JC003.jpg
Mijten Afdrukken
Geschreven door Johan A.   

Bloedmijt in je terrarium is een nachtmerrie voor elke reptielenliefhebber. bloedmijt in heel je collectie is makkelijk te verkomen als je nieuwe aanwinsten in quarantaine plaatst.

In dit artikel bespreken we wat bloedmijt is en wat je kunt doen als je collectie eraan blootgesteld is.

Wat is bloedmijt?

Een bloedmijt is een zeer klein spinachtig beestje, dat ideaal overleeft bij een temperatuur tussen de 24 ºC en 31 ºC. Het gaat hier om temperaturen die ideaal zijn voor de bloedmijt. De bloedmijt overleeft makkelijk bij temperaturen tussen 10 ºC en 40 ºC. De bloedmijt leeft vooral in het donker en zul je overdag weinig zien in je terrarium vermits ze dan verscholen zitten. De bloedmijt plant zich ook zeer snel verder waardoor de bloedmijt een echte plaag is en bij slechte behandeling terugkeert in het terrarium. De bloedmijt leeft van het bloed van je reptiel en zullen nadat ze gegeten hebben heel donker van kleur zijn.

Waar komt bloedmijt voor?

Elke liefhebber van reptielen of een dier dat warm en vochtig genoeg zit heeft kans dat hij/zij ooit te maken krijgt met bloedmijt. In werkelijkheid komt bloedmijt het meeste voor bij terrariums waar slangen in huisvesten. De reden hierom is dat het de perfecte biotoop is voor de bloedmijt. Een droog terrarium zoals bijvoorbeeld die van een luipaardgekko heeft meer kans gespaard te blijven van de plaag vermits de luchtvochtigheid te laag is voor de bloedmijt. In de rest van dit artikel zullen we ook hebben over terrariums van slangen die besmet zijn met bloedmijt, maar het artikel geld ook voor andere reptielen die last hebben van bloedmijt.

Wat zijn de symptomen?

Vermits bloedmijten op het begin zeer moeilijk te zien zijn met het blote oog, herken je het het snelst aan het gedrag van je slang. Hij zal waarschijnlijk meer baden dan gewoonlijk, ook als het niet te warm is in het terrarium. Ook zal hij zich schuren aan de wanden van het terrarium en bodemmaterialen. Als de slang in haar waterbak ligt herken je de bloedmijten aan de zwarte puntjes die in je waterbak te vinden zijn. Dit zijn verdronken bloedmijten. Op de slang kun je de bloedmijt zeer moeilijk herkennen daar ze zo klein zijn. Toch kun je slang inspecteren op bloedmijt, kijk vooral goed  aan de ogen, neusgaten en cloaca.

Behandeling van de slang

Tegen bloedmijt bestaan veel behandelingen zoals slaolie, luizenshampoo en Frontline. Zelf heb ik geen ervaring met slaolie en heb ik mijn behandeling gedaan met luizenshampoo en Frontline. Ik zal dan ook alleen deze behandeling uitleggen. De luizenshampoo is verkrijgbaar in een potje in de apotheker. Hiervan maak je met lauw water een sopje die makkelijk te sproeien is met een plantensproeier. Frontline haal je ook bij je apotheek in sproeivorm. Frontline word normaal gebruikt als vlooienmiddel voor honden en katten maar is ook goed voor je slang. Als eerste stap maak je  ontsnappingsvrije bakken gereed. Deze bakken dienen kaal te blijven en hebben alleen maar een waterbakje nodig. Als bodembedekking gebruiken we keukenpapier. Uiteraard moet deze bak schoon gemaakt zijn. Hierbij mag geen zeep aan te pas komen. De bak die gebruikt word moet elke dag proper gemaakt worden. Het is ook het beste een volglas terrarium of een plastiek bak te gebruiken. Hou deze bakken uit de buurt van het besmette terrarium, het beste zet je deze bakken in een andere kamer. Elke slang dient apart te zitten in een bak of terrarium, dus zorg dat je genoeg bakken hebt. Als alle bakken klaar zijn kun je de kuur van 18 dagen beginnen.

Dag 1:

Je haalt je slang uit het terrarium en besproeid hem volledig met de luizenshampoo. Daarna steek je hem in zijn tijdelijke bak.

Dag 2 tot dag 4:

Deze dagen dien je je slang te behandelen met Frontline. Dit doe je door op een stukje keukenpapier Frontline te spuiten. Je wrijft hiermee de slang helemaal in. Vermits bloedmijten onder de schubben zitten, wrijf je tegen de schubben in. Dit doen we om de bestaande bloedmijten alsook degene die in deze dagen bijkomen te doden.

Dag 5 tot dag 9:

Buiten het dagelijks schoonmaken van het terrarium, dat je elke dag dient te doen, moet je niets doen aan de slang en laat je hem met rust.

Dag 10:

Vermits dat de vrouwelijke bloedmijten nog eitjes hebben kunnen leggen voordat de slang de eerste maal met Frontline behandeld werd en de incubatietijd hiervan verstrekken is beginnen we opnieuw met de behandeling zodat de nieuwe generatie mijten geen kans krijgt zich voor te planten. Dit doen we door de slang nu terug te sproeien met luizenshampoo.

Dag 11 tot dag 13:

Deze dagen dien je je slang opnieuw te behandelen met Frontline zoals je deed van dag 2 tot dag 4.

