FY013.jpg
De inrichting van een cichlidenaquarium Afdrukken

Bron: Zilverhaai Beringen

Het inrichten van een cichlidenaquarium vraagt een totaal andere aanpak dan een gezelschapsaquarium. We kunnen onderscheid maken tussen een Afrikaans- of een Zuid-Amerikaans cichlidenaquarium.
De meest gehouden cichlidensoorten komen uit het Malawimeer. In mindere mate worden ook cichliden uit het Tanganyikameer gehouden.
Deze Afrikaanse cichliden voelen zich het prettigst in een aquarium met veel stenen en rotsformaties. Ze kunnen er in schuilen, vluchten en broeden. Als de samenstelling van het visbestand en de grootte van het aquarium het toelaat zullen ze proberen een eigen territorium af te bakenen.
Het bouwen van rotsformaties in het aquarium vraagt wel enige voorzichtigheid. Het aquarium dient goed vlak en waterpas te staan en als het ontwerp van het aquarium het toelaat is een tempexplaat van 1cm onder het aquarium aan te bevelen.
Als het aquarium nog helemaal leeg is kan op de bodem van aquarium een dikke rups aquarium siliconenkit gespoten worden in de vorm van een spiraal. Deze rups een dag laten drogen en daarna de stenen gaan stapelen. Hiermee voorkom je dat de basisstenen kunnen gaan schuiven.
Let er vooral op dat de stenen goed stevig liggen. Cichliden kunnen namelijk flink graven en bodemmateriaal verplaatsen. Als de stenen niet goed gestapeld liggen kan de formatie gaan schuiven en in elkaar storten. Eventueel kunnen stenen aan elkaar gelijmd worden.
Het toepassen van een voedingsbodem wordt ontraden ook vanwege het graafgedrag van vele cichliden. Zorg voor een bodem van grof zand of fijn grind van enkele centimeters dik. Denk eraan dat veel soorten zand en grind eerst goed gespoeld moeten worden.
Als beplanting kunt u kiezen voor sterkere soorten die niet persé een voedingsbodem nodig hebben. Vallisneria, Hoornblad, Javavaren, Annubiasoorten bijvoorbeeld kan je goed gebruiken.

Filtering is een belangrijk item voor een cichlidenaquarium. Kies voor overcapaciteit omdat cichliden veel eten en veel vuil produceren. Daarnaast staan er in cichlidenaquaria meestal niet veel snelgroeiende planten die nog enigszins nitraten kunnen opnemen. Dus behoorlijk water verversen en een stevig filter is onontbeerlijk. Als filter kan je kiezen tussen een potfilter of een biologisch filter. Een potfilter is bijvoorbeeld een Eheim-filter.

 

 
RocketTheme Joomla Templates