Ghana_red.jpg
Een tuinvijver is wat anders dan een vijvertuin Afdrukken

Siervis Geraardsbergen.

Hier gaat het over 'gewone' vijvers. Klein of groot, in welke vorm ook. Of u nu een tuin om uw vijver hebt aangelegd of 'gewoon' een vijver in uw tuin hebt: in beide gevallen heeft uw vijver aparte zorg en materialen nodig. Da's misschien ook goed om te weten, voordat u enthousiast – denk om uw rug - begint te graven. Of laat graven - denk aan uw portemonnee. Vindt u dat zo’n gat in de grond niet hoeft, maar wilt u toch wel iets anders met water in uw tuin doen dan sproeien en begieten? Ook daarvoor zijn er genoeg mogelijkheden. Een vijver brengt ander leven in de tuinbrouwerij. Letterlijk schitterende libelles, die rond uw hoofd snorren. Vogels voor een bad, misschien bevreesd voor uw kat. En - het moet gezegd - misschien ook een reiger. Stil aan de rand op jacht naar uw vissenpracht: Shubunkins, windes, vissen van goud. Of die goud waard kùnnen zijn, dat fenomeen uit Japan: de Koi ofwel de Japanse sierkarper.

'Vijveren' het hele jaar rond

Veel, zo niet alle (Koi)vijverwerkzaamheden vloeien voort uit weertypen c.q. temperaturen. Niet vooraf vast te stellen, maar wel als voorspelling ook te vinden bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Daar vindt u niet alleen de temperaturen per dag, maar ook weerwaarschuwingen, plaatselijke gemiddelden en achtergronden. Een uitstekende site om de werkzaamheden per maand aan op te hangen.

De zomermaanden zijn de genietmaanden bij uitstek. Als het zonnetje schijnt en het 's avonds lang warm blijft, is het goed toeven aan de vijverrand. Zeker als uw koi tam zijn. Om ze zover te krijgen gaat u als volgt te werk: Kies een vaste voerplek. Bij het terras is het leukst. Stop uw hand in het water en haal die rustig heen en weer. De vissen zullen reageren. Strooi vervolgens wat voer bij de heen en weer bewegende hand. De vissen zullen op het voer afkomen. Herhaal dit enkele voerbeurten. Vervolgens kunt u de vissen op het moment, dat ze eten proberen te aaien. Na enige maanden volhouden komen de vissen al als u uw hand door het water haalt. Ga steeds rustig te werk.

Tamme vissen zijn overigens ook veel beter te controleren. Ze laten zich gemakkelijk door u manipuleren in het water. Soms zijn ze er zelfs uit te tillen. Cha-goi worden het tamst. En het klinkt misschien raar, maar Japanse Koi zijn veel gemoedelijker dan die uit Israël. Waarschijnlijk komt dit, doordat men in Japan zeer streng selecteert, terwijl ze in Israël alle visjes moeten laten opgroeien. Daar hebben ze simpelweg niet voldoende kennis. Dit heeft tot gevolg, dat in Israël geboren karpertjes veel harder moeten knokken voor hun voer en daardoor brutaler worden.

Felle zon kan nadelig zijn als een van de medeveroorzakers van algenbloei en u wilt uw vissen nu toch wel zien. Ook kunnen karpers verbranden als ze liggen te zonnen. Zorg dus voor schaduwplekken in de vijver door hoge beplanting aan de vijverrand, een flinke waterlelie of een pergola over de vijver. Dit laatste zie je heel veel in Engeland. Ik heb tijdens een hittegolf wel partytenten over de vijver gezet.

Er kan nu volop worden gevoerd. Maar voer niet meer dan het filter aankan en houd in de gaten, dat Koi meer eten dan ze kunnen verteren. Heel leuk is het om zelf voer te klaar te maken. Sommige voerfabrikanten leveren poedervoer, dat als basis kan fungeren. U kunt dit verrijken met groente, garnalen en fruit. Zelfs knoflook wordt door Koi op prijs gesteld. U zult zien dat voeren met door u zelf samengesteld voer vele kwaliteitsuurtjes met uw vissen oplevert.

