FY001.jpg
Steenkoralen hebben vooral licht, kalk en stroming nodig Afdrukken

Zilverhaai Beringen

Licht kunnen we voor een rifaquarium nooit genoeg voorzien, als je het vergelijkt met wat de dieren in de natuur krijgen schieten we altijd te kort.  Op mijn nieuwe bak van 3.00 x 1.50 x 0.85 wil ik minstens 2000, liefst zelfs 3000 watt HQI zetten, indien mogelijk aangevuld met natuurlijk zonlicht.  De kleurtemperatuur is niet echt belangrijk maar eerder een esthetische afweging.
Waar het om gaat is PAR (Photosynthetic Active Radiation), en het PAR-aandeel is meestal zelfs groter in 6.500K lampen dan in 10.000K of 14.000K lampen. Er is bij mijn weten nog nooit een verband aangetoond tussen kleurtemperatuur en kleuring van de koralen.  Uiteraard zullen koralen er wel anders gekleurd uitzien onder hogere kleurtemperaturen, maar dat effect kun je ook bereiken door te supplementreen met de gekende blauwe TL’s.
Op het gebied van stroming kunnen we nog veel bijleren. In grote installaties kun je het makkelijkst en het goedkoopst stroming voorzien door 1 of 2 grote externe circulatiepompen. Door verschillende uitlaten in verschillende richtingen te voorzien kun je zonder dure ‘wavemakers’ een mooie golfbeweging creëren.

En dan kalk, mijn stokpaardje; Een kalkreactor kun je gemakkelijk zelf bouwen, al wat je moet kopen is een pH controller en bijhorende CO2-fles en -ventiel.  Het reactorvat moet zo groot mogelijk zijn, en dan bedoel ik liefst enkele honderden liters in mijn geval. (als je dat tenminste ergens kwijt raakt).  Het idee is dat het water voldoende lang (uren!) in de reactor moet verblijven om voldoende calcium te laten opnemen, zo niet wordt er onherroepelijk teveel CO2 naar het aquarium gevoerd.
Met zoveel licht en krachtige pompen zal ik iets moeten voorzien om het aquarium te koelen.  Ventilators kunnen de temperatuur enkele graden naar beneden halen, maar dan zal er onaanvaardbaar veel water verdampen op warmere dagen.
Een koeler is wellicht de beste oplossing, of als je toch zoals ik de woning ook nog aan het bouwen bent is airconditioning of een darm in de kelder onder de vloer die circuleert over een warmtewisselaar een mogelijke oplossing.
Wat het oplossen van CO2 in de kalkreactor betreft, de gasophoping die zich na verloop van tijd in sommige reactors voordoet is meestal geen CO2 maar N2 en O2, afkomstig van onzuiver gas en waarschijnlijk denitrificatie in de reactor. Moest het CO2-gas zijn dan zou het zeer snel oplossen.  Een kalkreactor gebruikt al snel zo’n 5 tot 10 liter CO2 per dag, zelfs bij een 99% zuiver gas zitten we dan met 50 tot 100 ml ‘onzuiverheden’, meestal gewone omgevingslucht (dus N2 en O2). Die gassen zijn veel minder goed oplosbaar in water en kunnen bijna enkel verwijderd worden door ze met de waterstroom mee te ‘sleuren’ als kleine belletjes waarbij je natuurlijk moet opletten dat je het CO2 de kans geeft om op te lossen vooraleer het ook meegesleurd wordt.
 
Met wat moet ik dan nu beginnen?
Een (zeer) groot PVC vat maken voor de calciumopname.  Een pH controller moet ik toch nog kopen en een klein circulatiepompje dit kost bijna niets.
Dan nog een reactorvatje dat ongeveer 150 euro kost.

 
RocketTheme Joomla Templates