Hoplolatilus_marcosi.jpg
De reptielenkeuken Afdrukken

Skalaar Torhout

Verkeerd voedsel is meestal de oorzaak van zieke reptielen. Informeer daarom zorgvuldig naar het voedsel dat het desbetreffende dier nodig heeft. Om geld te besparen kun je sommige voedseldieren en –planten ook zelf thuis kweken.

Ben je vies van krekels, vruchtvliegjes, sprinkhanen en kakkerlakken? Dan kun je beter geen gekko’s, kameleons of baardagamen houden, want deze dieren hebben onder andere levende insecten nodig om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook hebben de dieren onder andere elke dag een kleine portie sla of leeuwentand nodig als aanvullend voer. Verwijder altijd de resten voedsel uit het verblijf zodat er geen schimmelvorming kan ontstaan.

Het voornaamste voer voor kleine en middelgrote hagedissen bestaat uit heimpjes (= huiskrekels of heimchen) en krekels. Deze insecten worden graag gegeten, zijn goed verteerbaar en bevatten belangrijke voedingsstoffen. Je kunt ze in verschillende groeistadia kopen en in een doosje met een deksel met gaatjes bewaren. Je kunt ze ook gemakkelijk zelf kweken. Leg de eitjes gewoon op een substraat van karton. Na enkele dagen zullen de jonge krekels al uitkomen.

De maden van huiskamervliegen en vleesvliegen zijn in hengelsport- of dierenspeciaalzaken verkrijgbaar. Als ze uitgekomen zijn, zijn ze vooral voor hagedissen geschikt die in de natuur in bomen leven. De maden zelf mag je in geen geval voeren, want ze kunnen de maag en het darmkanaal van amfibieën en reptielen aantasten. Om te voorkomen dat alle maden zich op hetzelfde moment verpoppen, kun je een deel in de koelkast bewaren.

 

Wandelende sprinkhanen zijn in tegenstelling tot krekels overdag actief en schuilen niet. Vanwege hun grootte zijn ze geschikt voor middelgrote tot grote terrariumdieren. Helaas zijn ze wat duurder en vrij moeilijk zelf te kweken.

Meelwormen hebben een geringe voedingswaarde. Hun elastische pantser is vooral voor gekko’s zeer moeilijk verteerbaar wat vaak tot darmproblemen leidt.

 

Vruchtvliegjes zijn voor kleine hagedissen ideaal. Er zijn kleine en grote soorten en ook soorten zonder vleugels en soorten die kunnen vliegen. In dierenspeciaalzaken kun je een kweekbasis krijgen die uit een voedingsbodem met de eitjes en larven van de vliegen bestaat. Bewaar dit mengsel in een weekfles en sluit het af met bijvoorbeeld een panty.

Planten zijn voor veel hagedissen, zoals skinks, daggekko’s en baardagamen onmisbaar. Omdat de smaken verschillen, moet je gewoon uitproberen wat de dieren lekker vinden. 

 
RocketTheme Joomla Templates