Congozalmen.jpg
De beplanting van mijn terrarium Afdrukken

 KeizerLotus Echt (Kikkerpassie)

Er zijn een aantal factoren die van invloed waren op de keuze van de beplanting voor mijn terrarium.

 • Het soort dieren dat er in gehouden wordt.
  Bij het soort dieren dat er in het terrarium gehouden worden gaat het in mijn geval om gifkikkers afkomstig uit Zuid- en Midden-Amerika. In de biotopen van deze kikkers komen een groot aantal Bromelia voor. Diverse gifkikkers, vooral de kleinere soorten, huizen vaak in Bromelia. Ze leggen hierin hun eieren en de kikkerlarven leven in het water dat in de kokers van Bromelia blijft staan.
 • De grootte van het terrarium.
  In een groot terrarium heeft men uiteraard meer mogelijkheden bij het kiezen van de beplanting dan in een klein kweekterrarium. Met kan er meer soorten in zetten en soms ook grote planten. Het verdient hierbij wel aanbeveling om van sommige planten een aantal dezelfde soorten te nemen. Men krijgt zo een rustiger geheel en ook in de herkomst gebieden van de kikkers zie je vaak dat van een bepaalde soort bromelia er een heleboel bij elkaar staan op een bepaalde plek op de grond of in een boom.
 • De functie van het terrarium. Het terrarium is niet primair ingericht voor het kweken van gifkikkers maar heeft een prominente plaats in de woonkamer en behoort er daarom altijd goed verzorgd en fraai uit te zien.
  Voor hun groei zullen de planten het voornamelijk moeten doen met kunstlicht. 
 • Wanneer het terrarium een plaats heeft in de woonkamer dan spreekt het voor zich dat het geheel er goed verzorgd en esthetisch mooi uitziet. Alleen zo is het een sieraad voor het interieur waar met plezier naar gekeken kan worden. Bij een kweekterrarium ligt de nadruk op de voortplanting van de kikkers en op het goed en snel kunnen inspecteren en verzorgen van het terrarium. De beplanting wordt hier dan ook op aangepast. Een of twee planten die er gemakkelijk uit te nemen zijn om te kunnen uitspoelen zijn dan vaak handiger dan vast ingegroeide planten.
   
 • Het soort licht en de hoeveelheid licht is sterk van invloed op de groei en soms ook bloei in een terrarium. Kan men beschikken over daglicht omdat het terrarium bijvoorbeeld in een serre staat dan zal dit duidelijk zichtbaar zijn aan een meer uitbundige groei. Bij sommige soorten Bromelia kleuren de bladeren mooi donker roodbruin wanneer zij veel daglicht ontvangen. Ook zal het eerder voorkomen dat de nieuwe scheuten van uitgebloeide bromelia’s tot bloei komen. Bij kunstlicht is dit allemaal minder maar met voldoende lampen boven het terrarium kan men ook hier verzekerd zijn van een goede groei. Planten opnieuw tot bloei brengen zal dan echter niet zo gauw lukken en ook zal men wel eens wat vaker een uitgebloeide Bromelia moeten vervangen door een nieuw exemplaar.
 • Er bestaan heel veel soorten en maten Bromelia en sommige zijn erg geschikt om in een terrarium te gebruiken. In de meeste plantenwinkels en grotere tuincentra is vaak Bromelia te koop.
  Zoekt men wat meer bijzondere soorten dan is een bezoek aan de diverse terrariumbeurzen en vooral de kikkerdagen van de NDD (Nederlandse Doelgroep Dendrobatidae) zeker de moeite waard want hier zijn vaak op de stands ook soorten te koop die men in de tuincentra niet tegenkomt en soms nog voor minder geld ofschoon ook hier de entree van de euro voor een verhoging van de prijzen heeft gezorgd.
 
RocketTheme Joomla Templates