FY007.jpg
Filtermaterialen voor vijverfilters Afdrukken

Aquatropica Kortrijk

De aerobe bacteriën vestigen zich overal op het filtermateriaal. Zelfs in de diepere zones. Vroeger werd verteld dat ze zich tot op maximum 30 cm diepte vestigden, maar nu blijkt dat ze op alle dieptes voorkomen. In Zuid-Afrika maken ze zelfs filters met een diepte van één meter en meer. De oppervlakte en de structuur van het filtermateriaal zijn van het grootste belang, hoe diep de filter ook is. Er zijn tegenwoordig redelijk veel verschillende filtermaterialen te koop. Gebruik echter geen fijn materiaal omdat dit te snel dichtslibt. Het water zal altijd de gemakkelijkste weg volgen en zo kan er kanaalvorming ontstaan met als gevolg een sterk verminderde filtering. Ik ga een korte beschrijving geven over de meest gebruikte filtermaterialen.
 
Borstels

Deze worden meestal in het eerste compartiment na de vortex geplaatst en dienen hoofdzakelijk als mechanische filtering. Ze houden goed het fijnere zweefvuil tegen dat niet door de vortex wordt tegengehouden. Er zijn er in veel verschillende afmetingen en kleuren te verkrijgen. Let er ook op dat de metaaldraad van inox is, want bij de goedkopere borstels zullen deze beginnen roesten wat vroegtijdig vervangen betekent.
 
Japanse matten

Dit zijn de groene of blauwe matten met een dikte van 30 à 40 mm. Ze worden meestal verticaal met tussenruimtes in het filtervak na de borstels geplaatst. Het is deels een mechanisch en biologisch filtermedium, omdat de dichte weefstructuur van de draden zowel het fijn zweefvuil tegenhouden als een goede vestigingsbasis vormen voor de bacteriën zonder dat ze de stroming afremmen. Er zijn momenteel al meerdere dichtheidsmaten te verkrijgen. Van heel grove tot fijne.
 
Bioballen

Deze ballen hebben een speciale vorm waardoor ze niet in elkaar kunnen haken. De heel ruwe, grote oppervlakte is ook hier weer een ideale plaats voor de bacteriën. Het best worden deze ballen in aardappelzakken (netten) geplaatst. Dit vergemakkelijkt aanzienlijk het reinigen.
 
Flocor

Dit zijn de zwarte buisjes met een geribbelde vorm en een diameter van ongeveer 35 mm. Het is een biologisch filtermedium waarop de geribbelde kanten weer veel bacteriën zich zullen vestigen. Ik heb wel ervaren dat er toch nog zweefvuil in de ringen achterblijft, hoewel geen grote hoeveelheden. Ze zijn heel licht en heel gemakkelijk uit te spoelen. Ook deze worden het best in netten geplaatst.
 
Filtermousse

Hier zijn ook weer verschillende maten van dichtheid te verkrijgen. Ze worden meestal in het laatste filtervak geplaatst om de nog resterende zweefvuildeeltjes tegen te houden. Je raad het al, eenmaal de mousse dichtgeslibd, wordt je geconfronteerd met verstoppingproblemen. Daarom heb ik de mousse uit mijn filter verwijderd.
 
Zeoliet

Dit is een poreus gesteente. Door ionische uitwisseling is dit gesteente in staat ammonium (NH4+) te binden. De stenen moeten af en toe eens geregenereerd worden. Dit wordt gedaan in een zoutwateroplossing. Ook daarvan zit er 20 kg in mijn laatste filtervak.
 
Aquarock

Dit ziet eruit als grijze assenbrokken, maar het zou een soort afvalproduct zijn uit de glasindustrie. Eén ding is zeker, door de poreuze structuur is het een zeer goed medium voor de bacteriën om zich op te vestigen en zou in geen enkele filter mogen ontbreken. Het gewicht valt nog best mee en ik heb er ook deze brokken in netten geplaatst in het laatste filtervak.

 
Canterbury Spar

Dit is een type steen dat in Engeland heel populair is en daar al vele jaren in gebruik is. Hier in België  is het echter niet te koop. Het zijn een soort steentjes met een grof oppervlak die in zakken van 40 kg worden verkocht. In feit is het een materiaal dat in Engeland in de bouw gebruikt wordt om gevels mee te versieren. Zo staat het toch op de zakken.
Er zijn Koiliefhebbers in Engeland die daar bij zweren en slechts dit filtermateriaal in hun filters gebruiken na de borstels. In mijn laatste filtervak steekt er ongeveer 25 kg en ik heb er zeker geen klachten over.
 
Argex korrels

Ook dit is een gekend en goedkoop filtermedium, maar wordt niet zoveel gebruikt in Koifilters, waarschijnlijk omdat de structuur net iets te dicht is.
Indien je ze toch gebruikt, doe ze dan in netten of manden zodat je ze gemakkelijker uit de filter kan verwijderen voor het uitspoelen.

Aardappelzakken

Iedereen kent ze wel de oranjegele zakken waar aardappelen of ajuinen in verkocht worden. Dit is een heel goed en goedkoop filtermedium omdat ieder draadje een hechtplaats voor bacteriën is. Eén zak wordt met andere zakken vol gestoken, toe gebonden en vervolgens in de filter op elkaar gestapeld. Dit medium wordt heel veel gebruikt in Australië en Zuid-Afrika met verbluffend resultaat.

 
RocketTheme Joomla Templates