FY015.jpg
Bombina orientalis – Chinese vuurbuikpad Afdrukken

Diersoort: Chinese vuurbuikpad

Klasse: Amfibieën

Orde: Anura (kikkers en padden)

Familie: Discoglossidae

Wetenschappelijke naam: Bombina orientalis

Grootte: mannetje: 4 – 6 cm; vrouwtje: 5 – 7 cm

Leeftijd in de natuur: 12 – 15 jaar

Solitair/groep: Grote groepen

Geslachtsrijp: mannetje: binnen een jaar; vrouwtje: binnen een jaar

Aantal eieren: 40 – 100 eieren

Incubatie eieren: 3 tot 10 dagen

Leefgebied

Chinese vuurbuikpadden komen vooral voor in China, Korea en Oost-Rusland. Ze worden meestal aangetroffen in rijstvelden, poelen en kleine stroompjes.

Uiterlijk

Chinese vuurbuikpadden zijn ongeveer vier tot zeven centimeter groot, donker tot heldergroen van kleur met zwarte vlekken en onregelmatige tekens. De buik is helder oranjerood of geelachtig met zwarte vlekken. Chinese vuurbuikpadden hebben grote zwemvliezen tussen de tenen. De huid van de pad is erg wratterig en hij is licht giftig. De mannen zijn groter dan de vrouwtjes. Het onderste deel van de voorpoten is bij de mannen vrij dik, vrouwtjes hebben slanke voorpoten. In de paartijd hebben de mannen aan de binnenkant van de duim een donkere ovale verdikking. De kop van de mannen is iets puntiger, en de poten zijn wat langer dan bij de vrouwtjes. De mannen kwaken.

Voortbeweging

Chinese vuurbuikpadden kunnen zich zowel op het land als in het water voortbewegen.

Speciale eigenschappen

De Chinese vuurbuikpad is licht giftig en laat dat aan zijn belagers zien door zijn rode buik te

tonen.

Voedsel in de natuur

Het voedsel van de Chinese vuurbuikpad bestaat uit insecten, larven en wormen. Ze jagen ’s nachts op deze dieren.

Voedsel in de dierentuin

In Aqua Zoo Friesland krijgen de Chinese vuurbuikpadden krekels te eten.

Gedrag

De Chinese vuurbuikpad is voornamelijk nachtactief. Toch is er een verschil tussen de mannen en de vrouwen: mannen zijn voornamelijk actief in het water, waar ze wachten op vrouwen die willen paren.

De vrouwen begeven zich in de buurt van het water, tot de omstandigheden goed zijn om zich voort te planten.

Predatie

Wanneer een predator de Chinese vuurbuikpad in het water verstoort, duiken ze naar de bodem.

Op het land laten ze snel de rode buik of onderzijde van de poten aan de aanvaller zien, om te laten zien dat ze giftig zijn. Op deze manier hopen ze de aanval af te weren. Het gif van de Chinese vuurbuikpad zal er voor zorgen dat sommige dieren zich snel uit de voeten maken omdat het de slijmvliezen doet aanvoelen alsof ze in brand staan. Gespecialiseerde jagers zoals de reiger en sommige slangen hebben er echter weinig last van.

Voortplanting in de natuur

Chinese vuurbuikpadden paren in dierentuinen het gehele jaar door, in de natuur paren ze alleen in het voorjaar. De mannetjes drijven dan kwakend in het water en hij omklemt elk dier dat in zijn omgeving komt. Als hij een vrouwtje omklemt heeft, kan het enkele dagen duren voordat de eieren worden afgezet. De eieren worden vaak in de avond en nacht afgezet, tussen waterplanten en stenen.

Het aantal eieren kan 60 tot 80 stuks zijn. Na drie dagen komen de larven uit het ei en na 30 dagen komen de padjes door de metamorfose en gaan ze aan land.

Bedreiging

De Chinese vuurbuikpad wordt niet bedreigd.

 
RocketTheme Joomla Templates