FY007.jpg
Phelsuma zijn klimmers Afdrukken

Zilverhaai Beringen

Daggekko's of Phelsuma zijn kleurrijke en dagactieve hagedisjes. Van nature komen ze voor in Madagaskar en nog een aantal kleinere eilanden in de Indische Oceaan. De kleinste soorten, bijvoorbeeld Phelsuma klemmeri, worden niet groter dan 9 cm terwijl een grote soort als Phelsuma madagascariensis grandis wel 25 cm groot kan worden.
Phelsuma zijn prima als hobbydier te houden. In een terrarium wat hoger is dan breed komen ze het beste tot hun recht omdat het echte klimmers zijn. Zorg voor een temperatuur van 20 graden onderin tot 30 graden bovenin. Onder de spot mag het wel 35 °C worden. Richt het terrarium in met gladde takken of nog beter: bamboe.  Phelsuma hebben namelijk behoefte aan gladde oppervlakten, bij gebrek hieraan gaan ze aan het glas hangen. Plaats ook een bamboepijp horizontaal onder de spot om te zonnen. Enkele bamboepijpen kunnen open worden gelaten voor schuilplaatsen. Plaats groot- en gladbladige planten, bijvoorbeeld Sansevieria.

Schuilplaatsen en voldoende ruimte zijn heel belangrijk voor Phelsuma. Ze zijn erg territoriaal en daarom kan je nooit meer dan één man in een terrarium houden. Het beste hou je ze in een paartje want ook meerdere vrouwen gaat niet altijd goed. Houdt je Phelsuma goed in de gaten en let op of ze niet vechten of elkaar onderdrukken. Scheid ze als het te erg wordt maar bedenk dat terugbrengen bij elkaar dan moeilijk zal worden.
Voer je Phelsuma met insecten, bijvoorbeeld krekels en fruitvliegen. Schud de insecten voor het voeren door een vitamine preparaat. Geef ze eens in de week ook een speciaal voor Phelsuma ontwikkeld papje (phelsumax). Ze zijn dol op dit zoete papje en het is heel gezond door de vele toegevoegde vitaminen. Sproei elke dag met de plantenspuit voor de luchtvochtigheid en het drinken van de Phelsuma. De druppels likken ze op.
Eitjes worden, per twee, in bijvoorbeeld een bamboepijp of een plantenblad gelegd. Ze komen, afhankelijk van de temperatuur, uit na 40 tot 80 dagen. De jongen moeten elke dag gevoerd worden met fruitvliegen en mogen ook meerdere keren per week het Phelsuma papje. Laat de jonge Phelsuma niet bij de ouders, ze kunnen dan opgegeten worden.

 
RocketTheme Joomla Templates