Samolus parviflorus_1.jpg
Het opstarten van een zeeaquarium Afdrukken

Dit artikel gaat over het opstarten en het houden van een zeewater rifaquarium. Een veelgestelde vraag is, is het houden van een zeewater aquarium moeilijk?

Dit is zeker niet het geval als je bereid bent je te informeren over de materie en je te laten voorlichten door hobbyisten met ervaring. Het is wel anders dan het houden van een zoetwater aquarium. In het algemeen hebben we bij zeewateraquaria wat meer techniek nodig om het water gezond te houden. Natuurlijk zeewater in de oceanen, is door de gigantische omvang stabiel en consistent van samenstelling. Met deze hoeveelheden water zijn er nauwelijks veranderingen in de samenstelling van het water en alles wat erin leeft heeft zich hier aan aangepast. Het met succes houden van een zeewateraquarium is vooral er voor zorgen dat het water stabiel en gezond blijft.

We zullen onderstaand in 6 stappen de inrichting van een zeewateraquarium beschrijven

Een goed functionerend aquarium bestaat uit de volgende onderdelen:

 • aquarium met lichtkap,
 • eiwit afschuimer,
 • snelfilter,
 • water circulatiepompen
 • achterwand,
 • opbouwstenen basis, zie onder decoratie zeewater.
 • koraalzand.
 • verwarming/thermostaat, watertemperatuur tussen de 22° en 25°
 • zeezout
 • test- en meetsetjes [ zoutmeter, No2 No3 NH4 KH PH P04 CA MG thermometer ]
 • aangepaste TL lampen.
 • opstart bacteriën.
 • levendsteen na 3 weken en na 5 weken.
 • schoonmaak materiaal (netje, magneet, spons, afzuigslang)

Stap 1

Als het aquarium is geplaatst, gaan we eerst alle apparatuur aansluiten. De achterwand wordt op maat gemaakt en de pompen, filters en eiwitafschuimer, worden geïnstalleerd. Om luchtjes en ongewenste stoffen te verwijderen, laten we daarna het aquarium gevuld met kraanwater 2 dagen met de pomp aan circuleren.

Stap 2

Na deze 2 dagen laten we het water weglopen en beginnen we met de inrichting. We leggen eerst een tempexplaat van ca. 2 cm. op de bodem, hiermee voorkomen we beschadigingen van de glasplaat bij de opbouw van het rif. Van de totale inrichting dient ca.60 tot 70% uit opgebouwd rif te bestaan. Voor de opbouw kunnen we brandingsteen, rifkeramiek en koraalsteen gebruiken. Wel dienen we voldoende plek over te houden om nog levend steen en in een later stadium lagere dieren, poliepen etc. te plaatsen. Na de opbouw van het rif, kunnen we het koraalzand aanbrengen. Neem hiervoor een laag van 2 à 3 cm. en spoel het voor gebruik goed om.

We kunnen nu het aquarium vullen met water. Gebruik daarvoor normaal leidingwater en voeg meteen het zeezout toe. De dosering is ongeveer 10 kg. per 300 liter water. Als het zout geheel is opgelost kunnen we met een zoutmeter de zoutdichtheid meten. De dichtheid dient tussen de 1021 en 1023 te liggen. We kunnen nu de gehele installatie, inclusief verlichting, in werking stellen. De eerste dagen zien we veel schuim in de afschuimer. Dit is normaal en zal geleidelijk minder worden. Na 2 à 3 dagen voegen we nu nog een bacteriecultuur toe, om de werking van de micro-organismen op gang te brengen. Het beste is om het aquarium daarna 2 à 3 weken rust te geven. Controleer wel regelmatig de werking van de geïnstalleerde apparatuur. De verlichtingsduur kan in deze weken worden verhoogd van aanvankelijk 8 tot 14 uur per etmaal. De watertemperatuur houden we op 25 à 26° Celsius.

Stap 3

Na twee weken testen we het water op nitriet [NO2] en ammoniak[ NH4]. Als deze twee stikstofverbindingen niet meetbaar aanwezig zijn, kunnen we het aquarium iets belasten met een paar kg zogenaamd levend steen. Levend steen bevat veel micro-organismen, zeewieren en vaak slakjes en krabbetjes. Laat u voor dit steen adviseren door een goede speciaalzaak. Ideaal is verder, dat u uit een goed functionerend zeewateraquarium een hoeveelheid koraalzand en een paar liter zeewater kunt verkrijgen. Daarmee ent u het aquarium met de juiste micro-organismen en algensporen. Na deze toevoegingen laten we het aquarium wederom 2 weken rusten. Om de micro-organismen zich goed te laten ontwikkelen, voegen we per 100 liter water een theelepeltje droog visvoer toe aan het filtermateriaal.

