FY005.jpg
Koraalriffen Afdrukken

Wat is koraal?

Koraalriffen bestaan uit kleine koraaldiertjes dus zijn het onderwater-tuinen waar koraalriffen om bekend staat, maar het rif bestaat niet uit planten. Als de koraaldiertjes larven zijn, vestigen zij zich op de ondergrond. Ze scheiden kalkachtig materiaal af dat na jaren een rif vormt. Als de koraaldiertjes sterven, hechten zich nieuwe koraaldiertjes op het rif. Dit proces blijft zich herhalen.

Bedreigingen:

Het gaat niet goed met de koraalriffen. Ze worden wereldwijd bedreigd.Dit zijn de belangrijkste dingen: klimaatverandering, destructieve vistechnieken, overbevissing en vervuiling. Ik zal nu even over alle belangrijkste bedreigingen vertellen.

Klimaatverandering:

Klimaatverandering hangt als een donkere wolk boven het koraalrif. Koraal voelt zich lekker in de temperatuur waaraan het gewend is, verandering van 1 graad, kan er al 1 teveel zijn. Vooral de El Nino van 1998 heeft koraal over de hele wereld aangetast.

Visserij:

Overal ter wereld trekken er steeds meer mensen naar de kust waardoor er steeds minder vissen zijn. En dan word het natuurlijke evenwicht verstoord. Want vissen eten namelijk de grootste algen op en zo kan het koraal licht krijgen en daardoor het rif kan blijven bestaan. Als er dus teveel vis wordt gevangen dan kan het koraal overwoekerd worden door grotere algen.
Ook wordt er gevist met methodes die het rif kunnen schaden, zoals:

  • Dynamietvisserij
  • Vissen met cyanide (gif)
  • Vissen met sleepnetten die over de grond slepen en het rif stuk maken.

Vervuiling:

Vervuiling kan koraal kapot maken. Voorbeelden van vervuiling zijn: kunstmest uit de landbouw, bodemdeeltjes, afval uit de riolering etc.
Waarom zijn bodemdeeltjes gevaarlijk?
Nou het zit zo bodemdeeltjes die in zee terecht komen (bv als er bos gekapt is om het land geschikt te maken voor landbouw) vervuilen het water waardoor het koraal verstikt.

Bleaching:

De koraalriffen bestaan uit duizenden kleine koraaldiertjes. De koraaldiertjes leven samen met kleine algjes. De algjes geven de koraaldiertjes voedsel en de koraaldiertjes krijgen ook hun kleur van de algjes. Het algje levert voedsel door middel van fotosynthese (vorming van koolhydraten uit koolzuur en water door planten onder de invloed van licht). Koralen kunnen daarom alleen in helder water leven, waar ook de algjes genoeg zonlicht krijgen. Als de omstandigheden voor het algje vermindert zoals bijv. vervuiling of een te hoog temperatuur etc.; dan slaat het algje op hol en maakt teveel voedsel en gif stoffen. Als het algje dat gaat doen dan stoot het koraaldiertje het algje af en het lijkt dan net of het koraal dood is. Want het groeit niet meer en plant zich niet meer voort. Als dat te lang duurt dan sterft het koraal en blijft alleen het witte dode kalkskelet van het koraal over.

 
RocketTheme Joomla Templates