Telmatactis.jpg
Aquascaping Afdrukken

Bron: Zilverhaai Beringen

Tegenwoordig hoor je overal nieuwe benamingen en uitspraken. Zo ook het woord ‘aquascaping’, maar is dat wel een nieuw begrip? Ik probeer in dit artikel toe te lichten wat aquascaping precies inhoudt.

Aquascaping is een benaming voor het inrichten van het aquarium door middel van planten en decoratiematerialen. Het kan als kunst gezien worden, wat niet onderschat mag worden, omdat men een creatie maakt met levende materialen. Hoe verder de tijd vordert, des te meer kan de maker de vormgeving creëren. Bij een aquascape valt altijd een basisvorm waar te nemen. Deze wordt ook aangehouden door de maker.
In de aquariumwereld zijn twee verschillende soorten aquascape te onderscheiden. Zo spreekt met over de Hollandse en de Japanse natuurlijke stijl. Ik zal hieronder de twee stijlen apart beschrijven.

De Hollandse stijl

De Nederlanders waren als eerste succesvol met het beplanten van hun aquaria. Dit gebeurde al rond 1940. Voor die tijd hield men al een aantal jaren aquaria in Holland en waren er ook al verenigingen en de NBAT opgericht. Maar rond 1940 begon de NBAT met aquariumwedstrijden. De deelnemende aquaria moesten aan bepaalde voorwaarden voldoen, waardoor de Nederlanders een eigen stijl ontwikkelden. Deze stijl wordt de Hollandse stijl genoemd. Rond de jaren 60 steeg de populariteit van de Hollandse stijl. Tot ver over de Hollandse landgrenzen wilde men een aquarium ingericht naar de Hollandse stijl. Tegenwoordig is de Hollandse stijl bekend over de gehele wereld.
Planten staan, zoals bij de meeste aquascapings, centraal bij de Hollandse stijl. Er moet echter wel op gelet worden, dat er niet te veel verschillende soorten planten geplaatst worden. Juist grote groepen van dezelfde soorten planten vormen een harmonieus geheel. De kleur en vorm van de plant mag nooit hetzelfde zijn als de buurplant. De NBAT heeft een regel dat per 10cm aquariumlengte één plantensoort gebruikt mag worden. Ook is er een regel, dat de solitair planten slechts één op de 300 liter water mag worden geplaatst. Rode planten dienen als contrast plant en dienen spaarzaam toegepast te worden. Groen is de overheersende kleur.
In de Hollandse stijl komen veel plantenstraten voor. Dit is een van hoog naar laag aflopende groep planten van dezelfde soort. Hiermee creëert de maker van het aquarium een diepte in het design. De zij- en achterwanden zijn meestal ook begroeid. Hierdoor er een indruk wordt gewekt dat het om een afgesloten geheel gaat.
De Hollandse aquaria staan ook bekend om de afwerking. De meeste aquaria hebben een houten omlijsting en zijn weggewerkt in de omgeving.

De Japanse natuurlijke stijl

In Japan weet men al heel lang kunst uit levende organismen te halen. Zo zijn ze meester in de Bonsai bomen en ook het houden van velen tropische bloemen (als de orchidee). Al rond de jaren 80 begonnen de Japanners met het houden van beplante aquaria. De grootste namen uit de Japanse aquarium wereld zijn Takashi Amano en Doshin Kobayashi. Amano heeft in 1994 zijn filosofie over de inrichting van de Japanse natuur aquarium in boeken beschreven. Deze boeken stonden vol met prachtige, (simpel) ogende ingerichte aquaria. In vergelijking met de Europese (Hollandse stijl) aquaria viel bij de Japanse stijl direct op dat er veel minder soorten planten werden gebruikt. Deze planten werden in grote groepen geplant en kwamen overal terug. Als decoratief materiaal werd hout en steen gebruikt, die vaak samensmolten met de planten die er een eigen weg op leken te vinden. De achterwand bij een Japanse natuur aquarium is meestal zichtbaar en niet begroeid. Vaak wordt er een hemelsblauw of zwart plastic tegen aangeplakt om extra diepte te creëren. Deze diepte zorgde er voor dat het aquarium rust uitstraalt. De Japanners noemen deze uitstraling ook wel ‘Zen’. De planten die worden gebruikt zijn vaak laag blijvende planten die (extreem) veel licht nodig hebben. Ook is het regelmatig verversen van het water en toediening van co2 noodzakelijk.

In praktijk

In de praktijk blijkt het altijd maar weer hoe moeilijk het is om een mooi beplant aquarium te krijgen. En deze ook nog eens te voorzien van een stijl. Er zijn ook aquarianen die ervoor kiezen om een eigen stijl te creëren. Vaak ligt deze stijl tussen de Japanse en de Hollandse stijl in. Mensen vinden bijvoorbeeld dat de Japanse stijl er te onnatuurlijk uit ziet. Ze willen dat de natuur haar eigen gang kan gaan. Hierdoor is de Hollandse stijl ook niets voor hen, want door het kort houden en ‘designen’ met de planten, wordt er ook een onnatuurlijkere omgeving gecreëerd. Deze mensen houden zich ook vaak vast aan een Biotoop en proberen het aquarium zo natuurlijk mogelijk in te richten.

Basisvormen

Bij (Japans) aquascaping houdt men zich ook bezig met geometrische vormen.
Met deze basisvormen wordt een vaste vormgeving gecreëerd. Via de gekozen vorm snoeit de eigenaar de planten bij. Door deze basisvorm wordt er diepte gecreëerd in het aquarium. Vaak is het de kunst om de kijker te doen geloven dat het aquarium groter is. Hierdoor moeten de planten, decoratie en vissen op elkaar worden afgestemd.

 
RocketTheme Joomla Templates