Lilaeopsis.jpg
Centropyge loricula - Rode Dwergkeizervis Afdrukken

Skalaar Torhout 

Dwergkeizervissen behoren tot de familie van de Pomancanthidae ( Keizervissen). Je kunt ze wat vergelijken met de dwergcichliden in het zoetwateraquarium. Ze behouden een geringe afmeting tussen de 5 à 7cm, zijn prachtig gekleurd en men kan de meeste soorten houden bij lagere dieren. Wat men bij hun grotere broers beslist niet moet proberen; want die vreten alles kaal! Wat niet maakt dat ze echter wel temperamentvol zijn tegenover soortgenoten of bij gelijkaardige gekleurde dwergkeizervissen zijn ze agressief! Tegenover andere soorten vis zijn ze verdraagzaam.

De rode dwergkeizervis is een streling voor het oog, een roodoranje lichaam met een gele vlek in het midden waardoor verticale diepblauwe tot zwarte strepen lopen. De randen van de rug- en aarsvin delen dezelfde diepblauwe kleur, de rand van de staartvin is rood en gaat over in geel naarmate hij de staartwortel nadert. De Centropyge loricula blijft het liefst in de buurt van het levend steen begroeit met lagere dieren zorg ervoor dat het dier veel schuilplaatsen heeft om zich terug te trekken als hij zich bedreigt voelt. Hij kan gehouden worden in een rifaquarium (vergelijkbaar met een gezelschapsaquarium in zoetwater). Om zekerheid te hebben van zijn gedrag in het aquarium ben ik te rade geweest bij onze ex-penningmeester en al jaren houder van een prachtig rifaquarium; nl. Marc Plyson. Want wie kan mij beter raad geven dan iemand met jaren ervaring en die dan nog aan de overkant van de straat woont! Marc wist me het volgende te vertellen; Het hangt veel af van het karakter van het visje. Je kunt je een exemplaar aanschaffen dat alles met rust laat zoals lagere dieren en zelfs soortgenoten, maar je kunt ook een exemplaar aanschaffen die totaal het tegenovergestelde is en zich als een echte tiran in je aquarium gedraagt.

Zelfs bij andere zeeaquarianen zijn er heel uiteenlopende ervaringen. Van heel positief tot heel negatief, het is een beetje een kwestie van geluk. Sommige beweren zelfs dat een klein groepje (harem) het beter doet dan één exemplaar, natuurlijk rekening houdend met de grootte van je aquarium!

De Centropyge loricula is ook hermafrodiet (alle visjes worden als vrouwtje geboren) in de natuur leven ze ook in haremgroepjes, meestal bestaat die uit een Alfa mannetje en nog een tweede mannetje die ondergeschikt is aan het Alfa mannetje. Zij worden vergezeld van een zestal vrouwtjes. Onder die vrouwtjes ontstaat ook een rangorde, sterft het Alfa mannetje dan wordt het dominante vrouwtje een mannetje. Voor wie een harem van deze visjes wil aanschaffen neemt men best vissen van verschillende afmetingen, dit maakt het bepalen van de rangorde al een stuk gemakkelijker voor de dieren zelf. De mannetjes zijn meestal iets groter dan de vrouwtjes.

In hun natuurlijke omgeving leven deze vissen hoofdzakelijk van het afgrazen van algen op de riffen. In het aquarium moet men deze dieren zoveel mogelijk afwisselend voeren dit kan met een plantaardig dieet door sla, spinazie. Er bestaan in de handel ook repen gedroogd zeewier die men door middel van een klemmetje vastmaakt aan de binnenkant van het aquarium. Ook pellets of vlokkenvoer met Spirulina komen zeker in aanmerking. Als afwisseling kan men ook nog diepvriesvoer geven ( kleine kreeftachtigen, mossel, kokkels enz…).

Er bestaan tientallen prachtige soorten dwergkeizervissen de ene al gemakkelijker te verkrijgen en ‘reefsafe’ dan de andere.

Toch nog één tip; als men van plan is meerdere keizervissen samen te houden koop deze dan in één keer aan en laat ze op hetzelfde moment in het aquarium dit om eventuele dodelijke territoriumgevechten te vermijden in het aquarium. Het aantal hangt dus af van de grootte van het aquarium en de aangeboden schuilplekken.

 
RocketTheme Joomla Templates