Het kan gebeuren dat al dat voeren het filter aanzienlijk vervuilt. Die moet dan uiteraard worden schoongemaakt. Doe nooit het hele filter in één keer. Pak slechts één kamer per week. Spoel het filtersubstraat schoon met vijverwater. Op die manier houdt u de bacteriecultuur het beste in stand. Het is na de schoonmaak beter extra nitrificerende bacteriën toe te voegen. Er gaan overigens steeds meer stemmen op om die helpertjes regelmatig aan het vijverwater toe te voegen.

Een lans voor het vijverfilter. Een Koivijver kan niet zonder, maar eigenlijk moet het gezegde zijn: vissen in de vijver, filter op de kant. Zeker als u de vissen voert. U brengt daarmee namelijk voedingsstoffen in de vijver, die door de vissen worden uitgescheiden als nitriet en ammonium. In het filter worden deze stoffen door bacteriën omgezet in nitraat, dat plantenvoeding is. Hebt u voldoende moerasplanten aangebracht, dan nemen die het nitraat op en houden zo uw vijver helder. In een vijver zonder filter gebeurt dit ook wel, maar niet intensief genoeg.

Na een dag hard werken is het goed toeven aan de vijverrand. Relaxen door de visjes te voeren of te genieten van alles wat er in en rond de waterpartij krioelt en bloeit. Gaat u met vakantie en bereid u uw vijver daarop niet voor, dan bestaat er een grote kans dat uw vakantie voor niets zal blijken te zijn, omdat bij terugkomst de vijver- en vissenstress u in de nek schiet.

Gruwelverhalen als een groene vijver, overwoekering door draadalgen of zuurstofplanten, zieke – of erger nog - dode vissen komen niet alleen in dromen voor. Wanneer er vooraf geen maatregelen worden genomen, blijken deze problemen de vakantieganger maar al te vaak thuis te verwelkomen. Toch kan dit eenvoudig worden voorkomen dooronderhoud èn een vijvervriend goed te instrueren.

Veel vijverbezitters hebben zulke vrienden. En koesteren ze. Zo iemand hebt u ook nodig. Iemand met een beetje ervaring en niet al te eigenwijs, zodat uw aanwijzingen nauwkeurig worden opgevolgd. Tijdens uw vakantie wordt deze persoon de 'baas' van uw vijver. Althans zo moet hij of zij zich voelen, maar wel dus volgens uw aanwijzingen. Dit gaat natuurlijk niet op bij een volkomen natuurlijke vijver zonder visjes. Die waterpartij redt zich wel gedurende de weken, waarin u de toerist uithangt. We hebben het hier over vijvers met vissen, die moeten worden gevoerd. En over vijvers met Japanse sierkarpers, bestuurd door een filter met pomp en wat er nog meer aan technisch vernuft om de hoek komt kijken.

Uw vijvervriend(in) moet alles leren over uw vijver. Hoe vaak moet er water worden ververst? Hoeveel gevoerd? In het laatste geval is het beter om het voer in dagelijkse porties te verdelen en apart te verpakken. Mensen hebben immers de neiging om altijd te veel te voeren en dat kan de vijver in problemen brengen en daarmee de vissen. Maak de vijveroppas duidelijk dat er om deze reden niet extra mag worden gevoerd. Hoe leuk deze bezigheid ook is. Gaat u lang met vakantie, dan is het aan te raden om de vervangend chef-vijver te leren hoe borstels worden geschoond en pompen worden nagekeken.

