FY007.jpg
Vijververzorging in de lente Afdrukken

Tegelijk met de voorjaarszon en de eerste ontluikende bloemen begint de lente wellicht ook te kriebelen bij de tuinvijver. Met tintelende vingers wil men aan de slag en dat kan. Afgestorven delen van de planten kunt u in het voorjaar stilaan beginnen weghalen, tenminste wanneer de planten makkelijk bereikbaar zijn. Een handharkje kan een handig hulpmiddel zijn om voorzichtig oude bladeren en ander dood plantenmateriaal tussen de beplanting weg te halen.

Mocht u er niet in slagen op deze wijze alle dode materiaal te verwijderen, maak er u dan niet teveel zorgen over. Vermijd in ieder geval te vroeg en te veel midden in de vijver te rommelen in het prille voorjaar. Misschien bevinden een aantal organismen zoals kikkers zich nog in winterrust. Wacht liever wat af tot het wat warmer wordt en het waterleven volop in gang schiet. Oever- en moerasplanten bijzetten kan natuurlijk wel.

Wat later in de lente zetten we een stapje dieper in de vijver om er werkzaamheden te verrichten: wat controleren, wat opruimen, wat wijzigen her en der. Planten (zoals dwergwaterlelies) die we de voorbije herfst dieper hadden gezet kunnen nu op een hoger vijverniveau geplaatst worden waar ze zullen profiteren van het warmere oppervlaktewater, wat zal resulteren in een voorspoedige groei en bloei.

Het vijveronderhoud beperkt zich ook in de late lente hoofdzakelijk tot de planten. Half mei, dus na de ijsheiligen kunnen ook de tropische, vorstgevoelige vijverplanten zoals watersla en waterhyacint naar buiten. Controleer de waterleliemanden op afgestorven wortelstokken en verwijder deze met een scherp mes. Waar nodig wordt de vijvergrond aangevuld of vernieuwd. Nagenoeg alle moeras- en oeverplanten kunnen in de lente verjongd of verdeeld worden. Heb geduld !

Introduceer in elke vijver verschillende soorten zuurstofplanten, liefst uit verschillende genera. De praktijk heeft namelijk uitgewezen dat het moeilijk, zo niet onvoorspelbaar is welke van deze zuurstofleveranciers het best zal gedijen in uw vijver. Bovendien is ons klimaat zo wisselvallig dat het ene seizoen deze onderwaterplant weelderig groeit, terwijl hij het volgend jaar minder goed presteert. Wie vijf of meer soorten zuurstofplanten poot heeft een heel grote kans op succes. Heb geduld !

De vijver lijkt in de lente ‘achter’ op de rest van de tuin. Dit is normaal. Water warmt slechts langzaam op, maar eens op temperatuur wordt de ‘achterstand’ ingehaald door de vijverplanten...

 
RocketTheme Joomla Templates