Stap 4

Nu het aquarium een week of 4 - 5 in werking is, meten we opnieuw het nitriet- en ammoniakgehalte. Als beide waarden in orde zijn, kunnen we de eerste dieren in het aquarium plaatsen. Verstandig is om te beginnen met zogenaamde nuttige dieren. Deze helpen ons uitermate om het aquariumsysteem gezond en onder controle te houden. Voorbeelden van deze nuttige dieren zijn, heremietkreeftjes, kleine zeesterren, slakken etc. In het algemeen ruimen deze diertje organistafval op en verwijderen ongewenste algengroei. Laat u voorlichten welke nuttige diertjes in dit verband interessant zijn en hoeveel u er dient aan te schaffen.

Stap 5

Als alles goed functioneert, gaan we nu de waterwaarden optimaliseren. Het gaat hierbij om de juiste concentratie van calcium(CA) en magnesium (MG). Deze twee mineralen zijn uiterst belangrijk voor een goede ontwikkeling van de lagere dieren en kalkalgen. Het calcium gehalte dient te liggen tussen de 400 en 450 mg per liter, terwijl de magnesiumwaarde tussen de 1300 en 1500 mg per liter dient te zijn. Beide mineralen zijn in poedervorm verkrijgbaar en met meetsetjes kunnen we de waarden bepalen. Als we het calcium- en magnesiumgehalte naar het juiste niveau hebben gebracht, kunnen we de gewenste hoeveelheid levend steen aan de opbouw toevoegen. Test in de eerste weken na het aanbrengen van het levend steen, regelmatig de waterwaarden. De bedoeling van het verse levend steen is, om zoveel mogelijk bruikbaar levende organismen in het aquarium over te brengen. Spoel het steen materiaal wel eerst met wat zoutwater goed af. Verwijder daarbij ongewenste krabben, slakken en borstelwormen. Om een goede ontwikkeling te verkrijgen uit de stenen aanwezige kalkalgjes en poliepjes, dient u de stenen niet teveel op elkaar te stapelen. Zorg ook voor voldoende watercirculatie tussen de stenen. We plaatsen de stenen met de mooiste begroeiing naar boven en wel zo dat er voldoende licht opvalt. Test de eerste dagen na het plaatsen van het levend steen het nitrietgehalte. Soms ontwikkelt zich na toevoeging van het levende steen, nitriet. Normaal is dat na een paar dagen niet meer meetbaar. Mocht dit onverhoopt toch het geval zijn, dient u een deel water te verversen.
Controleer daarna regelmatig het nitrietgehalte. Als alles goed gaat zal het levend steen zich na 3 weken beginnen te ontwikkelen. Naarmate het aquarium langer staat en afhankelijk van hoeveel er gevoerd wordt, kunnen ongewenste stikstofverbindingen in het water toenemen. De belangrijkste hiervan zijn nitraten (NO3) en fosfaten (PO4). Vooral lagere dieren zijn bijzonder gevoelig voor deze stikstofverbindingen . Voor een goede ontwikkeling van een zeewateraquarium met lagere dieren mogen nitraten en fosfaten niet aantoonbaar aanwezig zijn. Meet dus regelmatig deze waterwaarden. Indien de waarden toch aantoonbaar zijn, ververs dan direct een hoeveelheid water. We kunnen de nitraten en de fosfaten in de hand te houden door de eiwitafschuimer regelmatig schoon te houden en te controleren of deze nog goed functioneert.

Ook de filters dienen we met regelmaat te controleren en zo nodig schoon te maken. Filtersponsen die we gebruiken in de overloop en voor de pomp aanzuigkant, maken we wekelijks schoon. Om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk stof en vuildeeltjes tussen het rif wegzakt, kunnen we een sterke circulatiepomp aanbrengen. Als we deze gebruiken in combinatie met een stoffilter dat we regelmatig schoonmaken, houden we het stof- en vuilprobleem prima onder controle. Al deze maatregelen en handelingen zorgen ervoor dat we het water gezond houden en we maximaal plezier hebben van ons koraalrif zeeaquarium.

Stap 6

Nu het aquarium inmiddels 5 à 6 weken functioneert en als alle waterwaarden goed zijn, kunnen we een begin maken met het plaatsen van de eerste lagere dieren en vissen. Allereerst moeten we ons oriënteren welke soorten lagere dieren we willen aanschaffen en welke vissoorten daarbij passen. Laat u adviseren over de eigenschappen en de beste combinaties van lagere dieren en vissen.

Als u na verloop van tijd een groeiende verzameling lagere dieren in het aquarium heeft, moet u er rekening mee houden, dat de calcium en magnesiumwaarden van het water dalen. Bij de opbouw van de kalkskeletten worden, door de poliepen en kalkalgen, aanmerkelijk veel van deze mineralen gebruikt. Maak er een goede gewoonte van om regelmatig de calcium- en magnesiumwaarde te testen.

 
RocketTheme Joomla Templates