FY007.jpg
Dendrobates tinctorius - Bonte pijlgifkikker Afdrukken

   http://ontdekkingsreis.org/

 

Naam: Bonte pijlgifkikker

Latijnse naam: Dendrobates tinctorius

Lengte mannetjes: 6 centimeter

Lengte vrouwtjes: 5 centimeter

Voorkomen: Suriname, Guyana en Brazilië

Habitat: Oerwouden, liefst in de buurt van water

Voedsel: Kleine insecten, termieten, vliegen, larven

De bonte pijlgifkikker, Dendrobates tinctorius, is misschien wel de mooiste kikkersoort ter wereld! Hij is prachtig blauw, geel en wit en heeft zwarte vlekken. Op de foto lijken ze erg groot, maar in het echt zijn de mannetjes 6 centimeter en de vrouwtjes zijn maar 5 centimeter. Hoewel hun geringe lengte is dit toch redelijk groot voor een pijlgifkikker. Pijlgifkikkers hebben zeer sterk gif, wat in de huid zit. Bij aanraking kom je al in contact met het gif. Ze danken hun naam ‘pijlgifkikker’ aan de lokale bevolking. Deze indianenstammen gebruiken hun gif voor de jacht. Van de giftigste pijlgifkikkersoorten kunnen wel 50 pijlen worden gemaakt per kikker. En elke pijl is in staat een mens te doden.

Bonte pijlgifkikkers komen voor in de oerwouden van Suriname, Guyana en Brazilië. Hoewel de standaard kleuren veel voorkomen, zijn er ook veel andere kleurvariaties. De bonte pijlgifkikker is overdag actief, want dan worden hun bonte kleuren beter gezien.

Bonte pijlgifkikkers leven het liefst in vochtige wouden. Hun eieren worden echter niet in het water maar op het land gelegd. Het mannetje bewaakt en verzorgd de eieren. Als de eitjes uitkomen neemt de vader de larven mee naar ondiep water, waar ze een metamorforse ondergang tot prachtige kikkertjes.

De bonte pijlgifkikker leeft van kleine insecten, termieten, vliegen en larven. Deze worden op het land, vaak op vochtige plaatsen, opgespoord. Het gif wordt hier niet bij gebruikt. Dit dient uitsluitend ter verdediging.

 
RocketTheme Joomla Templates