Actinia equina.jpg
Haplochromis sp ‘Matumbi hunter’ Afdrukken

   AFC 0124.80

Haplochromis sp ‘Matumbi hunter’ is een pedofaag-cichlide uit het Victoriameer. In hun natuurlijke milieu voedt hij zich met jongbroedlarven en jongbroed; die hij rooft op de muilbroedende wijfjes. Hij heeft een cilindervormig lichaam en wordt 10-12 cm groot.

Het aquarium en zijn gezelschap

Na in een aquarium van 100liter, gedurende 4 to 5 maand, 2 mannetjes en 2 wijfjes te hebben gehouden in gezelschap met Haplochromis sp ‘Hippo point salmon’, en na enkele terloopse incubatie ( opgelet: dit is op lange termijn niet houdbaar door de te beperkte ruimte: dit was een tijdelijk verblijf en bovendien met erg jonge vissen) verblijven zij momenteel  in een 250liter aquarium in gezelschap van 2 mannetjes en 4 wijfjes Haplochromis nuchiquamulatus.

Deze bak heeft een goede beplanting met enkel stenen en wat kienhout. Het verschil in kleur en vorm van deze 2 soorten doet hen goed contrasteren in het aquarium. Aquaria met Victoriacichliden verlicht ik het liefst met Grolux-lampen. De kleuren van de vissen komen zo beter tot hun recht.

Gedrag

Bij Haplochromis sp ‘Matumbi hunter’ heb ik geen agressiviteit vastgesteld door de mannetjes tegenover de wijfjes. Evenmin tussen de mannetjes of wijfjes onderling. Een zekere hiërarchie komt zeker tot stand tussen de individuele vissen; maar wordt gerespecteerd zonder grote conflicten. Meestal beperkt zich dit door intimidatie; waarbij de mannetjes met hun felste kleuren pronken. Ik denk dat bij het houden van een groep, bestaande uit zo’n 10 exemplaren, dit tot een mooi dagelijks spektakel leidt; omdat meerdere Haplochromis sp ‘Matumbi hunter’ dan onderling zullen pronken.

Haplochromis sp ‘Matumbi hunter’ is een vis met een rustig karakter, maar een onbegrensde levendigheid. Steeds is hij in beweging, zwemt hij door het gehele aquarium in de bovenste waterlaag. Door de verschillen in vorm en kleur met hun medebewoners Haplochromis nuchiquamulatus zijn kruisingen normaal gezien uitgesloten. Elk heeft zijn leven zonder zich om de andere te bekommeren. Een uitzondering is de periode van de paring; waarbij iedere soort zijn territorium zal verdedigen. Dit op een vastbesloten en kordate manier.

Voedingsgedrag

In mijn aquarium wordt verschillend droogvoer, inclusief Spirulinavlokken of –korrels gegeven; afgewisseld met Krill, Artemia, Cyclops.. De vissen zullen ook een resterend overlevend jong niet versmaden wanneer ze dit kunnen te pakken krijgen. In mijn aquarium heb ik nooit hun natuurlijk roverscapaciteiten kunnen waarnemen. In de natuur rooft Haplochromis sp ‘Matumbi hunter’ het jongbroed uit de muil van het broedend wijfje door haar kop in zijn muil te nemen, net zolang tot zij haar kroost wil prijsgeven. Het wordt, bij mijn weten, slechts heel zelden waargenomen in aquaria. Jongere mannetjes, waarbij hun muil niet groot genoeg is, en de kop van een broedend wijfje nog niet kunnen vastnemen; gebruiken een andere tactiek. Zij ‘rammen’ hier voortdurend het broedend wijfje in de flank, net zolang, tot ze ook haar jongen zal uitspuwen. Observaties in de natuur, leren ons dat deze tactiek ook wel eens in groep wordt gebruikt.

Voortplantingsgedrag

Haplochromis sp ‘Matumbi hunter’ is een muilbroeder. Wanneer het wijfje klaar is om te paren; maakt het mannetje een klein kuiltje in het zand of maakt een klein kratertje op een platliggende steen. Hij vertoont dan heel intensief zijn mooiste kleuren en verjaagt alles wat ook maar in de buurt wil komen. Het wijfje wordt verleid door zijn trilbewegingen, waarbij hij iets schuin gaat liggen en nog steeds zijn felste kleuren tentoon stelt. Het wijfje toont interesse in de eivlekken in de aarsvin en met een beweging waarbij zij rond elkaar draaien, worden in T-stelling verschillende eieren afgezet. Deze T-stelling is karakteristiek voor muilbroedende cichliden.
De incubatietijd van de eieren , afhankelijk van de temperatuur, duurt zo’n 15 dagen bij 26° C. De nazorg van de moeder voor haar kroost is 2-5 dagen. Een nest kan tot 30 jongen bedragen maar een gemiddeld nest zal 15 à 20 jongen bedragen.meer ervaren vrouwtjes hebben grotere nesten dan de jonge wijfjes.

Besluit

Haplochromis sp ‘Matumbi hunter’is een sympathieke Victoriacichlide. Zeer plezant om te houden en te observeren. Hopelijk beleeft u evenveel plezier eraan, als u ze ooit eens wil houden in jouw Victoriagezelschap.

 
RocketTheme Joomla Templates