Poecilia02.jpg
Rasbora pauciperforata - Vuurstreeprasbora Afdrukken

Zilverhaai Beringen

Wie heeft er nog niet gehoord van de “vuurstreeprasbora ”?

Nochtans kan dit visje, samen met kegelvlekjes, hockeysticks enz., als beginnersvisje aangeduid worden. Het natuurlijk milieu van deze rasboras zijn beken en andere kleine wateren. Vooral in Oost-Sumatra vinden we ze terug.

Het geslacht Rasbora bevat veelal slanke vissen, met een lichaam dat zijdelings is samengedrukt. Zo ook de vuurstreeprasbora. Zijn grondkleur is geelwit zilverglanzend, de rug is bruinachtig geel. Vanaf hun kieuwdeksel vertrekt een prachtig iriserende, zachtrode, koperkleurige lengtestreep, die doorloopt tot aan de staartwortel. Vlak daaronder een blauwzwarte bies die naar achter toe verbreed.

De maximum grootte is 7 cm. De geslachten zijn op het eerste zicht moeilijk te onderscheiden, maar bij aandachtig onderzoek zien we dat de buiklijn van de vrouwtjes iets ronder is, de vrouwtjes zijn bovendien iets groter. Het is een ware scholenvis, die vooral de onderste en middelste waterlagen bevolkt.

Dichte randbeplanting met in het midden open zwemruimte, een dicht begroeide bodem met hier en daar wat stenen of kienhout is aangeraden. De waterkwaliteit mag schommelen rond pH 6 en DH 7, de temperatuur houden we tussen 23 en 26°C. Bij een verhoging van de temperatuur tot 28°C gaan de vissen paarneigingen vertonen.

Door het overzetten van een geschikt koppel in een kweekbakje met dezelfde omstandigheden kan men tot een nakweek komen. Als voer is alle levend en diepvriesvoer geschikt. Hierbij moeten we er wel op letten dat er niet teveel voer naar de bodem zinkt, want eens daar terecht gekomen negeren ze het. Aan droogvoer zijn ze moeilijk te wennen. Hoewel ze nogal schuw van aard zijn, kunnen we de vuurstreeprasbora bestempelen als uitstekende aquariumvissen die zeer vredelievend zijn en daarbij nog mooi van uiterlijk.

(Nota: 'pauciperforata' betekent: lichtjes onderbroken)

 
RocketTheme Joomla Templates