Pijlgifkikker.jpg
Zin of onzin van waterverversing in het zeeaquarium Afdrukken

Zilverhaai Beringen

Water in het aquarium ondergaat een constante verandering die veroorzaakt wordt door de samenleving van verschillende dieren in een betrekkelijk klein milieu. De dieren worden immers regelmatig gevoed wat resulteert in een belasting van het water. Er is altijd voedsel dat verloren gaat of die de dieren verlaten als ontlasting. Een deel van het overtollig voedsel wordt dan wel gebruikt door lagere dieren zoals bv kleine kokerwormen en bacteriën, die de stoffen omzetten tot nitriet en verder tot nitraat. Nitraat is min of meer giftig voor onze dieren.
Velen zullen zeggen: “Ja maar we hebben toch een eiwitafschuimer en/of biologische filter en daarenboven als ik mijn water meet met de testsetjes is alles in orde. Bovendien doen mijn dieren het uitstekend” Dit kan zeer goed zijn, gezien de ballaststoffen en/of giftige stoffen zich slechts geleidelijk aan zullen vermeerderen. Hierdoor zullen de dieren ook de tijd hebben zich langzaam aan de veranderende situatie aan te passen. Bovendien zijn ook de meeste testsets veel te onnauwkeurig om de langzame vervuiling te kunnen zien.
 
Wanneer gaan we dit dan wel vaststellen?
Wel, bijvoorbeeld: als we een nieuwe aanwinst doen. Het dier wordt langzaam aan over gewend. Het is schijnbaar de eerste dagen of weken in zijn nopjes en dan plotseling is het dood of begint af te sterven. De reden hiervoor is dat de vervuiling zo groot is dat het dier zich niet kan aanpassen en in het slechtste geval ziek wordt. Nog zullen er liefhebbers zijn die zeggen dat ze de verloren gegaan sporenelementen bijvullen met zeer goede producten zoals…
Maar toch ben ik ervan overtuigd dat buiten het bijvoegen van kalkwater, het slechts een schatting is, die ofwel te weinig of veel te veel bijgevoegd wordt. Is er dan geen oplossing? Volgens mij wel, namelijk;. regelmatige waterwissel en indien mogelijk met natuurlijk zeewater. Omdat niets beter is dan de natuur zelf. Het kunstmatig geproduceerd zeewater kan van nog een zo goede kwaliteit zijn, het zal nooit het echte zeewater evenaren.

 
RocketTheme Joomla Templates