Nuphar_pumila.jpg
Roodbruine Kiezelwieren ; En nog maar een algenplaag Afdrukken

Siervis Leuven

 
Een interessante mail werd ons onlangs toegestuurd van een radeloze meneer die de  bruine algen in zijn bak niet meer de baas kon.  De raad die de man gekregen had was nog zo slecht niet, maar je moet die raad dan wel juist interpreteren. “Meer licht”, wat betekent dit en wat doe je dan. Karel legt het nog eens haarfijn uit. En begin in elk geval niet te experimenteren zoals onze e-mailer. En heb zeker wat geduld: algen bestrijden is immers een kunst die alleen voor de geduldige aquariaan weggelegd is.
 
Geachte heer, 
 
Ik was vandaag op uw leuke site omdat ik zocht naar een oplossing voor de verschrikkelijke roodbruine kiezelwieren in mijn bak. Ik heb Protalon-707 gekocht en toen ik op zoek ging naar meer informatie vond ik uw site.
 
Mijn vraag is: is dat product ook geschikt voor kiezelwier want mijn hele bak zit er vol mee, dus ook de planten?
Men heeft mij de informatie gegeven dat ik meer licht moest laten branden. Ik liet het dus constant aan, ook ’s nachts. De algen gingen echter niet weg.
Ik heb dan geprobeerd met minder licht, maar ook dat hielp niet.De afgelopen twee weken heb ik het licht niet aangedaan en heel de bak met donkere vuilniszakken afgeplakt.
 
Er zitten buiten de andere vissen 4 algeneters in de bak van 140x40x40.
Ik heb het water laten testen maar dat was goed. Ook heb ik het aquariumwater enkele keren ververst en de keien en stenen uitgekookt.
 
Wat is uw raad en oplossing?
 
Hartelijk dank bij voorbaat voor ‘hopelijk’ oplossing van dit grote probleem.
 
Groeten,
Leny
 
 
Beste Leny,
 
Met het probleem over algen, snijden we het moeilijkste hoofdstuk aan van de Aquaristiek. Zoals je waarschijnlijk weet zijn er honderden, misschien wel duizenden soorten algen. Iedere algensoort leeft in een specifiek biotoop, dat voor hem uitstekend is. Als je een bepaalde soort alg kwijt wil, moet je het biotoop waarin zij zich zo goed voelt dermate veranderen dat het haar niet meer zint. De alg zal achteruitgaan en als het een beetje meezit weggaan. Je loopt wel het risico, dat er een andere soort alg opduikt, die je nieuwe biotoop fantastisch vindt.
 
Kiezelwieren of diatomeeën worden ook vaak bruinwieren genoemd. Ze vormen stevig vastgehechte bruine lagen op de planten, op de stenen en op het hout. In theorie ontstaan ze in water met een te hoge pH en in een bak met een te zwakke verlichting.
 
Als je die wieren niet van in het begin hebt zou een eerste aanwijzing kunnen zijn, dat de lampen die op je aquarium staan “versleten” zijn. Uit de praktijk blijkt immers, dat lampen die ouder zijn dan 1 jaar aan vervanging toe zijn. Mocht dit zo zijn moet je ze vernieuwen. Doe dit stapsgewijs en verander iedere week één lamp. Mocht de kwaal niet verbeteren moet je het aantal lampen verhogen om meer licht te geven. Door je licht ook de ganse nacht aan te laten gun je de vissen en de planten geen rust en kan je de zaak alleen maar verergeren. Dit geldt trouwens ook voor het volledig verdonkeren van je bak voor meerdere dagen.
 
Mocht het zijn dat het toch niet aan je lampen ligt, zou ik de pH controleren. Mocht deze waarde te hoog liggen kan je het water dat je gebruikt mengen met zacht water, tot je een goede waarde bereikt.
 
Je kan de algen ook bestrijden met biologische wapens door middel van drijfplanten. Hoornblad, eikenbladvaren en vorkjesmos onttrekken veel overtollig voedsel aan het water en zetten zo een rem op de algengroei. Je moet er natuurlijk op letten dat de onderstaande planten genoeg licht krijgen.
 
Als laatste middel blijft je nog de Protalon-707. Ik zou dit middel tot het laatst achter de hand houden en het eerst eens op een natuurlijke manier proberen.
 
Veel succes!

 
RocketTheme Joomla Templates