Hemigrammus_boesemani.jpg
Cichlasoma festae Afdrukken

 

 

(Boulenger,1899)

Parapetenia festae ==> Cichlasoma festae 

In de eerstbeschrijving werd deze soort omschreven als Heros festae. voorheen was de algemeen aaanvaarde naam Parapetenia
Ook de naam Nandopsis wordt nog wel eens verkeerdelijk gebruikt.

NVDR: Dit artikel werd geschreven in 1998. Voorlopig is deze soort weer ondergebracht in het geslacht 'Cichlasoma' aangezien deze website steeds de meest courante wetenschappelijke en valide naam aanneemt; zoals bekend op ogenblik van publicatie en dit volgens de database van FISHBASE

 

De eerste importen van deze soort in Europa, dateren uit de late jaren zeventig. Mannelijke exemplaren kunnen gemakkelijk uitgroeien tot meer dan 30 cm.
Belangrijke kenmerken van het kleurpatroon van deze vis zijn:,

  • de spottekening op de staartvin
  • groenblauwe achtergrondkleur
  • Zeven zwarte verticale banden op de zijflanken
  • Twee andere banden bevinden zich op de hoofdbult en ter hoogte van het oog

Volwassen vissen onderscheiden zich duidelijk in hun dimorfisme, wat het seksen van deze soort een stuk makkelijker maakt. De mannetjes zijn niet alleen een stuk groter, maar ze hebben over het algemeen een groenoranje (soms geelachtige) achtergrondkleur. De verticale banden van het mannetje zijn over het algemeen vaag zichtbaar of zelfs helemaal onderdrukt.

Nog een verschil met de vrouwelijke exemplaren is, dat ze vele kleine felblauwe schitterpuntjes vertonen op het bovenste gedeelte van het lichaam en overal op de vinnen. Vrouwtjes daarentegen vertonen in tegenstelling tot de mannetjes een intensief oranjerode tot fel rode achtergrondkleur. Deze kleur komt zelfs nog meer tot zijn recht door de zeven diepzwarte verticale banden die fel contrasteren. Deze kleurtekening zal vooral in de broedperiodes te bewonderen zijn. Ook de aars- en borstvinnen zullen op dat moment een gitzwarte vorm aannemen.

 

Vergelijkbare soort

Deze kan natuurlijk ook gezocht worden in de groep van Cichlasoma's. Een soort die gemakkelijk zou kunnen worden vergeleken met de bovengenoemde soor;, is Cichlasoma urophthalmus (Gunter,1862).
Deze soort vertoont een gelijkaardig kleurpatroon maar iets minder intensief dan bij Cichlasoma festae. Nog een belangrijk verschil is dat de spottekening op de staart bij Cichlasoma urophthalmus de volledige staartwortel bedekt en deze bij Cichlasoma festae veel kleiner is. Deze spot ligt ook meer in het bovenste gedeelte van de staart.

Cichlasoma urophthalmus heeft echter zes verticale banden i.p.v. zeven bij Cichlasoma festae op de zijflanken.

 

Verspreidingsgebied

Cichlasoma festae komt vooral voor in Ecuador. Bekende vindplaatsen zijn de waters van de Rio Guayas, Rio Chanchan, Rio Durango, Rio  Clementina, Rio Boba en het lager gelegen gedeelte van de Rio Guayas aan de havenstad Guayaquil.

 Verzorging

Over het algemeen kan men zeggen dat het niet zo moeilijk is om deze soort in een aquarium te houden. Deze cichlide past zich gemakkelijk aan bijna elke andere waterkwaliteit aan en de waterkwaliteit is daardoor ook van minder belang.

Problemen daarentegen kunnen zich wel voordoen, wat bereft de agressiviteit ten aanzien van andere medebewoners in het aquarium. Een éénvormig paar kan gehouden worden in een aquarium met een minimum lengte van 1,5 tot 2 meter, op voorwaarde dat het is ingericht met voldoende schuilplaatsen bestaande uit stenen, stukken rots en hout.
Zorg voor voldoende schuilplaatsen en afgeschermde zones of holtes waar ze zich kunnen schuilhouden voor een plots losgebarsten woedeaanval van een van de partners. Dit kan dikwijls de enige oplossing bieden om erge kwetsuren te voorkomen, want wanneer de bom  plots barst kan het enorm snel en fataal aflopen voor een van de partners.

Wat ook  extreem gevaarlijk is, is het vroegtijdig wegnemen van de jongen.
Meestal denkt op dat moment één van de partners dat de andere zijn eigen kroost opgegeten heeft. U kan al raden wat er op zo'n moment kan gebeuren.
Ook hier zijn ernstige kwetsuren meestal het gevolg.

 Het aanbrengen van planten kan, maar gebruik enkel zeer robuuste soorten, die al flink ingeworteld zijn. Maak ze ook stevig vast op enkele stukken hout of tussen een paar stenen die de vissen onmogelijk kunnen uitgraven of wegduwen.

 

Voeding

Cichlasoma festae is een uitgesproken roofvis. Met zijn enorm uitstulpbare bek is hij in staat enorme brokken voedsel op te slokken. Jonge exemplaren dienen daarom ook een heel voedzaam aanbod van voedsel tekrijgen. Vooral allerlei soorten stukken vis en garnalenvlees zijn onmisbaar in de groei van deze soort.

 

 

Broed

Om een succesvolle broed te bekomen, is een eerste voorwaarde natuurlijk een harmonierend paar samen te stellen. Vanaf dat moment is broed, in norrmale omstandigheden, geen probleem. Rekening houdend met het natuurlijk aangeboren agressief karakter, zouden het koppel apart gehouden moeten worden in een aquarium met een lengte van minimum 1,5 meter. Cichlasoma festae is een open substraatbroeder met een vader-moeder relatie tegenover elkaar en de jongbroed.

Meestal bewaakt het vrouwtje het legsel of de jongen, terwijl het mannetje het territorium rond het nest als bezeten bewaakt. Een volwassen vrouwtje is in staat verschillende honderden eieren te produceren. Enkele dagen na het uitkomen van de jongen,kunnen ze verder opgekweekt worden met Artemia. Al snel zullen ze vaste voedseldeeltjes kunnen verorberen, want groeien doen ze vrij snel. Vanwege de grote nesten en de grootte van het ouderlijk paar en het de daaruit volgende grote voedselopname, is een regelmatige waterverversing een absolute noodzaak. Hierdoor zullen snel en gemakkelijk een groot gedeelte van de schadelijke stoffen uit het aquarium verwijderd worden.

 

 
RocketTheme Joomla Templates