enantiopus_melanogenys.jpg
3000 Ganzevoetjes Afdrukken

   Cerianthus Utrecht  Bron: Zilverhaai Beringen

Anseropoda placenta.
Wie heeft er ooit gehoord van dit bijzondere diertje?  Ik moet bekennen dat het voor mij een volstrekt onbekend beestje was. Totdat ik in ons NBBZ-blad Het Zeeaquarium van mei 2004 er 'n artikeltje over tegenkwam.

Benaming

En natuurlijk is het dier met de wetenschappelijke naam Asterina sp. door de deskundigen van een Nederlandse naam voorzien: ganzenvoetje! Hoe verzin je het…. Een gans heeft immers van die grote platvoeten, ik zie dan ook niet in dat je daar zo'n klein sterretje naar vernoemt. Ik vind het net zo belachelijk klinken als kroepoekkoraal, oortje of, nog erger: olifantsoor. Heeft u wel eens een olifant goed bekeken? Nou dan. Soms lukt het wel om die moeilijk te onthouden en uit te spreken wetenschappelijke namen te vernederlandsen, zoals rifwachter, borsteltanddokter en mandarijnvis.
Ik was er eerst nog blij mee...
Maar goed, mijn aandacht werd bij bovengenoemd artikel getrokken door de foto van het ganzenvoetje. Laat ik nou ook dergelijke voetjes in mijn aquarium hebben. Toen ik ze voor het eerst zag was ik er best blij mee, wist ik veel. Zo was ik 20 jaar geleden als beginneling in mijn nopjes toen ik een wollig krabbetje in mijn aquarium waarnam. Leuk nieuw leven, maar hij groeide als kool en ging flink huishouden onder de lagere dieren. Totdat ik er uiteindelijk in slaagde om hem 's nachts aan een pedicuremes te spietsen (want een beetje dierenliefhebber moet je in onze hobby wel zijn natuurlijk).

De schadelijke Asterina

Maar om op dat artikel over Asterina terug te komen: deze sterretjes komen dikwijls via levend steen of een nieuw stukje koraal in het aquarium terecht. Ze kunnen zich explosief vermenigvuldigen en een plaag gaan vormen. Ook in de gids voor lagere dieren van Elsevier staat dat het veelvraten zijn. Ze blijven niet van de koralen af. Al turende in mijn aquarium zal ik er steeds meer op de ruiten en de stenen. Ze zijn 5-6 puntig, hebben een doorsnede van enkele millimeters tot een cm of vier bij volwassen exemplaren. Ik heb nog geen schadelijke gevolgen waargenomen maar voorzichtig geworden, na een eerdere plaag van borstelwormen; besloot ik om in te grijpen om erger te voorkomen.

Bestrijding

Hoe bestrijd je zo'n plaag?
Afzuigen lukt niet, met medicijnen of chemische middelen werken wil ik niet. Voor zover mij bekend zijn er ook geen vissen die ganzenvoetjes op hun menu hebben. Ik schatte toen dat er wel zo'n honderd voetjes moesten worden gevangen en verwijderd. Met behulp van een pincet moest dat wel te doen zijn dacht ik optimistisch. Ik ben inmiddels bijna elke dag gedurende de afgelopen maanden (onderbroken door de vakantie) met de vangpartij bezig geweest en wist van geen ophouden. Voor de aardigheid heb ik een telling bijgehouden. En schrik niet, het aantal gevangen sterretjes bedroeg eind oktober 2670 exemplaren is nu, begin december: inmiddels opgelopen tot 3080! En dat is geen visserslatijn. Het betekent dat je veel tijd, geduld en uithoudingsvermogen moet hebben om dit te kunnen doen. Eigenlijk kun je er beter niet aan beginnen tenzij je gepensioneerd bent, zoals ik.

 
RocketTheme Joomla Templates