Poecilia02.jpg
Hoe kweek ik vijvervissen? Afdrukken

  Blauwe Alg Kessel

Vroeger dacht ik dat zelf vijvervissen kweken iets was dat in zeer grote vijvers moest gebeuren of anders kunstmatig. Ikzelf heb nu ruim elf jaar een vijver van 2,5 bij 5 meter welk bevolkt is met goudvissen goud- en Koikarpers. De goudvissen zijn allemaal volwassen en de karpers tussen de 25 en 40cm, dus groot genoeg om te paren. Toch had ik ze nog nooit bezig gezien. Vroeger kuiste ik de vijver elk jaar tussen Kerstmis en Nieuwjaar omdat dan al de bladeren van de bomen zijn. Totdat ik zo’n jaar of zeven geleden met het kuisen van de vijver bezig was en op één dag niet klaar was geraakt, zodat ik de dag nadien verder moest doen. Maar ‘s avonds was het dik gaan vriezen en daar de vijver leeg was waren al mijn planten zoals lelies en lisdodden kapot gevroren.

Van toen af kuis ik mijn vijver elk jaar eind april en laat hem minstens 14 dagen staan zonder vissen omdat de vijver gevuld wordt met leidingwater. Na minsten twee weken zette ik er de vissen terug in en toen gebeurde het. De dag nadien werd ik ‘s nachts wakker van het geplets en geplats in mijn vijver. Ik ben direct uit mijn bed gesprongen want zo’n kabaal vond ik niet normaal. Het was alsof er iets in mijn vijver gesukkeld was en aan het verdrinken was. De goud- en Koikarpers waren volop aan het paren en dit heeft tot in de namiddag geduurd. Van toen is er bij mij een lichtje gaan branden. Want wat had ik nu gedaan? Ik had mijn vissen op het juiste tijdstip van het jaar, de paartijd dus, een extra stimulans gegeven door het water te verversen. Na de middag, toen ik thuis kwam van mijn werk ben ik aan de vijver naar eieren gaan zoeken. Zoeken was er niet bij want de eieren hingen overal aan de planten en de wortels tot zelfs aan de vijverfolie, zowel boven als onder water. En door het nieuw en helder water was het een kleintje om er een deel uit de vijver te halen en ze in een aquarium te laten uitkomen en op te fokken.

Van toen af heb ik elk jaar op diezelfde manier met mijn goud- en Koikarpers met succes gekweekt. Het langste dat ik al heb moeten wachten voor ze begonnen te paren was vier dagen en het korst was binnen de twaalf uur. Ik heb nu drie jaar geleden voor deze kleine visjes nog maar een vijver bijgemaakt van 2 bij 4 meter. Het is zeer aan te bevelen een afrastering rond de vijver aan te brengen, vlak tegen de rand van het water zodat de merels uw jonge visjes niet komen pikken. U zult misschien denken van wat zegt die nu, maar het is inderdaad zo dat merels kleine visjes vangen en zeker als het een tijdje droog is en de regenwormen dieper in de grond zitten. Ze huppelen van links naar rechts rond uw vijver en pakken ze bliksemsnel en verdwijnen er mee.

Met mijn goudvissen heb ik het eens een beetje anders gedaan om meer eitjes te hebben. Ik heb dan een grote metserskuip genomen, voor drie vierden gevuld met vijverwater en twee koppels goudvissen erin gezet. Deze metserskuip met vissen werd dan in mijn slaapkamer geplaatst omdat het daar wat warmer was dan in de vijver. Na twee dagen heb ik de kuip met vissen in de living gezet, weer wat warmer dus. Ik had ondertussen in een draaiend aquarium van één meter, met planten, 2/5 water ververst. Nadat de kuip met vissen ook nog twee dagen in de living had gestaan en het water in het aquarium en de kuip ondertussen even warm was geworden, ongeveer 20 à 22°C, heb ik de goudvissen over gewend en in het aquarium gezet.

Binnen de twaalf uren waren ze volop aan het paren. Nadat het paren begon te verminderen heb ik de goudvissen uit het aquarium gehaald en had ik een bak vol met eieren, het waren er heel wat. Er beschimmelde wel veel eieren maar het waren toch nog een paar duizend visjes die ik allemaal niet groot kon brengen en die ik langs alle kanten aan geïnteresseerden heb weg gegeven. Wat betreft het kweken in mijn vijver moet ik toch wel zeggen dat indien ik de eieren er dezelfde dag niet had uitgehaald er wel degelijk geen eieren meer zouden overblijven daar deze na de paring allemaal door al de vissen worden gezocht en opgegeten. Zo, indien u vindt dat er te weinig visjes in uw vijver zitten probeer het ook eens in mei zou ik zeggen, u heeft alvast 1 ei. De jongen kunnen direct met Artemia en microaaltjes gevoederd worden. Veel succes. 

 
RocketTheme Joomla Templates