archocentrus_nigrofasciatus.jpg
Biologische afbraakprocessen in een zeeaquarium Afdrukken

  Zilverhaai Beringen

De bedoeling is een summier inzicht te krijgen van wat er gebeurt met de voedselketen, de uitwerpselen van vissen en ander afgestorven materiaal. Deze materie mag dan wel voor sommigen een onsmakelijk thema zijn, maar aangezien het om het welzijn van uw vissen gaat, is dit toch belangrijk om te weten wat er zoal gebeurt; tenslotte om het welzijn van uw logées.

Vanwaar komt deze afval?
Hoofdzakelijk, zoals reeds gezegd komen de afvalstoffen van dode of afstervende organismen, voedselresten, uitwerpselen van de vissen en lagere dieren en afstervende bacteriën. Wat ze allen gemeenschappelijk hebben is dat ze bestaan uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Indien dit alles in het aquarium zou blijven, zouden we snel over een "beerput" beschikken. Het meeste wordt omgezet door verschillende soorten bacteriën. Maar het is een utopie te denken dat we een volledig biologisch evenwicht in ons aquarium hebben.

Wat zijn koolhydraten, eiwitten en vetten?
Heel simpel uitgelegd, ik ben trouwens geen chemicus, zijn koolhydraten de leveranciers van energie.
Vetten komen in de natuur vooral voor als opgeslagen energie. Eiwitten zijn wel de belangrijkste vorm van verontreiniging voor het aquarium. Koolhydraten en vetten worden geheel of gedeeltelijk omgezet in afvalstoffen die bijna volledig bestaan uit CO2 en H2O. Het is dus noodzakelijk dat er oppervlaktebeweging is van het water om zo de CO2 te laten verwijderen. Eiwitten die door de vissen worden opgegeten worden (hun voedsel) bevat stikstof. Hiervan wordt een gedeelte uitgescheiden en wordt niet door stikstof afgebroken, maar hoopt zich op in het water.

Hoe verwijderen?
Een eiwitafschuimer verwijdert een groot gedeelte van deze eiwitten vooraleer deze zich verder kunnen ontbinden. Hierdoor vermijden we dat het water onnodig meer belast wordt.
Vandaar dat volgens mij een eiwitafschuimer "HET" toestel is in een zeeaquarium.

En wat gebeurt er met de rest?
Deze zullen zich verder ontbinden in nitriet en nitraat. Deze eindproducten moeten dan ook nog kunnen verwijderd worden.
Hiervoor kenen wij uiteraard het biologisch filter en uiteraard het waterverversen.

 
RocketTheme Joomla Templates