FY003.jpg
Vijverkalender Afdrukken

   

 1. Om algengroei te voorkomen en voor een goede waterzuivering te zorgen, moeten genoeg planten aanwezig zijn in de vijver. Zuurstofplanten gebruiken dezelfde stoffen om te groeien als draadalgen. Ze bestrijden dus (groene) draadalgen, waardoor het aanzien van de vijver aanzienlijk verbeterd.
 2.  Zorg ervoor dat de visbestand niet te groot wordt. Sommige soorten kunnen zich erg snel voortplanten. Want vissen zorgen voor uitwerpselen, en hoe meer vissen, hoe smeriger het water. Probeer je te houden aan ongeveer 20 tot 30 cm vis per vierkante meter wateroppervlak. (bij een vijverdiepte minder dan een meter).
   
 3. Een filter of biofilter kan u helpen bij de zuivering van het water van de vijver, en hierdoor kunt u de populatie vissen eventueel groter laten worden. Zorg ervoor, dat alle slangen goed aansluiten, want een goede pomp zou al uw vijverwater in 3 uur rond moeten kunnen pompen. Dat wil echter ook zeggen, dat bij een losse slang, uw vijver na 3 uur kan leeg zijn. Een UV lamp kan u helpen algen te voorkomen. Let echter op, dat het UV licht ook goede bacteriën doodt (de waterzuiverende bacteriën). Een UV lamp raad ik daarom niet aan. Bovendien is het veel leuker, om een gezonde vijver te hebben, waar de natuur zijn eigen systeem regelt. Bij grotere vijvers is er eerder sprake van zo een systeem. Bij kleine vijvers blijft menselijk ingrijpen nog vaker noodzakelijk.
 4. Zorg ervoor dat organisch materiaal (of materiaal in het algemeen), dat niet in vijver thuis hoort, er ook niet in komt. U kunt zo bijvoorbeeld een net in de herfst plaatsen tegen bladval. Als er toch bladeren in het water terechtkomen, kunt u deze het beste meteen handmatig verwijderen.
   
              januari
  Eventueel wintervoer toevoegen. Dit is in principe niet nodig, zeker niet in een gezonde vijver. Maar om dode vissen vanwege zwakte te voorkomen is het in dat geval wel aan te raden. Wintervoer bevat minder energie, maar wintervoer dat niet opgegeten wordt, zorgt net als zomervoer voor een snellere groei van algen. (net als met kunstmest en onkruid in een tuin). Denk erom dat u in de wintermaanden (waarbij de watertemperatuur onder de 8 graden Celsius ligt) de pomp uitzet. Deze verspreid namelijk al het water door de vijver, waardoor de relatief  ‘warme’ bodem van de vijver de warmte verliest, en de vissen niet hun winterslaap houden. Ook eventuele versierselen en andere voorwerpen moeten uit het water gehaald worden. U kunt eventueel het water ijsvrij proberen te houden met een drijvend voorwerp. Let op: Ga nooit op het ijs staan in de vijver. Het ijs zal dan zakken en scheuren in de folie kunnen veroorzaken. Om toch een gat in het ijs te kragen, kan U er een gaatje in boren met een lang dus voorwerp. Een Luchtpompje 30 cm onder het wateroppervlak is ook een oplossing.

              februari
  U kunt nu bodemslib gaan verwijderen door Bio-Oxidator toe te voegen. Dit voorkomt eventuele algengroei door het seizoen heen. Het is belangrijk algen te verwijderen. Zoals draadalg die zich ontwikkelen lang de kanten van de vijver. Borstel de algen los en haal het uit het water.
  U kunt beginnen met een Bio-Fit kuur voor zwakke vissen. Dit is vooral aan te raden als elk jaar weer opnieuw vissen sterven in het voorjaar. biofit versterkt de slijmhuis van de vissen en verbeterd daardoor de weerstand.
   
