Mbuna2.jpg
Groenvoer voor onze vissen Afdrukken

Maroni Maaseik

In mijn Tanganyikaaquarium staat Vallisneria. Deze worden door de grote Cyphotilapia frontosa aangevreten zodat er na enige tijd nog maar alleen enkele stompjes overschieten.
In het mei nummer van Aquariumwereld van vorig jaar trok het artikel "Alternatieve menu’s, wortelen en erwten" mijn bijzondere aandacht. Ik kocht spliterwten van het merk Parador in doosjes van 500 gram. Spliterwten zijn halve erwten waarvan het harde vliesje afgedaan is. Deze erwten werden in water gekookt tot dat ze zacht werden. Daarna werden ze in een zeef onder de koude kraan afgespoeld. De erwten werden in een dun laagje in een plastiek bakje gedaan en in de diepvries gelegd.
Bij mijn Tanganyika’s wissel ik nu om de dag af met tetramin en erwten. De erwten moeten vooraf wel goed ontdooid worden. Het resultaat is dat de vissen nu van de planten afblijven. Bovendien is de voedingswaarde van 100 gram droge erwten groot. Ze bevatten koolhydraten als energiebron in de vorm van:

  • meel en suikers 43 gram eiwitten -  voor de opbouw van weefsel
  • 20,5 gram vetten - als reservevoedsel
  •  1,5 gram voedingsvezels - die het darmtransport bevorderen

Dat 1 kg erwten veel minder kost dan 1 kg Tetramin is bovendien mooi meegenomen. In mijn vijver pas ik dezelfde tactiek toe. Regelmatig gooi ik eendenkroos op de vijver, na enkele dagen is dit weg en mijn goudvissen laten alle andere vijverplanten gerust.

 
RocketTheme Joomla Templates