Leer hem/haar ook hoe problemen bij vissen kunnen worden getraceerd. U weet wel: stil op de bodem liggen, hevig schuren en vinnetjes geknepen. Natuurlijk moet ook duidelijk zijn wat er dan moet worden gedaan. Water verversen is altijd een eerste optie. Het water waarmee dit gebeurt, moet natuurlijk wel van dezelfde temperatuur zijn als het vijverwater. Vervolgens moet u of volkomen vertrouwen op de ervaring van uw vakantieoppas of ervoor zorgen dat uw GSM altijd aanstaat. U weet het natuurlijk nog wel uit uw eigen beginnerperiode: ook u raakte bij het minste geringste in hevige paniek en waarom zou dit de oppas niet kunnen overkomen? Als die bij calamiteiten op goed geluk allerlei goed bedoelde ad hoc-oplossingen gaat verzinnen, bent u verder van huis. Neem uw mobieltje dus maar mee en laat die aanstaan. En neem van gevorderde vijver- en visliefhebbers, die eventueel kunnen helpen, de telefoonnummers mee.

Verder is het natuurlijk handig, dat er geld klaarligt voor het mogelijk uitvallen van de pomp of andere calamiteiten. Een paniekbudget dus. Het filter mag natuurlijk niet uitvallen en voor de achterblijvers is tijdens hopelijk warme dagen ook de zuurstofvoorziening onontbeerlijk. Neem dus voldoende de tijd om uw tijdelijke vijververzorger goed op te leiden en instrueer duidelijk. Leg een budget klaar en neem uw mobieltje mee. Een goede investering voor de toekomst, dunkt me.

 Ook u moet aan de slag

Maar u moet niet denken, dat u er op deze manier al bent. Voordat u vertrekt, zult u gedegen onderhoud moeten plegen. Ververs maar eens flink en dun ook de zuurstofplanten goed uit. Aan planten die vanaf de walkant het water ingroeien, dient ook paal en perk te worden gesteld. Maak het bezinkgedeelte, met daarin eventuele borstels, goed schoon, zodat de oppas dit niet hoeft te doen. Het blijft immers een vervelend karweitje.

Ook het gedeelte van uw filter met filtersubstraat, daar waar de bacteriën hun o zo belangrijke werk doen, heeft aandacht nodig. Wanneer dat (te) sterk is vervuild, zal ook hier een grote schoonmaak gehouden moeten worden. Doe dit een paar weken, voordat u vertrekt, want na de schoonmaak kunnen nitrietpieken optreden en dan kunt u beter in de buurt zijn. Vervolgens UV- lampen, ozonapparatuur, eiwitafschuimer etc. nakijken en eventueel schoonmaken. Besteed ook de nodige aandacht aan uw vissen. Zorg ervoor, dat ze goed gezond zijn en mochten er grote problemen zijn, dan zou ik de annuleringsverzekering maar eens nakijken.

 

Een verhaaltje

Er was eens vijveroppas. Hij genoot ervan om aan de vijverrand van het weer te genieten en alles wat er in het water gebeurde in zich op te nemen. Gedurende drie weken was het zijn waterpartij. Op een niet zo'n goede morgen dreef zo'n mooi karpertje, een roodwitte, op z'n rug. 'Die is dood', dacht hij. 'En het was nog wel hun lieveling!' Hij liet zich niet in een depressie zinken, maar toog naar een heuse kenner. Naar Kees, de vijverspecialist van uw tuincentrum zoals het in het plaatselijke sufferdje werd omschreven. Hij kocht er net zo'n roodwitte en zette die in de vijver: 'Zo merken ze er niets van.' Bij thuiskomt wisten 'ze' het natuurlijk meteen. Er zwom een ander karpertje rond. Maar ze schrokken niet eens zo van de dood van hun lieveling. 'Het is erg, maar het kan gebeuren,' oordeelden ze. Het feit, dat er een nieuwe zwemmer zonder quarantaine in hun vijver terecht was gekomen, gaf meer zorgen. Slapeloze nachten volgden.

Moraal van dit verhaaltje: een vis kan doodgaan, maar de goed bedoelde vervanging door een nieuwe kan een ware ramp veroorzaken. Ziekten zijn snel overgedragen. En dat moet uw vijveroppas nadrukkelijk weten.

 
RocketTheme Joomla Templates