tetraodon.jpg
Voorfilters Afdrukken

 Zilverhaai Beringen

De meesten onder ons hebben er last van dat onze mechanische buitenfilters niet goed werken na verloop van tijd, doordat de filterinhoud verstopt raakt door vervuiling. Vooral met grotere vissen bv. Cichliden, of een aquarium waarin algen groeien, heeft men hiervan nogal last van door opstuivend vuil en zweefalgen. Nu is het waarschijnlijk wel bekend dat een filter na enkele weken pas goed biologisch gaat werken doordat er zich bacteriën in ontwikkelen die helpen de eiwitten en andere verontreinigingen af te breken en in minder schadelijk stoffen omzetten. En juist dan moet het filter weer schoongemaakt en uitgespoeld worden, waardoor men deze weer teniet doet.

Nu is men het er over het algemeen over eens dat het zeer snelle doorstromen van het water in het filter deze bacterievorming toch wel enigszins tegenhoudt, maar het is over het algemeen toch nog een hele klus om zo'n motorfilter te reinigen. Nu heb ik sinds enkele jaren voor mijn buitenfilter voorfilters gezet, of eigenlijk voor de buitenfilter. Wat heb ik namelijk gedaan. Aan de dikke afzuigslang in het aquarium heb ik een deel van een zogenaamd stapelfilter bevestigd, die normaal in de aquariumzaken te koop zijn. Alleen de stijgpijpen en het luchtslangetje heb ik weggelaten. De slang wordt in de opening gestopt en goed stevig bevestigd, zodat deze er niet uit los kan komen. In de betreffende opening zitten anders de buizen om het water met de toegevoegde lucht omhoog te brengen. Midden in deze plastic houder zit een ronder opening. Hierin behoort een bijhorend filterbakje waarin watten of fijn grint zit. Dit zit dus los in de houder en wordt door de buitenfilter aangezogen. Midden in dit filterpotje is een opening waardoor het gezeefde water kan lopen. Door de watten wordt het water nu uit het aquarium in het buitenfilter geleid en zo voorgefilterd. De watten houden het grove vuil tegen, zodat dit niet in het buitenfilter komt, of anders in veel mindere mate. Om de paar dagen, al naargelang de watten in het voorfilter vervuilen, haalt men het binnenpotje uit de houder en spoelt de inhoud even onder de kraan uit en doe het daarna op zijn plaats in het aquarium terug, in de houder dus.

Tijdens het schoonmaken van het voorfilter, kunt u het beste het buitenfilter uitschakelen totdat het weer kompleet is. En als men het filterpotje weer aanbrengt, dient u goed op te letten dat er geen vissen in de houder gezwommen zijn. De filterpotjes zijn overigens los te kopen in de winkels waar men ook stapelfilters kan kopen. Soms kan men ook bij deze zaken een beschadigde stapelfilter op de kop tikken voor een prikkie. Men heeft uiteindelijk alleen het onderste deel nodig. Met zo'n voorfilter houdt men z'n buitenfilter langer schoon en blijft het langer goed stromen en verkrijgt men een enigszins biologische werking. Er zijn in de handel overigens meerdere soorten voorfilters te koop.

 
RocketTheme Joomla Templates