Ghana_red.jpg
Beaufortia leveretti - Chinese ruitenkuiser Afdrukken

Skalaar Torhout

Voor wie Barbelen, Danio’s of Labyrintvissen houdt in zijn aquarium was het tot voor kort moeilijk om een geschikte in de aquariumtaal; “ ruitenkuiser” te vinden.

Buiten de Siamese algeneter gerekend, was het cirkeltje rond. Maar de Chinese ruitenkuiser bestaat wel degelijk en men vind hem meer en meer in de handel. Hij wordt verkocht als een klein meervalletje van een 3 tot 4 tal centimeter maar een volwassen exemplaar wordt toch een 12 centimeter groot. Dus houdt het dier toch niet in een te klein aquarium al is de verleiding misschien wel groot. De hoofdkleur van dit visje is olijfbruin afwisselend met zwarte onregelmatige vlekjes over het gehele lichaam verspreid, in de staart vindt je soms strepen van zwart met vuilgele tot lichtbruine schakering. De buikzijde is overwegend wit tot vuilwit. Als je dit diertje aan de ruit ziet hangen doet dit je in de eerste plaats denken aan een rog. Het wordt ook wel eens ‘Gitaartje’ genoemd; omdat hij daar toch wel gelijkenissen met vertoont wanneer hij aan de voorruit hangt. Echter Beaufortia leveretti is de Latijnse naam.

Men houdt deze soort best niet te warm tussen de 18°C en de 23°C ( blijkbaar een beetje typisch voor de visjes die uit China komen zie bv. ook de Chinese Danio ). Verder houdt men ze op een neutrale zuurgraad en een gemiddelde hardheid tussen de 15° en de 18° zijn gangbare normen.

Opmerking: ikzelf heb het aan den lijve ondervonden dat deze visjes nogal stressgevoelig zijn van de 10 aangekochte dieren heb ik er slechts een drietal over, deze doen het nu goed.

… LANGZAAM GEWENNEN IS DE BOODSCHAP! ( en dan nog…).

In hoofdzaak voedt deze meerval zich met algen bij gebrek aan algen neemt hij ook droogvoer. Levend voerwordt zo nu en dan ook op prijs gesteld. Als afwisseling een stukje komkommer of geblancheerde sla zullen dankbaar aangenomen worden.

De Beaufortia leveretti houdt zich op in de middelste en onderste waterlagen. Ze zijn vreedzaam tegenover andere medebewoners en licht territoriaal ingesteld met soortgenoten. U kunt dus meerdere exemplaren bij elkaar houden in hetzelfde aquarium.
Extra stroming( zuurstofrijk) wordt door deze vissen dankbaar aanvaard. Aan hun lichaambouw te zien komen ze voor in zeer snelstromende beekjes want het is niet alleen hun mond die fungeert als zuignap ( zoals bij de Zuid-Amerikaanse neefjes) ook de onderbuik heeft dezelfde eigenschap. Niet gemakkelijk als je deze visjes moet vangen in je aquarium, ik spreek van ondervinding.

Heel veel is er nog niet geweten over deze visjes, want ze zijn nog te recent. Geslachtsonderscheid lijkt men nog niet gevonden te hebben al wordt er al hier en daar beweerd dat het mannetje intenser gekleurd zou zijn dan het vrouwtje maar voor de rest er uiterlijke geen verschillen zouden zijn. Er bestaan ook nog een tweetal andere gelijkaardige soorten de ene wordt 10 cm en de andere 5 cm maar deze ben ik nog niet in de handel tegengekomen.

Van nakweek in het aquarium is er tot nog toe geen sprake. Meerdere aquarianen beweren ook dat hij meer thuis hoort in een speciaal aquarium door dat hij heel zuurstofrijk water nodig heeft met sterke stroming en kristalhelder water wil je dit visje in optimale omstandigheden houden.

In ieder geval een visje om op te volgen en waar zeker het laatste woord nog niet over gezegd is.

 
RocketTheme Joomla Templates