C_sterbai.jpg
Het inzetten van bacterieculturen Afdrukken

  Zilverhaai Beringen

Door het enten van het aquarium of vijver met bacterieculturen (in vloeibare of in droge vorm) kan men biologische filtersystemen of de bodem ‘biologisch’ opstarten. Hierdoor kan men in een veel kortere tijdspanne een goed functionerend milieu bereiken. Dit komt omdat  dergelijke culturen levende bacteriën bevatten die onmiddellijk hun werking ontplooien.

Hoewel zeer nietig qua afmeting en voor het menselijke oog onzichtbaar, zijn deze bacteriën voor nagenoeg iedere vorm van leven op aarde onontbeerlijk.
Om zich te vermenigvuldigen hebben deze bacteriën behalve zuurstof natuurlijk ook voedsel nodig. Hun voedsel is het afval wat door vissen wordt geproduceerd of langs andere weg in het aquarium of vijver beland. Eenmaal aanwezig vermenigvuldigen de bacteriën zich en gaan beter functioneren naarmate de zuiverende werking toeneemt. Ook hun voortplantingsnelheid neemt dan toe. Hogere temperaturen geven een versnelling aan de voortplanting van deze bacteriën. Vooral in vijvers is dat goed merkbaar omdat gedurende de winter de bacteriële activiteit sterk afneemt.
De bacteriecultuur zorgt ervoor dat er geen ammoniak- of nitrietvergiftiging zal ontstaan en dat de ophoping van nitraat zal worden voorkomen.
Een eventueel teveel aan nitraat kan ook nog worden afgebroken door anaerobe bacteriën (bacteriën die afbraak verrichten zonder zuurstof). Deze bacteriën zijn in staat om nitraat om te vormen tot elementair stikstofgas wat reukloos kan ontsnappen uit het water.

 
RocketTheme Joomla Templates