hemichromis_lifalili.jpg
Pogona vitticeps - Baardagaam Afdrukken

 Zilverhaai Beringen

  • Nederlandse naam: Baardagaam
  • grootte: ± 60 cm
  • herkomst: Australië
  • levenswijze: bodembewoner
  • wetgeving: geen

Algemeen

 

Baardagamen zijn dankbare terrariumdieren. De soort Pogona vitticeps is de meest gehouden baardagaam, daarom zal ik me beperken tot deze soort.
De dieren komen voor in een groot gedeelte van Australië. Ze leven meestal in savanneachtige streken en liggen graag op zonnige plaatsen zoals uitstekende takken en rotsen. Ze danken hun naam aan hun baard met lange stekelige schubben op te zetten. Dit doen ze door middel van botjes onder de kin, zodat de huidplooi die daar zit strak komt te staan.
Meestal gebeurt dit als het dier opgewonden is. Hierbij kleurt de baard ook zwart. als hij dan ook zijn bek open zet, geeft dit een zeer angstaanjagende aanblik.
Met de baardagaam wordt redelijk goed gekweekt in gevangenschap, zodat de aanschaf weinig problemen zal geven.

Terrarium inrichting, verlichting en verwarming:

De dieren hebben een flink terrarium nodig. Bij een kweekgroep van acht dieren is een ruimte van 200l x 90b x100h cm nodig.
Het terrarium moet fel verlicht zijn en dient een warme en een koelere kant te hebben. Dit laatste wordt bereikt door twee spots van verschillende sterkte te plaatsen.
Aanvullend licht komt van TL-buizen. De bodembedekking bestaat uit gewoon grof metselzand. Gebruik zeker geen zilverzand. Dit is te fijn, zodat het alle lichaamsopeningen binnendringt met alle nare gevolgen van dien. Enkele schuilgelegenheden bestaan uit gestapelde flagstones. Wat dikke takken zorgen voor de rest van de aankleding. Als decoratie kan men, als men er van houdt, wat plastic planten gebruiken. Echte planten neerzetten heeft geen zin, omdat ze door de dieren vaak gegeten worden. De daglengte bedraagt in de winter ongeveer tien uur en in de zomer 12 tot 14 uur. In de zomer kan je de dieren echter houden in een buitenterrarium.

Geslachtsonderscheid:

Mannen hebben een dikkere staartwortel.

Voedsel:

De baardagaam is een echte alleseter, met een voorkeur voor insecten zoals krekels, sprinkhanen, meel en buffalowormen en de grote Moriowormen.
Ook zijn ze verzot op nestmuizen en op honden en kattenvoer uit blik. Ook groenvoer zoals andijvie, sla, kool, postelein en fruit zoals tomaat, kiwi, perzik, appel, peer, mango en mandarijn wordt gegeten. Al dit voer wordt bepoederd met Gistocal. Het is raadzaam om een bakje met Cricket Formula op de bodem van het terrarium te plaatsen zodat eventueel niet direct opgegeten krekels iets te eten hebben en niet ‘s nachts aan de hagedissen gaan knagen.

Vitamines:

Aangezien vitamines en kalk essentieel zijn voor de gezondheid van uw dieren is het noodzakelijk om bij iedere voederbeurt de insecten te bepoederen met een V 1.0 vitamine- en calcium preparaat (Reptivite en Microstick Calcium Powder).
Het makkelijkst gaat dit door de krekels vanuit het verpakkingsdoosje over te zetten in een plastic zakje en daar dan het poeder aan toe te voegen. Vervolgens even schudden zodat het poeder aan de insecten kan hechten en dan het zakje leeg strooien in het terrarium.
Wanneer niet voldoende kalk en vitamine D3 toegediend of opgenomen wordt kunnen er diverse gebreken op gaan treden zoals verweking van de botten. Vitamine in de vorm van een AD3-vloeistof kan aan het drinkwater worden toegevoegd.

Temperatuur:

Gemeten in de koudste hoek van het terrarium, dus zo ver mogelijk van de warmtebron vandaan, moet de temperatuur overdag ongeveer 24 tot 26 graden bedragen. De temperatuur onder de warmtelamp mag tot ongeveer 35 graden oplopen.
‘s Nachts mag de algemene temperatuur niet onder de 18 graden zakken.

Gedrag:

De baardagaam is redelijk goed houdbaar in combinatie met andere dieren. Dit moeten natuurlijk wel dieren zijn die ongeveer dezelfde leefomstandigheden vragen. Die dieren dienen ook van dezelfde afmetingen te zijn.
De kweek van de Pogona vitticeps is zeer goed mogelijk. De opfok van jonge dieren brengt echter nog wel eens wat problemen met zich mee . Het meest voorkomende probleem is dat de pasgeboren dieren niet willen drinken, dit is echter gemakkelijk op te lossen door ze de eerste weken af en toe even in het waterbakje te dompelen.
De jonge dieren eten voornamelijk dierlijk voedsel. Ze zijn erg gulzig . Met het voeren van buffalowormpjes moet men zeer goed oppassen, omdat de jongen ze niet kapot bijten en er verstoppingen van kunnen krijgen.

 
RocketTheme Joomla Templates