meer. Een waterwissel van zelfs 20% brengt deze waarde tijdelijk naar beneden tot een 50 mg/liter, maar drie dagen daarna wordt weer 150 mg/liter minimum gemeten. En dit ondanks de goede werking van de zwaveldenitrator die aan zijn uitgang nog steeds haast onmeetbare nitraatwaarden aangeeft. De doorloopsnelheid van ongeveer 6 liter/uur kan moeilijk verder opgedreven worden want dan hebben de anaerobe bacteriën onvoldoende tijd om het denitrificatieproces volledig af te werken. En dat is haast onmiddellijk meetbaar, zeker bij dergelijke hoge nitraat concentraties.
 
Remedie

Dan maar de hulp ingeroepen van “Meester Internet”.
Lang zoeken brengt mij bij www.wetwebmedia.com : een website om U tegen te zeggen. Ongeveer alles wat te maken heeft met zeewateraquaria (en andere) en zijn problemen worden hier deskundig behandeld. De website is geen pareltje van design, maar is opgebouwd als een database van vragen van hobbyisten uit de hele wereld, waar deskundigen antwoord op geven.
En inderdaad …. ons nitraatprobleem wordt er uitvoerig behandeld.
Eén enkele remedie: Weg met die bioballen!
De bioballen zijn een erfenis vanuit de zoetwateraquarium wereld. Daar doen die dingen een prachtige taak. Zij worden massaal gekoloniseerd door aerobe bacteriën die het nitrifactieproces wonderwel uitvoeren. Het resultaat is een massale verwerking tot nitraten. Geen probleem voor zoetwater: planten hebben niet liever en verwerken deze meststof.
In een rifaquarium hebben wij niet die massa planten om die nitraten weg te werken.
Vandaar die continue ophoping die alleen onder controle kan gehouden worden door drastische regelmatige waterwissels. De raad van de deskundigen van WetWebMedia is dan ook gretig opgevolgd en over een periode van drie dagen zijn de bioballen geleidelijk verwijderd uit het systeem. Niet ineens om geen schokken in de waterhuishouding te krijgen. Ik kan ze toch altijd weer terug zetten, indien het geen resultaat oplevert. Dagelijkse metingen toonden een duidelijke vermindering aan van het nitraatgehalte en na een week kwamen we beneden de 10mg/liter.
De eiwitafschuimer, die nu het mechanisch ongezuiverde water uit de overloop te verwerken krijgt, doet nu ook prima zijn taak: een kop vol per twee à drie dagen.
 
Resultaat:

Wij zijn nu een maand verder en het systeem draait prima met nitraatwaarden beneden de 5mg/liter. De zwaveldenitrator is op een normale doorstroomsnelheid van 5 liter/uur teruggebracht en doet zijn functie uitstekend als kalkreactor.
Een tweede probleem: fosfaat reductie, is ondertussen ook gerealiseerd tot volle tevredenheid. Dat behandelen we in een volgend artikel.
Extra zachte- en steenkoralen zijn toegevoegd en … groeien!

 
RocketTheme Joomla Templates