helostoma_temminckii.jpg
Hyphessobrycon megalopterus Afdrukken

 Kempvis Turnhout

 Hyphessobrycon megalopterus behoort tot de familie der Characidae en krijgt als Nederlandse benaming : zwarte fantoomzalm.

Hyphessobrycon megalopterus komt uit Brazilië. De bovenloop van de rivieren Rio Xingu,  Rio Araguania en de Rio Tocantis. Iets zuidelijker ook in het gebied van Mata Grosso. Ze leven hier in ondiepe watertjes, waar de totale hardheid van 1° DH vrijwel nooit te boven gaat. Zuurgraad :  5,5 tot 6 pH. Nitraatgehalte : niet aantoonbaar. De dieren worden ongeveer 4 cm groot.

De zwarte fantoomzalm werd reeds in 1912 door Eigenmann ontdekt, doch ze worden in onze gezelschapsaquaria toch nog veel te weinig gehouden. Een schooltje van deze vissen in een goed ingericht aquarium is werkelijk fantastisch mooi. De mannetjes kunnen hun vinnen tijdens schijngevechten in de meest agressieve houding brengen. Het blijft echter bij schijn aanvallen, want het zijn bijzonder vreedzame visjes. De vrouwtjes blijven iets kleiner, doch het lichaam is iets hoger samengedrukt.
De grondkleur van de voorste lichaamshelft is ook verschillend van die van de man, namelijk enigzinds roodachtig. De vetvin is duidelijk rood. Juist in schoolverband geven deze contrasten tussen mannetjes en vrouwtjes heel leuke effecten. Onder normale omstandigheden zijn het echter ideale bewoners van de middelste en bovenste waterzone.
Ze hebben een voorkeur voor levend voer, doch eten ook droogvoer. Een vrij dichte beplanting met schuilplaatsen stellen ze erg op prijs. Voor de bodem geldt : liefst zo donker mogelijk.

De kweek is niet gemakkelijk; maar we moeten in elk geval de glazen kweekbak goed ontsmetten. De bodem bedekken met turfvezels, waar de eitjes later in wegzakken. Zeer zacht water gebruiken van ongeveer 4° DH. De zuurtegraad mag bij voorkeur pH 6 niet te boven gaan. Het geheel goed afschermen tegen het licht, want de eieren zijn enigzinds lichtgevoelig. Het kweekstel geleidelijk aan dit water wenen. Zorg voor een temperatuur van ongeveer 25° C .
De eitjes komen na +/- 24 uren uit en na een dag of vier zwemmen de jonge visjes vrij. Ze hebben enkele weken slootvoer (infusie) nodig, na enige tijd aangevuld met Artemia. Oppassen voor waterverontreiniging !
Wat in het voorgaande is gezegd over de zwarte fantoomzalm, geldt ook voor die andere heel mooie Hyphessobrycon sweglesi, met als Nederlandse benaming de rode fantoomzalm. De grondkleur is wat doorschijnend rood.
Ondanks de extreme zuiverheid van het water waarin ze in de natuur leven, stellen ze in het aquarium geen bijzondere eisen. Alleen moeten we niet in één keer te veel water verversen.
Hoewel zacht en enigzins zuur water de voorkeur heeft, kunnen we ze goed houden bij een totale harheid tussen 6 en 9 DH.
Het kan geen kwaad zo nu en dan enige tijd een turffilter in te schakelen, als de andere omstandigheden in het aquarium dat tenminste toe laten. Wel moeten we dan natuurlijke turf gebruiken en geen voorbewerkt materiaal.  Temperatuur : 23 tot 25 °C.

 
RocketTheme Joomla Templates