Dag 14:

Hier laat je de slang gewoon met rust.

Dag 15:

Op dag 15 dien je slang te wassen met lauw water. Dit dien je grondig te doen zodat alle Frontline en eventuele dode bloedmijten van het lichaam zijn.

Dag 16 tot dag 17:

Hier laat je de slang nog in de bak om zeker te zijn dat hij geen bloedmijten meer heeft.

Dag 18:

Nu kun je, nadat je zeker ben dat er geen bloedmijt meer is je slang terug in haar terrarium steken. Na het behandelen van de besmette slangen dien je altijd je handen goed te wassen. Zorg ervoor dat je terwijl je bezig bent met je besmette slangen niet in contact komt met andere dieren.

Deze behandeling van 18 dagen zou er voor moeten zorgen dat je geen last meer hebt van bloedmijten. De behandeling heeft bij mij goed geholpen en ik heb sindsdien ook geen last meer gehad van bloedmijten.

Behandeling van het terrarium

Het heeft geen zin de slang te behandelen als je het terrarium niet behandeld. Het terrarium behandelen is bij het ene terrarium wat makkelijker als het andere. Als eerste met je zorgen dat het terrarium leeg word gemaakt. Het bodemmateriaal dient weggegooid worden, net zoals alle echte planten. Doe dit rechtstreeks van het terrarium in een vuilzak en zorg dat deze zo rap mogelijk uit de kamer verwijderd word. Takken die makkelijk vervangbaar zijn moeten ook weggegooid worden.

Als je terrarium hebt met een achtergrond dient deze verwijderd te worden. Echter als je net zoals ik zelf een achtergrond gemaakt hebt die je niet uit het terrarium kunt halen dien je deze goed te behandelen.

Takken behandelen:

Takken zijn makkelijk te behandelen tegen mijt. Alleen moet je voor jezelf afwegen of je de hoeveelheid Frontline dat je hierbij nodig hebt, niet aan een nieuwe tak kunt besteden. Als je beslissing vast staat om de tak te houden kun je beginnen aan de behandeling van de tak. Je sproeit de tak zeer goed af met heet water, je mag dit wel zeker een kwartier doen. Ondertussen kun je de tak deels laten onderdompelen in het water. Als dit gedaan is sproei je de tak goed in met Frontline. Daarna zet je de tak ergens waar geen andere dieren aankunnen. Na een 4-tal dagen spoel je de tak opnieuw een kwartier af met heet water. Dit doe je de volgende 6 dagen en daarna kun je de takken laten drogen voor een verwarming of dergelijke.

Kunstplanten behandelen:

Je spoelt elke plant afzonderlijk af met heet water. Als dit gedaan is zet je ze in een emmer heet water waar je nog luizenshampoo bijdoet. Zorg ervoor dat alles goed ondergedompeld blijft. Dit mag je zo een 6-tal dagen laten staan. Daarna maak je de planten schoon met heet water en spoel je ze goed af. Tot je je terrarium opnieuw inricht kun je de planten laten steken in een emmer met water in (Dit water ververs je het beste elke dag).

Terrarium zonder achtergrond behandelen:

Als het terrarium helemaal leeg is, kuis je deze volledig uit. Dit doe je het beste met door Frontline of luizenshampoo overal te sproeien in het terrarium. Daarna spoel je alles af met heet water en maak je alles ook schoon. Nu maak je het terrarium luchtdicht en steek je er een insectenstrip (bijv. Vapona) in. Na twaalf dagen haal je de insectenstrip er terug uit en laat je het terrarium luchten. Zorg ervoor dat het terrarium goed verlucht en proper is voor je alles terug inricht en je slangen erin laat.

Terrarium met achtergrond behandelen:

Als je net zoals ik je achtergrond er niet kunt uithalen, zul je je terrarium extra moeten behandelen. Zorg ervoor dat je terrarium helemaal leeg is en besproei alles goed met heet water. Zorg hierbij dat de achtergrond goed nat is gemaakt met heet water. Daarna besproei je alles nog eens goed in met luizenshampoo. Nu maak je het terrarium luchtdicht en steek je er een insectenstrip (bijv. Vapona) in. De volgende twee dagen besproei je de achtergrond goed nat met Frontline. Sluit het terrarium terug af en laat het de volgende zes dagen zo liggen.

Daarna behandel je de achtergrond terug drie dagen met Frontline. Sluit het terrarium terug af en laat dit de volgende drie dagen rusten. Nu haal je de insectenstrip er terug uit en spoel je heel het terrarium terug uit met heet water. Zorg ervoor dat de achtergrond goed afgespoeld is zodat er nergens meer Frontline aanwezig is. Nu laat je het terrarium luchten. Zorg ervoor dat het terrarium goed verlucht en proper is voor je alles terug inricht en je slangen erin laat.

In de periode dat de insectenstrip in het terrarium zat heb ik een paar dagen de lampen laten branden. Vermits het terrarium luchtdicht was werd het zeer warm in het terrarium. Als je dit doet, zorg ervoor dat je nooit ver weg van het terrarium bent. Deze behandeling heeft mij van al mijn bloedmijten verlost en raad iedereen die last heeft van bloedmijt deze methode te volgen. Echter hou ik niemand tegen om een andere methode te gebruiken dan deze die hier genoemd te gebruiken.

 
RocketTheme Joomla Templates