Mbuna.jpg
Varanus bitatawa Afdrukken

Varanus bittawa....een nieuwe reuzensoort hagedis ontdekt in de Filippijnen.

In het noorden van de Filippijnen hebben wetenschappers een nieuwe hagedissoort ontdekt. De enorme varaan wordt wel twee meter lang, heeft een zwarte huid met opvallende gele, blauwe en groene vlekken en eet alleen maar fruit. De varaan werd gevonden in de dichtbegroeide bossen op het Filippijnse eiland Luzon. Tijdens een expeditie van de universiteit van Kansas (VS) kwam een lokale jager uit het bos met zijn prooi.

De wetenschappers stonden versteld: ze konden het dier niet identificeren. Ze namen de varaan mee naar Amerika en deden daar verder DNA-onderzoek. Het bleek om een nog onbekende soort te gaan.

Het dier werd de Varanus bitatawa gedoopt. De lokale stammen wisten al langer van zijn bestaan af en beschouwen het vlees als een delicatesse. Ze gaven het dier de naam bitatawa. De hagedis behoort tot de familie van de bekende Komodovaraan. Dat is het grootste nog levende hagedis.

De ‘bitatawa’ varaan vertoeft het liefst in de bomen en weegt maar tien kilo. Bovendien eet hij enkel fruit. 'Dat is heel opmerkelijk aan deze nieuwe soort', vertelt bioloog Prof. Dominique Adriaens van de Universiteit Gent. 'De meeste hagedissoorten zijn carnivoren en eten insecten, vogels en andere kleine dieren. Er zijn slechts drie hagedissoorten bekend die enkel fruit eten.'

De varaan heeft ook twee penissen. 'Dat is typisch voor hagedissoorten en slangen', zegt professor Adriaens. 'We noemen dat een soort halve penis, hij werkt ook heel anders dan een menselijk exemplaar. Het is een soort plooi in de buikholte die naar buiten plooit en zo ontstaat er een groef. Via die baan kan het zaad in het wijfje naar binnen.

 
RocketTheme Joomla Templates