FY013.jpg
De biologische kringloop van een vijver. Afdrukken

Een vijver heeft een eigen onderwaterwereld waar net zoals boven water allerlei factoren van invloed zijn om een gezond milieu te handhaven.

Om tot een natuurlijk biologisch evenwicht te komen zijn de meeste vijvers spijtig genoeg te klein. We zullen u daarom wat richtlijnen meegeven om dit natuurlijk biologisch evenwicht zo kort mogelijk te benaderen.

De biologische vijverkringloop.

Een vijver staat onder invloed van veel factoren, zoals zon, regen, voedsel, planten, vissen, temperatuur, afval. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat er biologisch evenwicht kan ontstaan in een vijver.

 

In de praktijk gaat door het kleine volume van de meeste vijvers altijd één of meerdere factoren doorwegen waardoor het biologisch evenwicht wordt verstoort. Om deze schokken op te vangen is de installatie van een voldoende grote filter  noodzakelijk. In deze filter kunnen zich bacteriën ontwikkelen die de schadelijke stoffen in het vijverwater kunnen reduceren. Het zal ook regelmatig nodig zijn om de waterwaardes te controleren en bij te sturen.

Alsook is de toevoeging van een bacteriecultuur op regelmatige tijdstippen aan te bevelen om het biologisch evenwicht te ondersteunen. De installatie van een luchtpomp is een noodzaak om voldoende zuurstof in het water te brengen en voor liefhebbers van zuiver en helderwater is de installatie van een UV-lamp een absolute noodzaak.

Ammoniak is een giftig product dat ontstaat uit de uitwerpselen van vissen, een afvalproduct van de stofwisseling bij vissen dat uitgescheiden wordt door de kieuwen, voedseloverschotten en ander organisch afval. Ammoniak is in kleine hoeveelheden al dodelijk voor onze vissen. De zuurtegraad (pH) speelt een belangrijke rol in de giftigheid van ammoniak. Hoe hoger de zuurtegraad van het water, hoe minder ammoniak verwerkt wordt in niet-giftige producten.

De Nitrosomonas zetten giftig ammoniak om in het al even giftige nitriet (NO2) en daarna zetten de Nitrobacter de nitriet (NO2) om in nutriënten (NO3-PO4). Nutriënten moeten worden weggewerkt door het plaatsen van voldoende waterplanten. Zeer belangrijk bij de afbraak van ammoniak is een goede bacteriewerking in de filter en een ideale zuurtegraad (pH).

Ammoniak in het vijverwater geeft geen problemen als het onder de 0,05 mg/liter vijverwater blijft. Symptomen bij vissen die kunnen wijzen op een te hoog ammoniakgehalte zijn lusteloosheid, stress, kieuwrot, naar lucht happen, extra slijm afscheiden of gewoon sterven zonder ziektesymptomen.

 
RocketTheme Joomla Templates