              maart
  U kunt beginnen met een Bio-Fit kuur voor zwakke vissen. Dit is vooral aan te raden als elk jaar weer opnieuw vissen sterven in het voorjaar. biofit versterkt de slijmhuis van de vissen en verbeterd daardoor de weerstand. U kunt nu bodemslib gaan verwijderen door Bio-Oxidator toe te voegen. Dit voorkomt eventuele algengroei door het seizoen heen. Het is belangrijk algen te verwijderen. Zoals draadalg die zich ontwikkelen lang de kanten van de vijver. Borstel de algen los en haal het uit het water. Als u waterplanten of waterlelies heeft, is het aan te raden deze te verpoten. Wat bodemsubstraat in een plantenzak en de lelies groeien weer goed.
   
              april
  U kunt beginnen met een Bio-Fit kuur voor zwakke vissen. Dit is vooral aan te raden als elk jaar weer opnieuw vissen sterven in het voorjaar. Biofit versterkt de slijmhuis van de vissen en verbeterd daardoor de weerstand. U kunt nu bodemslib gaan verwijderen door Bio-Oxidator toe te voegen. Dit voorkomt eventuele algengroei door het seizoen heen. Het is belangrijk algen te verwijderen. Zoals draadalg die zich ontwikkelen lang de kanten van de vijver. Borstel de algen los en haal het uit het water. Als u in Maart het water nog te koud vond voor verpotten van lelies, kan dat nu ook nog. Eind april moet het filter en de pomp weer opgestart worden. Beslis zelf of u ervoor kiest de uv lamp ook aan te zetten. Het voorkomt ziektes, maar een een goed biologisch evenwicht. Controleer goed op lekken buiten de vijver.
   
              mei
  Vanaf het starten van de pomp, boven de 10 graden 5 keer per week voeren. Niet te veel. Dit werkt algen in de hand. Het is het beste om het filter (gedurende de rest van het seizoen) om de twee weken schoon te maken. Denk er om dat u niets in de bodem van de vijver verandert, of veel water tegelijk ververst.
  In hete zomermaanden kunt u het beste geen watervalletjes hebben. Hierdoor verdamt het water tot 20x sneller. Een waterval zorgt echter wel voor voldoende zuurstof in het water.
   
              juni, juli, augustus, september
  GENIETEN!
  GENIETEN!
  GENIETEN! en eventueel klein onderhoud plegen..
   
              oktober
  Als de temperatuur tot onder de 8 a 10 graden daalt, stoppen met voeren. U maakt de vijver winterklaar door pompinstallaties, voorwerpen en dergelijke uit het water te halen, en de vissen met rust laat. Er kan eventueel Wintrill najaarskuur toegevoegd worden om de vissen door de winter heen in conditie te houden.
   
              november
  Als de temperatuur tot onder de 8 a 10 graden daalt, stoppen met voeren. U maakt de vijver winterklaar door pompinstallaties, voorwerpen en dergelijke uit het water te halen, en de vissen met rust laat. Er kan eventueel Wintrill najaarskuur toegevoegd worden om de vissen door de winter heen in conditie te houden.
   
              december
  Nadenken over het genot wat u weer zult krijgen in het volgende seizoen van uw vijver. Wanneer het in de nacht gaat vriezen bestaat er de kans dat de vijver dichtvriest (t/m maart). Je kunt het open houden door een ijsvrijhouder, maar ook met een luchtpompje. Dit luchtpompje moet niet te laag hangen, want dan gaat de warme onderlaag van het vijverwater circuleren, en dan verstoor je de vissen.

Uitzonderlijke situaties

 • Bij erg warm weer, moeten gebieden met weinig watercirculatie en volume uit het water worden gehaald. Ondiepe gedeelten in de vijver moeten onbereikbaar worden gemaakt voor de vissen.
  De warmte zou namelijk dodelijk kunnen zijn!
 •  Als er onverhoopt toch veel algen in het water komen, kan er biologisch poeder tegen algen worden toegevoegd, verkrijgbaar bij de meeste tuincentra.
  Let erop, dat een UV lamp bij een dergelijke behandeling uit moet staan.
 • Als je een soort doorzichtig wit slijm (lijkt op snot) op het wateroppervlak ziet drijven, en er eventueel kleine plasjes langs de vijverrand liggen, is een reiger langs geweest.
  U moet niet wachten met maatregelen nemen, want de reiger staat de volgende morgen weer bij de vijver, totdat deze is leeggevist.
  Een net is de beste en enige oplossing voor dit probleem. (helaas niet erg sierlijk)
 
RocketTheme Joomla Templates